Kariyer "Türk insanı çok yanlış yapıyor! Aynı anda..."

"Türk insanı çok yanlış yapıyor! Aynı anda..."

21.09.2017 - 09:47 | Son Güncellenme:

Gazeteci, yazar, sporcu... Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam denince akla ilk o geliyor. Ece Vahapoğlu ile başarılı kariyer hikayesi hakkında konuştuk.

Türk insanı çok yanlış yapıyor Aynı anda...

Sizi sunucu ve gazeteci olarak tanıdık ancak bunun yanı sıra sporcu ve yazar kimlikleriniz de her dönem ön planda oldu. Bu dengeyi kariyerinizde nasıl sağladınız?

Haberin Devamı

Hayat değişken, insan değişken. Ruh durumumuz, ilgi alanlarımız, çevremiz, şartlar değişebiliyor. Üniversite ve yüksek lisans okuduğum alanlar işletme ve uluslar arası ilişkiler; profesyonel hayata önce bankacı, sonra televizyoncu olarak başladım. Her dönem yazdım; kitaplarım çıktı; köşe yazarlığı yaptım. Öğrenmeyi, deneyimlemeyi ve paylaşmayı seviyorum. Yaptığım işler birbirine sinerji oluşturuyor. Sevdiğim işleri yaptığım ve çalışkan olduğum için dengeyi de kurabiliyorum. Emek ve zaman veriyorum. Bu gibi paralel kariyerlerde kendine güven de önemli diye düşünüyorum; hangi şapkayı takarsam gücenmeden onun gerektirdiğini yapıyorum.

Gazetecilik ve yazarlık birbirini besleyen meslek dallarından. Peki spor alanında da profesyonel kariyere sahip olmaya nasıl karar verdiniz?

Haberin Devamı

Üniversite yıllarımdan beri spor yaptığım için yaşam tarzı olarak spor hep hayatımdaydı. 30’lu yaşlarımın başında kendi iç dünyamla daha çok ilgilenmeye başladığım dönemde sporu da artırdım. Sağlıklı yaşam hakkında bilgilenmeye başladım. İlgi alanım spor ve beslenme oldu. Herkes İçin Spor Federasyonu’ndan eğitim alarak sınavlara girdim ve sertifikalı wellness eğitmeni oldum. Kişisel gelişim kitapları hep yazıyordum; o dönem kitaplarım da spor ve beslenme ile ilgili oldu. Zaten tanınan bir isim olduğum için bedenimdeki değişiklikler ve kitaplar dikkati çekti ve iş teklifleri de almaya başladım. İnsanlara spor ile daha çok dokunduğumu gördüm. İnsanların spora başlaması, sağlıklı yaşama özenmesi beni iş röportajları yapmaktan daha tatmin etti. Sunuculuk, yazarlık ve spor dünyası artık benim için paralel kariyer şeklinde yürüyor.

Türk insanı çok yanlış yapıyor Aynı anda...
Spor ülkemizde hem çocuklar hem de yetişkinler için hobi olarak değerlendirilen alanların başında geliyor. Sizce bu durumun en önemli nedeni nedir?

Ülkemizde spor kültürünün eskilerden beri maalesef oluşmamış olması. Çocukluktan itibaren spor alışkanlığı yoksa yetişkinliğinde yönetici pozisyonlarına gelindiğinde o kişiler de böyle bir kültüre sahip olmadıkları için sporu etkili bir şekilde yayamıyorlar. Spor bir kültür ve yaşam tarzıdır. Ne lükstür ne sadece hobidir. İnsan vücudu hareket etmesi üzerine kurulu bir mekanizma. Tabii ki sporu zevk alarak yapmalısınız ki aynı zamanda hobiniz de olsun. Spor iyi anlatılamamış; rol modeller çok fazla yokmuş. Bizler şimdi bu konuya gönül verdik.

