Kariyer İş arayanlar, görüşmede bunlara dikkat...

İş arayanlar, görüşmede bunlara dikkat...

19.10.2015 - 10:06 | Son Güncellenme:

İK alanında ölçme ve değerlendirme hizmeti veren Assesment Systems Kurucusu ve CEO'su Levent Sevinç'ten hem iş arayanlara hem de iş görüşmesi yapacak olanlara önemli tavsiyeler var.

İş arayanlar, görüşmede bunlara dikkat...

Firmaların tercih ettiği adayların ortak özellikleri nelerdir?

İşverenler genellikle işini sahiplenen, özveriyle çalışan, yaptığı işin detaylarına hakim olan ve başkalarıyla uyumlu hareket eden kişileri tercih eder. Pozisyona göre aranan özellikler farklılık gösterse de, işverenin beğendiği çalışan profilinin özünde bu kişilik özellikleri yatar.

İşverenler cv'lerde nelere dikkat ediyor?

Özgeçmişler, adayların değerlendirme sürecinde öne çıkmalarını sağlayan, kendileri tarafından hazırlanmış kişisel tanıtım dokümanı özelliği taşır. İşverenin adayla ilgili ilk izlenimini, özgeçmişin sadeliği ve özenli hazırlanmış olması oluşturur.
Belirli bir bütünlük içerisinde, kişisel ve eğitim bilgileri, varsa iş deneyimi ve diğer bilgilerin paylaşılması, başvurulan pozisyona uygun resim eklenmesi ve içerikte imla hatası olmamasına özen gösterilmesioldukça önemlidir.

İşveren, deneyimsiz adayların özgeçmişlerinde ağırlıklı olarak kişisel ve eğitim bilgilerine, staj deneyimineve yabancı dil bilgisi düzeyine (özellikli bazı pozisyonlar için) özellikle dikkat etmektedir.

Profesyonellerin özgeçmişlerindeise eğitim durumu, yabancı dil bilgisinin (özellikli pozisyonlar için) yanı sıra iş deneyimleri kapsamında almış oldukları görev ve sorumluluklarla varsa gerçekleştirdikleri proje çalışmaları, ödülleri özellikle dikkat edilen noktalardır.

MÜLAKAT YAPANIN EN SIK YAPTIĞI HATALAR NELER?

• Varsayımlara dayalı değerlendirme: En sık yapılan hatalardan biri, adayın anlattıklarını yeterince sorgulamadan aday hakkında kanaat yürütmektir. Mülakat süreci aday hakkında derinlemesine bilgi toplamayı içerir. Eğer adayın aktardıkları yeterince sorgulanmazsa, aday hakkında yapılan değerlendirmeler eksik bilgiyle yapılmış olur.

• Adayın kendine güvenli iletişim tarzından etkilenmek: En sık yapılan bir başka hata, kendine güvenli ve iletişim becerisi yüksek adayları olumlu değerlendirmektir. Pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler genellikle iletişim becerisinden daha fazlasını gerektirir. Adayın söz konusu yetkinliklere sahip olup olmadığını anlamak için yetkinlik bazlı mülakat benzeri değerlendirme yöntemlerinden yararlanmak gerekir.

• Sadece mülakat verisiyle yetinmek: Yarım ya da bir saatlik bir sürede karşınızdaki kişiyi tam olarak anlamanız mümkün değildir. Bu yüzden mülakat sürecinde aday hakkında daha fazla veri sağlayacak kişilik envanteri gibi ölçüm araçlarından elde edilen verilerden de yararlanmak gerekir.

DOĞRU ELEMAN NASIL SEÇİLİR?

Doğru elemanı seçebilmek için öncelikle adayda aramanız gereken kriterleri netleştirmeniz gerekir. Kriterler adayın sahip olması gereken bilgi, beceri, deneyim ve yetkinlikleri içerir. Bunların içerisinden ilk üçü adayın işe alındığında yüksek bir performans sergileyeceğini garanti etmez, iş için gerekli asgari şartları tanımlar. Yetkinlikler ise, eğer doğru belirlenmişler ve değerlendirme sürecinde etkin bir biçimde ölçülmüşlerse yüksek performansı garanti eder.