Kariyer Okula geri dönüp başka bir alanda eğitim almak istiyoruz

Okula geri dönüp başka bir alanda eğitim almak istiyoruz

29.07.2015 - 16:23 | Son Güncellenme:

Okula geri dönüp başka bir alanda eğitim almak istiyoruz; mecburen mezun olduğumuz bölümle ilgili bir iş yapıyoruz! Türkiye’nin 20 milyonu aşkın en büyük CV havuzuna sahip Kariyer.net’in 6000 kişiyle yaptığı anket sonuçları;öğrencilik yıllarındaki iş ve staj deneyimlerinin önemini gözler önüne seriyor.

Okula geri dönüp başka bir alanda eğitim almak istiyoruz

Kariyer.net’in online olarak yaptığı anketi yanıtlayanların %70’i “Şansınız olsa, okula geri dönüp başka bir alanda eğitim almak ister miydiniz?” sorusuna Evet yanıtını verirken, %75’i eğitimini aldığı alanda iş aradığını belirtiyor. Anket sonuçlarını değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Mezuniyet öncesi öğrencilerin en büyük zorluklardan biri ne yapmak istediklerini belirlemek, yapmak istedikleri yönünde okumaları ve almaları gereken eğitimi tespit etmek oluyor. Staj bu noktada çok önemli oluyor” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

15 yıldır Türkiye’nin online istihdam alanında lideri olan Kariyer.net’te yaklaşık 2 milyon üniversite öğrencisi iş ve staj fırsatlarını takip ediyor. Diğer yandan Kariyer.net’e üye 56 bini aşkın firmanın %40’ı son 1 yılda üniversite öğrencisi istihdam etmek için ilan yayınlandı. Üniversitelerin yoğunlaştığı İstanbul başta olmak üzere; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli üniversite öğrencilerine yönelik ilan yayınlanan illerin başında geliyor. Diğer yandan Tekstil sektörü ve Hizmet sektörü ilk sırada gelse de; part-time ve yarı zamanlı iş fırsatlarıyla öğrenciler için cazip olan Eğlence-Kültür Sanat ve Reklam Tanıtım sektörleri en çok ilan yayınlananlar listesinde yer alıyor. Başvuru sayıları dikkate alındığında 96 bine yakın adayla en çok Anadolu Üniversitesi öğrencileri stajyer ilanlarına başvuru yapıyor. Bu üniversiteyi İstanbul ve Marmara Üniversiteleri takip ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi de stajyerlik ilanlarına ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

Kasım ayında stajyer arayışı artıyor

Mart ve Nisan aylarında stajyer ve üniversite öğrencilerine yönelik ilan sayılarındaki hareketlenme, Mayıs ayında en yüksek seviyelere ulaşıyor. Haziran ayında da devam eden stajyer arayışı, yaz aylarının sonuna doğru düşüşe geçiyor. Kasım ayı ise yine hareketlendiğini görülüyor.

Azoz, öğrencilere şu tavsiyeleri veriyor: “Öncelikle akıllarında olan birden fazla meslek grubu var ise mesleklerin getirdiği fırsatlardan ziyade hangisinin kişilik özellikleriyle daha çok örtüştüğünü keşfetmeye çalışmalılar. Çünkü mesleklerin popülaritesi ve sağladığı fırsatlar değişkenlik gösterebiliyor, ancak kişinin eğilimleri ve ilgi alanı az çok belli oluyor. Öğrenciler, “Ben ne tür bir iş yapabilirim?” diye düşünerek işe başlamalı. Sonra ilgisi olduğu alanlarla ilgili meslek gruplarını araştırarak devam etmeli. Staj bu noktada öne çıkıyor. Staj yapmış olan adayların en büyük avantajlarından biri iş yaşamı konusunda gerçekçi beklentilere sahip olmaları. Mesleklerinin hem güzel hem de zor yanlarını görerek hedeflerini oluşturabiliyorlar. Çünkü hepimizin bildiği gibi üniversitede öğretilen teorik bilgilerle pratik uygulamalar farklılık gösterebiliyor. Staj, bu ikisi arasında dengeli bir yaklaşım oluşturmayı sağlıyor. Öğrenciler, staj ve part-time iş fırsatlarını Staj.kariyer.net sayfamızdan takip edebilirler.”

Haberin Devamı

Şansınız olsa, okula geri dönüp başka bir alanda eğitim almak ister miydiniz?

· Evet % 68,63

· Hayır % 31,37

Eğitimini aldığınız alanda mı iş arıyorsunuz?

· Evet % 74,99

· Hayır % 25,01

Stajyer olarak geçirdiğiniz en uzun süre hangisiydi?

· 1 hafta - 15 gün % 5,92

· 1 - 3 ay % 40,45

· 3 - 6 ay % 11,57

· 6 ay - 1 yıl % 27,83

· Hiç staj yapmadım % 14,23

Öğrenciliğiniz sırasında stajlar dışında iş deneyiminiz oldu mu?

· Evet % 67,33

· Hayır % 32,67