Kariyer İşkolik misiniz?

İşkolik misiniz?

01.11.2017 - 12:56 | Son Güncellenme:

İş hayatında en sık karşılaştığımız ifadelerin başında işkolik geliyor. Ancak çalışkanlık ve işkoliklik sık sık birbirine karıştırılıyor. Peki işkolik nedir? İşkoliklik belirtileri nelerdir? Çalışkan ve işkolik arasındaki fark nedir? İşkoliklikten kurtulma yolları nelerdir?

İşkolik misiniz

İş yerinde sorumlu olduğunuz tüm işleri tamamlıyor, buna rağmen sürekli daha fazlasını yapamadığınız için huzursuz hissediyorsunuz. Veya yoğun bir iş haftasının bitiminde arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde yapılmayı bekleyen işler ve yeni görevler sürekli zihnininizi kurcalıyor. Bu yüzden iş dışında da sürekli olarak kaygı ve endişe içindesiniz. Eğer her gün benzer sorunlarla baş etmek zorunda kalanlardan biriyseniz siz de işkolik olabilirsiniz.

Haberin Devamı

İşkolik nedir?

İş yerinde çalışmadığı veya iş ile ilgilenmediği zamanlarda kendini huzursuz hisseden, sürekli olarak çalışma ihtiyacı içinde olan kişilere genel olarak işkolik deniyor. İşkoliklerde gereğinden de fazla işe odaklanma ve iş dışında dışında kalan her konuyu geri plana atma gibi son derece önemli özellikler gözlemleniyor. Ayrıca işkolikler her zaman o şekilde çalışmak
zorunda olduklarına kendilerini inandırdıkları gibi, çok çalıştıkları konusunda gelen eleştrileri de kabul etmiyorlar.

Günümüz iş yaşamında var olan rekabet ortamıyla birlikte çalışanlar üzerindeki baskı her geçen gün artarken, gelişen teknoloji ile birlikte her an kolay ulaşılabilirlik iş sorumlulukları da aynı oranda artırıyor. Başarı ve hep daha iyi işler yapma isteğiyle başlayan çalışma şekli, artık çalışan için durdurulamaz bir hale geldiğinde ise bağımlılık boyutuna ulaşıyor ve o kişi
işkolik olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

İşkolikliğin belirtileri

- Çalışmaya başladığı andan itibaren çalışma işlevini zihnen durduramak
- Sosyal hayata ve hobilere zaman ayırmayı azaltmak ve boş zamanında bile sürekli iş düşünmek
- Çalışmadığı her an kendini rahatsız ve huzursuz hissetmek
- Psikoloijk olarak yaşanan kaygı ve huzursuzlukların yanı sıra fiziksel olarak da çeşitli rahatsızlıklar yaşayıp, bunlara rağmen çalışmaktan vazgeçmemek işkolikliğin başlıca belirtileri arasında görülüyor.

İşkoliklik bir hastalık

İşkoliklik çalışanların psikolojik olarak sürekli rahatsız ve huzursuz hissetmelerinin yanı sıra zaman içinde fiziksel sorunlar yaşamasına neden olduğu için bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, uzun süre bu şekilde çalışanlarda kaygı ve strese bağlı olarak başlıca tansiyon, kalp ve damar rahatsızlılarının yaşandığını belirtiyor. Ayrıca uzun süre oturarak çalışanlarda en çok bel ve boyun ile ilgili hastalıkların ortaya çıktığı vurgulanıyor.

Çalışkan ve işkolik arasındaki en önemli fark;

İş hayatına gereken önemi veren, planlı çalışma düzenini oturtmuş ve iş dışında kalan tüm vakitlerini sosyal hayatına ve hobilerine ayırmayı alışkanlık haline getirmiş, iş ve özel hayatı arasına dengeyi sağlayabilen kişiler çalışkan olarak tanımlanıyor.

İşkolik ve çalışkan arasındaki en önemli fark, çalışkan ve planlı olanların nerede duracağını bilmesi ve iş yaşamını en verimli şekilde değerlendirebilmesi olarak ön plana çıkıyor. Ancak işkolikler iş hayatı için herhangi bir sınır tanımıyor. İş dışında kalan tüm vakitlerinde ve yaptıkları çeşitli aktivitelerde bile zihinlerinin bir köşesinde mutlaka işle ilgili planlar yer alıyor.

Haberin Devamı

İşkoliklik iş verimini düşürüyor

İşkolik misiniz

İş hayatı ile ilgili yapılan araştırmalar işkolikliğin oldukça fazla olumsuz etkilerinin olduğu sonucunu ortaya çıkarmış. İşkolikliğin altında yatan en önemli nedenlerden biri mükemmeliyetçilik ve yaptığı işte hep mükemmel olmaya çalışan insanlar zaman içinde farkında olmadan işkolik hale geliyor. Bir işi mükemmel yapmak için nereden ve nasıl başlaması gerektiğini bilmeyen çalışan zaman ve konsantrasyon kaybı yaşıyor. Mükemmellik anlayışına uymayan işler ortaya çıkmadığı zaman huzursuz hissediyor ve işe devam etmekte zorlanıyor. Bu hem yaptığı işle hem de planlanan diğer işlerle ilgili iş verimini düşürüyor.

Haberin Devamı

İşkoliklikten kurtulmak için;

İşkoliklerde görülen en önemli ortak özellik, işkolik olduklarını ve bunun bir hastalık olduğunu kabul etmemek. Öncelikle bu şekilde çalışan birinin kendine fayda sağlamak isterken tamamen zarar verdiğini görerek, işkolikliği ortadan kaldırmak için tedaviye yönelmeyi kabul etmesi gerekiyor. Her hasta için farklı tedavi yöntemleri planlandığı için mutlaka bir uzmana
danışmak gerekiyor.

Bunun yanı sıra işkoliklikten kurtulmak için, özel yeteneklerin farkına varıp o doğrultuda resim çizmek veya enstruman çalmak gibi bir hobiye yönelmek önemle tavsiye ediliyor. Ayrıca iş dışında kalan vakitlerde ev dışında çeşitli aktiviteler planlamanın ve bir sosyal sorumluluk projesinde yer almanın işkoliklere son derece faydalı olduğu biliniyor.

Zeynep BALİÇ