Kariyer TEB Faktoring, iş hacmini 4,3 milyar TL’ye yükseltti

TEB Faktoring, iş hacmini 4,3 milyar TL’ye yükseltti

11.09.2014 - 17:20 | Son Güncellenme:

TEB Faktoring tarafından düzenlenen “Faktoring Sektörü Değerlendirme Toplantısı”nda TEB Faktoring’in 2014 yılı ilk altı ay değerlendirmesi yapılırken, 2015 yılına ilişkin beklentiler de paylaşıldı.

TEB Faktoring, iş hacmini 4,3 milyar TL’ye yükseltti

Faktoring sektörünün Türkiye ve dünyadaki mevcut durumunun da mercek altına alındığı değerlendirme toplantısı, TEB Faktoring Genel Müdürü ve Factors Chain International (FCI) Başkan Vekili Çağatay Baydar’ın ev sahipliğinde düzenlendi.

Haberin Devamı

TEB Faktoring’in “Faktoring Sektörü Değerlendirme Toplantısı” 11 Eylül 2014 Perşembe günü Ortaköy Feriye Restaurant’ta düzenlendi. TEB Faktoring Genel Müdürü ve Factors Chain International (FCI) Başkan Vekili Çağatay Baydar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen basın buluşmasında TEB Faktoring’in 2014 yılı ilk altı ay değerlendirmesi yapıldı. 2015 yılına ilişkin beklentilerin de paylaşıldığı toplantıda, Türkiye’de ve dünyada faktoring sektörünün mevcut durumu mercek altına alındı.

Dünyanın en büyük faktoring zinciri Factors Chain International (FCI) tarafından 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2014 yıllarında toplam beş kez “En İyi İhracat Faktoring Şirketi” seçilen TEB Faktoring, bu ödüle 5. kez layık görülen ilk ve tek şirket oldu. TEB Faktoring 2014 yılında toplam iş hacmini ise 4,3 milyar TL’ye yükseltti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ihracatındaki artışla birlikte daha hızlı büyüyen ihracat faktoringi işlemlerine ağırlık veren TEB Faktoring, 2013 yılının ilk yarısında 2,2 milyar TL olan ihracat faktoring hacmini 2014 yılının aynı döneminde 2,7 milyar TL’ye çıkardı. Bu hacim sayesinde Türkiye ihracatının yaklaşık %2’sine aracılık eden TEB Faktoring, ihracat faktoring işlem hacminde Türkiye’nin 1’inci, dünyanın ise Bank of China’dan sonra 2. büyük şirketi olma başarısını sürdürdü.

Faktoring sektörü Türkiye’de istikrarlı bir büyüme grafiği çiziyor

Tüm dünyada şirketlere alternatif finansman olanakları sunan faktoring sektöründe 2008 yılının son çeyreğinde başlayan ve 2009 yılının ortalarına kadar devam eden daralmanın 2010 yılında yerini büyümeye bıraktığını belirten Baydar, 2011 yılında bir önceki yıla göre %7 civarında küçülen sektörün cirosunun 2012 yılından itibaren sürekli büyüme kaydettiğini ve ticarete destek verdiğine dikkat çekti.

Türkiye ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak 2015 yılında faktoring sektörünü nelerin beklediğine ilişkin görüşlerini paylaşan ve faktoring sektörünün Türkiye'de bankacılık sektöründen sonraki en büyük ikinci finans sektörü olması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Baydar, “Faktoring sektörü, 2014 yılının ilk altı ayında toplam iş hacminde yaklaşık %15’lik bir büyüme kaydetti. İç piyasada bu büyüme %12, ihracat işlemlerinde ise %31 olarak gerçekleşti. Büyüme oranının %4’lerde olduğu, ihracatımızın 150 milyar doları geçtiği ülkemizde reel ekonomiye 10 milyar USD kaynak aktaran ve 100.000 müşteriye ulaşan faktoring sektörünün büyümesini devam ettireceğine inanıyoruz”dedi.

Haberin Devamı

Faktoring sektörüne ivme kazandırması beklenen “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu”nun kabul edilmesiyle birlikte, sektördeki hacmin 2015 yılında 60 - 70 milyar dolara ulaşacağına inandığını belirten Baydar, kanun sayesinde faktoring, leasing ve tüketici finansman şirketlerinin aynı çatı altında toplandığını, böylece Bankalar Birliği’nden sonra büyük bir birlik daha kurulduğunu dile getirdi.

Faktoring sektöründe farklı kesimlere farklı ürünlerle giderek çeşitlilik sağlamanın önemine de değinen Baydar, “Bu hedef doğrultusunda KOBİ'ler dahil tüm girişimcilere çeşitli avantajlar sunarak, bilinmeyen, tanınmayan ülke ve müşterilerle yapılan ticareti kolaylaştırıyoruz” dedi. Baydar, sundukları faktoring hizmetiyle belirsizlikten doğabilecek risklerin ortadan kaldırmasına yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.