Kariyer Ikea'nın hayatını kaybeden kurucusu Ingvar Kamprad'ın hikayesi

Ikea'nın hayatını kaybeden kurucusu Ingvar Kamprad'ın hikayesi

29.01.2018 - 10:40 | Son Güncellenme:

İsveçli iş adamı ve girişimci Ingvar Kamprad, 27 Ocak 2018'de 91 yaşında hayatını kaybetti. Tüm dünyada mobilya satışı anlayışını değiştiren Kamprad, farklı bir kişiliğe ve hayat hikayesine sahip. Ingvar Kamprad hakkındaki bilgiler:

Ikeanın hayatını kaybeden kurucusu Ingvar Kampradın hikayesi

Kamprad, çiftçi bir ailede fakir bir bölgede dünyaya geldi. Henüz çocuk yaşlardayken bile ticarete meraklıydı. Kibrit satarak harçlığını çıkardığında 5 yaşındaydı. 10 yaşında geldiğinde noel zamanları komşularına ağaç süsleri, balık ve dekorasyon eşyaları satarak para kazanıyordu.

Haberin Devamı

15 yaşına geldiğinde babasının verdiği parayı bir çocuktan beklenmeyecek şekilde girişim fikrine yatırdı: IKEA. IKEA kelimesi, kendi ismi ve soyisminin, çiftliklerinin (Elmtaryd) ve köyünün (Agunnaryd) baş harflerinden oluşuyor.

Şu anda büyük ilgi gören IKEA'ların içindeki kafeteryalar, IKEA'nın kurulduğu ilk yıllarda ürünlerin tanıtımını yapmak için Kamprad'ın kullandığı bir araçtı. Kalem satışları için ücretsiz promosyon olarak kahve ve kurabiye dağıtan Kamprad, ileride bu fikrini büyüterek IKEA'ların içine kafeterya açtı.

1951 yılında ilk defa koltuk ve sandalye satarak mobilya işine giren Kamprad, 1953 yılında IKEA'nın mevcut konseptine geçmeye karar verdi. ABD'deki öde-taşı mobilyacılık sisteminin geliştirebilir olduğunu düşündü ve bunda yanılmadı.

Haberin Devamı

Ikeanın hayatını kaybeden kurucusu Ingvar Kampradın hikayesi

Kamprad, birçok kişi tarafından Varyemez Amca olarak biliniyor. Fakat servetini elde etmesinde bu tutumlu tarafının katkısı çok büyük. Nakliye masraflarını azaltmak için eşyaları parça parça satan, montaj masraflarını azaltmak için ürünlerin içine kılavuz koyup müşterilere montajlatan, taşıma masraflarını azaltmak için mağazadaki ürünleri teşhir ürünü olarak kullanıp müşterilerin depodaki parça parça eşyaları almasını sağlayan ve vergilerini azaltmak için şirketini Kopenhag, Amsterdam gibi yerlere taşıyan bir iş adamıydı.

Ingvar Kamprad, 1993 model bir otomobil kullanan ve 2014'te taşındığı İsveç'teki evinin mobilyalarını IKEA'dan alarak montajını bizzat yapan ilginç bir iş adamı.

1 kız, 3 erkek olmak üzere 4 çocuk sahibi olan Kamprad, yaşamını yitirene kadar şirketinin başında kalmayı tercih etti. 27 Ocak 2018 günü zatürreden ölen Kamprad, öldüğünde Avrupa'nın en zengin 2. iş adamıydı.