Kariyer Önyazıda ne yazılmalı ve önyazı örneği

Önyazıda ne yazılmalı ve önyazı örneği

08.04.2014 - 18:02 | Son Güncellenme:

CV’nin yanında eklediğin bir önyazı sana birçok kapının açılmasını sağlayabilir.

Önyazıda ne yazılmalı ve önyazı örneği

İş arama sürecinde doğru hazırlanmış bir önyazı düşündüğünden daha da önemli olabilir. Becerilerini önyazında uygun yerlerde kullanmanın iş arama sürecinde etkili olduğu kesin. Birçok şirket sadece önyazı ile yapılmış başvuruları değerlendiriyor.

Mailine mutlaka hitap ederek başlamalısın. Eğer işe alım uzmanının adını biliyorsan, “Sayın” ile başla ve kişinin adını yaz. İsmini bilmiyorsan “Sayın Yetkili” olarak hitap edebilirsin.

Hazırladığın önyazının CV’nde yer alan bilgilerle örtüştüğüne emin ol. CV’ndeki kontakt bilgilerin ile aynı iletişim bilgilerini kullan. Ön yazı ve özgeçmişinizin birbiriyle uyumlu olması çok önemli. Eğer elden vereceksen CV ile önyazını aynı kalite kağıtta teslim etmeye özen göster.

Önyazını yazarken CV’ndeki tüm bilgileri tekrar yazmaya kalkışma. Özgeçmişinde öne çıkartmak istediğin noktaları kısaca belirtebilir ve niteliklerini aranan pozisyonla bağlantılarına dikkat çekebilirsin. Önyazıyı CV’in ile başvurduğun pozisyon arasında kuracağın bir köprü gibi görmelisin.

Önyazını kariyer hedefin doğrultusunda hazırla. Eğer spesifik bir işe başvuruyorsan, yazını da işe uygun olarak hazırla. Başvurduğun ilanın kodu varsa bunu da belirterek, eğer maili gönderdiğin kişinin kullandığı özel bir unvan olup olmadığından emin olun.

Yazı karakterini seçerken dikkat!

Yazının karakterlerini ve fontunu seçerken aşırıya kaçma. Basit ama şık bir font seçmelisin. Birden fazla font kullanmamaya özen göster. Çok kullanılmayan, dekoratif fontları tercih etmemelisin.
Çok kısa ve net olun. Söyleyecekleri uzatmayın.
Eğer önyazını direkt iletebileceğin biri yoksa “Sayın Yetkili” diyerek başlamalı ve “Saygılarımla” diyerek bitirmelisin.
Başvurduğun şirkette tanıdığın bir varsa bile bunu asla ön yazında belirtme.

Asla bunları yapma!

Önyazı asla bir otobiyografin değil. CV’nde de istenilen tüm bilgiler zaten yer alıyor.
Jenerik, herhangi bir dayanağı olmayan cümlelerden kaçın. Örneğin, “Niteliklerim ve özelliklerim, pozisyonda aranan niteliklerin tümünü karşılıyor” gibi bir cümle kullanma.
Somut ve spesifik örnekler vererek pozisyona neden uygun olabileceğini açıkla.



Ön Yazı Örneği [Deneyimli]

Sayın [Alıcının Adı/Yetkili],

Dört yıllık deneyimli makina mühendisiyim. İmalat ve montaj konularındaki tecrübelerim, ISO 9001 ile ilgili bilgi ve deneyimim ayrıca ileri derecededir. Bilgisayar ve ingilizce bilgim ile şirketinizdeki işlerin düzen ve hızını arttıracağıma inanıyorum.

Şu anda çalışmakta olduğum baraj şantiyesinin yoğun kış şartları sonucunda yakında kapanacak olması nedeni ile yeni bir pozisyonda işe başlamak arzusundayım.

Başvuruma ilişkin detaylı özgeçmişim ektedir. Bulunduğum yer itibarıyla telefon ile iletişim kurma imkanım kısıtlı olduğu için cevaplarınızı e-mail ile bildirmenizi arz ederim.

Saygılarımla,

[Adınız]


Ön Yazı Örneği [Yeni Mezun]

Sayın yetkili,

Eğitim geçmişime ve kişisel özelliklerime uygun, şirketinize değer katabileceğim bir pozisyonda çalışma isteğimi iletmek istiyorum. Şirketinizin yaptığı büyük projeleri yakından takip etmekteyim. Özgeçmişimin, yeteneklerimin iş tanımınıza ve şirketiniz bakış açısına uygun olduğunu düşünüyorum.

2008 yılında İstanbul Üniversitesi İnşaat mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Eğitimim süresince aldığım temel bilgiyi şantiyelerde yapılan işlerle birleştirerek inşaat mühendisliği kariyerimi geliştirdim. İçinde yer aldığım stajlar ve diğer çalışmalarım sayesinde takım çalışması ve proje yönetimi konularında kendimi geliştirme fırsatı buldum. Çalıştığım özel projeler sayesinde bir çok inşaat kalemini aynı anda görme ve tecrübe edinme olanağım oldu.

Kısa vadede eğitim geçmişimin ve kişisel özelliklerimin yardımıyla şirketinize değer katmayı, uzun vadede ise aldığım eğitim doğrultusunda bütün inşaat dallarına çok iyi hakim olan, ikili insan ilişkilerinde başarılı, yaptığı işlerle kendinden söz ettiren ve her zaman gelişen teknoloji ışığında kendini sürekli yenileyen bir mühendis olmak.

Ekteki özgeçmişimin şirketinize değer katabilecek uygun pozisyonlar için değerlendirilmesini rica ediyorum. Gerekli görmeniz durumunda daha detaylı bilgi vermek için sizinle karşılıklı görüşmek isterim.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Ad, Soyad

Adres, Tel, E-Mail