Haberin Devamı

Yazmak için veya herhangi bir spor faaliyeti için çoğunlukla bir ilham kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Sizin kariyerinize eşlik eden ilham kaynaklarınız neler oldu?

Ben kendi kendini çok iyi motive eden bir zihne sahibim. İçimdeki güce çok inanırım. Sosyal medya bu kadar aktif değilken öyle sürekli bakabileceğim vücudu fit isimler de yoktu. İlham kaynaklarım bazı yabancı sanatçılar olabilir ama. Mesleğinde fitliğinin etkilerini de gördüğüm Madonna, Cameron Diaz, Keanu Reeves gibi dünyaca ünlü isimler belki ben farkında olmadan beni etkilemiştir.

Özellikle çalışan kişileri etkileyen gündelik hayatın stres ve endişe kaynaklarını ortadan kaldırmak için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Haberin Devamı

İşleyen demir ışıldar. Ve bizi nefes kurtarır. Spor yaparken sürekli nefes alır ve veririz. Bu ruha ve zihne çok iyi gelir; rahatlatır, mutlu eder. İş stresine de en iyi gelecek şey spor yapmaktır. Açık havada tempolu yürümek ve koşmak harika gelecektir. Sürekli ofis ortamında olanlar için de her yarım saatte bir ayağa kalkıp yürümelerini, hareket etmelerini tavsiye ederim. Masa başında esnetme hareketlerini yaomaalrını öneririm ki ben böyle konuları sosyal medyamda ve youtube kanalımda işliyorum.

Türk insanı çok yanlış yapıyor Aynı anda...
Beslenme alışkanlığında en sık yapılan hatalar hangileridir? Sağlıklı beslenme konusunda okuyucular nelere dikkat etmeli?

Beslenme konusunda en büyük iki yanlış var Türkiye’de; biri karbonhidrat ve proteini aynı anda yemek yani ağza bir köfte atıp üstüne pilav yemek. Akdeniz beslenme şekli sağlıklıdır mesela; İtalyanlar önce makarnayı yer; o biter, sonra ana yemeğe proteine geçer. Ve karbonhidrat öğle yemeğinde yenmeli; akşam yemeğinde yenilen karbonhidrat pankreasa insülin salgılatır ve şeker etkisi yapar. Bir diğer yanlış da yine akşam yemeklerinden sonra yenen meyve. Meyve de aynı şekilde güneş battıktan sonra akşam saatlerinde yendiğinde şeker etkisi yapar ve vücudumuzda yap olarak depolanır. Akşamları sindirimi kolay hafif besinler tercih etmeliyiz.

Haberin Devamı

Profesyonel olarak spor ile ilgilenmek isteyenler için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Mutlaka yetenekleri ve ilgileri olan konuyla ilgili eğitim ve belge almalarını, kendilerini sürekli geliştirmelerini, Türkiye’yi ve dünyayı takip etmelerini ve düzenli egzersiz yapmalarnı öneririm. Kalabalıklardan sıyrılmak için çalışmak ve vizyon sahibi olmak gerekli bence.

Sosyal medyaya ilginin artması ve yaygınlaşmasıyla birlikte birçok ünlü isimle artık daha rahat iletişim kurmak mümkün oluyor. Okuyucularınız sizden en çok hangi konularda yardım istiyor?

Bana en çok nasıl kilo vereceklerini, karın/göbek bölgesindeki yağlardan nasıl kurtulacaklarını, iç bacak ve kolları nasıl sıkılaştıracaklarını ve neler yemek gerektiğini soruyorlar. Spor yapanlar da protein tozu ve takviyeleri soruyor.

Çok yönlü ve başarılarla dolu kariyer hikayesine sahip biri olarak sizce başarı nasıl tanımlanır?

Başarı, irade sahibi bir ruh ve zihin olarak doğru kararlar verip adım atmak; hem kendine hem topluma saygılı olmak…

Röportaj: Zeynep BALİÇ