Kariyer Maaş pazarlığı nasıl yapılır?

Maaş pazarlığı nasıl yapılır?

28.08.2017 - 10:34 | Son Güncellenme:

İş görüşmelerinde mutlaka maaş beklentiniz soruluyor. Maaş pazarlığı nasıl yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Maaş pazarlığı nasıl yapılır

İş görüşmelerinde maaş beklentisi sorulduğu an, soğuk soğuk terlemeye başlıyor ve ne cevap vereceğimiz konusunda o ilk an şüpheye düşüyoruz. "Ya benim istediğim rakam, onların önereceğinden daha az bir miktarsa ve daha fazla para kazanma şansım kalmazsa?" "Düşündüğüm rakam onlara çok fazla gelirse ve değerlendirme dışı kalırsam?" veya "Bu alanda çalışanların ne ücret aldığını bilmiyorum ya çok alakasız bir rakam önerirsem?" gibi sorular beynimizde yankılanırken, hepsini bir kenara bırakıp rakam belirtmekten kaçmak istiyoruz. Burada ilk yapılması gereken, eğer aklınızda net bir rakam yok ise maaş konusunu görüşmenin sonlarına doğru ertelemeye çalışmak. Görüşme sırasında dikkat edeceğiniz birkaç önemli nokta sayesinde ise maaş konusunu en rahat şekilde çözebileceksiniz.

Haberin Devamı

Görüşmeye hazırlıklı gidin
İş görüşmesine mutlaka iyi bir araştırma yapıp hazırlıklı gidin. Piyasa içinde sizinle aynı konumda çalışanların hangi ücreti aldıklarının, hangi şartlarda çalıştıklarının yanı sıra diğer sosyal haklarını da öğrenin. Bu kendinize fiyat aralığı belirlerken faydalı olacak. Şirketin size önerdiği rakamları da belirlediğiniz bu çerçeve dahilinde değerlendirip, fikir yürütebileceksiniz.

Maaş konusunu gündeme ilk getiren taraf olmayın
İş görüşmesi sırasında maaş beklentisi ile ilgili sorulan soruları yanıtlamaktan kaçmak, genel kurallardan biri olarak kabul edilir. Ayrıca maaş konusunu açan ilk taraf dezavantajlı duruma düşecektir. Bu yüzden konuyu olabildiğince görüşmenin sonlarına ertelemek önemle tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra birçok işveren ilk görüşme sırasında maaş pazarlığı yapan aday hakkında olumsuz yargıda bulunabiliyor. Bu yüzden bu konuda esnek bir tavır içinde olduğunuzu gösterip, kesin rakamlar vermekten kaçınmanız faydalı olacak. Size ücret teklifi yapıldığında teşekkür edip, düşüneceğinizi iletin.

Haberin Devamı

Maaşın yanı sıra sahip olacağınız yan hakları da dikkate alın
Size yapılan maaş teklifi, o işi kabul etme veya reddetme noktasında belirleyici olan tek unsur olmasın. Size önerilen mesai ücretleri, ikramiyeler, primler, ulaşım imkanları ve izin günleri gibi önemli konuların maaş pazarlığının bir parçası olması gerektiğini unutmayın.

O işe alınmanın sizin için avantajlarını değerlendirin
Görüşme sırasında karşılaşabileceğiniz iyi ve kötü tüm senaryoları düşünün. Hemen imza atmak isteyecek bir teklifle karşılaşmanız da mümkün, beklentinizin bir hayli aşağısında kalacak bir sonuç almanız da. Eğer o an sahip olduğunuz başka bir işiniz ve değerlendirebileceğiniz seçenekleriniz de yoksa maaş konusunda esnek davranmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle yeni mezunsanız ve gelecekteki kariyeriniz için fayda sağlayacak bir iş olduğunu düşünüyorsanız sadece önerilen maaş miktarı yüzünden işi redddetmeyin. Beklediğiniz rakamlara ilerleyen zamanlarda kavuşacağınızı unutmayın.

Haberin Devamı

Haber - Zeynep BALİÇ