Kariyer İş hayatı için stres yönetimi önemli

İş hayatı için stres yönetimi önemli

08.02.2013 - 17:40 | Son Güncellenme:

Stres nedeniyle oluşan verimlilik kaybının ülke ekonomisine milyonlarca dolarlık yük getirdiğine dikkat çeken stres yönetimi uzmanı psikolog Tarık Gandur, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki firmaların da stres yönetimi konusuna yeterli önemi vermeleri gerektiğini söyledi.

İş hayatı için stres yönetimi önemli

Stres yönetimi uzmanı psikolog Tarık Gandur, stresin yalnızca sağlık sorunlarına yol açmadığını; stres sebepli rahatsızlıklar sebebiyle işe gelmeme ve veriminin düşmesi gibi sebeplerden dolayı ekonomiye de milyonlarca dolarlık yük getirdiğini söylüyor. Motive Psikolojik Hizmetler kurucusu olan Gandur, işten ayrılmaların bir numaralı sebebi olan stresin belirleyici bir ekonomik faktör olarak görülmeye başlandığını ve bunun sonucunda da stresle başa çıkma veya stres yönetimi programlarına olan rağbetin tüm dünyada arttığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Stressiz bir iş mi arıyorsunuz? Tıklayın...

Ülkemizde de bu tarz programlara ilginin artmaya başladığını kaydeden Tarık Gandur, ülkemizdeki programların genellikle sadece eğitim programı şeklinde uygulanıyor olmasını yanlış bulduğunu ifade ediyor: “Stres ile başa çıkmak için stresin ne olduğu konusunda bilgi veren ve bazı temel teknikleri öğreten bu programlar elbette yararlı ama yeterli değil. Yeterli değil çünkü bu programlar öğretilen yöntemlerin uygulanıp uygulanmadığını, uygulamada karşılaşılan sorunların nasıl aşılacağını takip etmiyor. Bir başka deyişle sadece akademik bilgi verip geri çekiliyor. Öte yandan ülkemizde stres programı denilince akla sadece grup halinde alınan eğitimler geliyor, oysa bireysel danışmanlıkla da stresle mücadele etmek mümkündür, hatta kişiye özel bir sistem yaratmak çok daha değerli bir yöntemdir.”

“İyi bir stres yönetimi programının çok yönlü olması gerekir”

Stresin çok yönlü olarak ele alınması gereken bir olgu olduğunu belirten Gandur stresi yönetmek için strese yol açan düşünce ve yaşam biçimini ve dolayısıyla da pek çok alışkanlığı değiştirmek gerektiğini söylüyor: “Ne düşündüğümüz, nasıl davrandığımızı etkiler. ‘İşleri asla yetiştiremeyeceğimi’ düşünürsem elbette stres düzeyim artacaktır. Bu düşünceler kişiye göre değişir. Bu sebeple yapılan programda kişiye bu düşüncelerini yakalamayı öğretmek ve ardından bunları nasıl değiştireceğini göstermek gerekir.”


Gandur stres yönetimi programlarının zihinsel yönünün yanında fiziksel yönünün de önemli olduğuna dikkat çekiyor: “Fiziksel yönüyle iyi bir program stresin yol açtığı fiziksel tepkileri kontrol etmeyi öğretmelidir. Örneğin stresli kişinin kalbi daha hızlı atar, elleri soğur, kasları kasılır. Tüm bunları çeşitli yöntemlerle kontrol etmek mümkündür. Öte yandan stres yönetimi programı yaşam tarzıyla ilgili de bilgi vermeli ve ihiyaca göre zaman yönetimini, uyku düzenlemesini içermelidir. Zaman yönetimi metotlarını öğretmek yetmez. Önemli olan kişiye kendine uygun bir zaman yönetim metodu oluşturmasını öğretmektir.”

Stres sorunlarını çözmekle ilgili en büyük sorunun, stresin başa çıkılabilir olduğuna dair inanç eksikliği olduğunu söyleyen Gandur “Bu inanç eksikliği ve ‘ne yaparsam yapayım stresle yaşamaya mecburum’ şeklindeki düşünceler her şeyden önce vazgeçilmesi gereken düşüncelerdir. Bu düşünceleri değiştirmeden davranış değişikliği yaratmak mümkün değildir.” diyor.