Kariyer Ünlü CEO'dan kadınlara tavsiye

Ünlü CEO'dan kadınlara tavsiye

26.09.2014 - 15:11 | Son Güncellenme:

İş dünyasındaki kadınlara tavsiye: Erkek gibi davranmayın

Ünlü CEOdan kadınlara tavsiye

Fortune 1000'in tamamında sadece 51 kadın CEO bulunuyor. Ancak HP'nin CEO'su Meg Whitman ve Yahoo 'nun CEO'su Marissa Mayer daha fazla kadın lidere umut yolu açıyor. Teknoloji şirketleri yavaş yavaş iş gücü çeşitliliğini artıracak adımlar atmaya başladı bile.

Yakın bir zamanda MarketWatch'a konuşan teknoloji danışmanı ve aktivist Vivek Wadhwa, "Bu ekosistemde bir gariplik var. Teknoloji konferanslarında ve şirketlerindeki liderlik pozisyonlarında neredeyse hiç kadın yok," ifadesini kullandı.

Wadhwa Silikon Vadisi'ndeki cinsiyet eşitsizliği hakkında "Innovating Women" adlı bir kitap yazdı ve vadiyi erkeklerin kadınları dışladığı bir yer olmakla eleştirdi. Wadhwa bu görüşleri yüzünden birçok düşman edinmiş.

Ancak Wadhwa dahi bazı şeylerin değişmeye başladığını düşünüyor. Artık cinsiyet eşitsizliği konusu reddedilmiyor.

Stanford Hukuk Fakültesi'nde öğretim göreblisi olan ve Duke Üniversitesi'nin Center of Entrepreneurship and Research Commercialization biriminin başındaki Wadhwa, "Dialog değişti," diyor.

Aktivistlerden artan baskılar bu senenin başında Google' ı iş gücü çeşitliliği verilerini yayınlamaya itti. Google bu verileri yayınlayan ilk teknoloji devi oldu. Google'ı Apple ve Facebook takip ederken, bu şirketlerin hepsi politikalarının değiştireceklerinin sözünü verdi.

Google ve Facebook teknoloji sektöründeki kadınları desteklemek amacıyla Anita Borg Enstitüsü ve Ulusal Kadın ve Bilgi Teknolojisi Merkezi ile işbirliği yaptı. Apple CEO'su Tim Cook iş gücü çeşitliliğinin önemli bir öncelik olduğunu belirtti.

"Silikon Vadisi'nde artık kadınlar kabul edilmeye başlandı" diyen Wadhwa, insan kaynakları birimlerinin çeşitliliği artırmak için ellerinden geleni yapmaya başladıklarını belirtti.

Ancak teknoloji dünyası ve ötesinde yapılması gereken çok şey var. Geçen haftaki bir konuşmasında SEC Başkanı Mary Jo White daha fazla çeşitlilik olması gerektiğini belirtti.
[image]

RapidMiner COO'su Michele Chambers

Silikon Vadisi'nin büyük şirketlerinden Rapid Miner'ın yeni COO'su Michele Chambers ise kadınların etkinliğinin artırılması için küçük yaşta bazı önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı.

52 yaşındaki Chambers erkek ve kadınlar arasındaki farkın ilkokulda başladığını söyledi. Chambers'ın oğlunun okulundaki kız çocuklarının neden satranç kulübüne katılmak istemedikleri sorulduğunda bazı kız çocukları oyunu sevmelerine rağmen erkek çocukları önünde akıllı gözükmemek için kulübe katılmadıklarını belirtmiş.

Bilgisayar mühendisi Chambers, "Bu beni gerçekten şok etti. Bu genç yaşta kızları sindiren bir döngü oluşturuyor," şeklinde görüş bildirdi.

Chambers ailelere genç kızları küçük yaştan itibaren cesaretlendirmeleri tavsiyesini veriyor. Onların kendileri gibi davranmalarının önemini savunan Chambers kızları iş ve sosyal hayat dengesi konuşmalarıyla boğmamak gerektiğini ve onların gözlerini matematik ve bilime açmak gerektiğini aktarıyor.

Chambers'ın kızlara tavsiyesi ise: "Kendinize güvenin, hedeflerinizi yüksek tutun, yeteneklerinizi bilin ve geliştirin. Kadın gibi giyinin. Entellektüel ve duygusal olarak kendinize güvenli bir şekilde argümanlarınızı sunun."

Chambers, "Eğer erkek gibi davranırsanız bu işe yaramaz. Eğer sadece kendiniz olursanız size o zaman saygı gösterirler," ifadesini kullandı.

Belki de Mary Jo White bu konudaki en iyi yorumu yaptı:

"Fortune dergisinin 1990'da profesyonel kadınlara verdiği tavsiyeyi hatırlıyorum: 'Kadın gibi görün, erkek gibi davran, köpek gibi çalış.' 25 sene sonra başarının formülünün değiştiğini söyleyebilirim: 'Nasıl istiyorsan öyle görün, kendin gibi davran ve köpek gibi çalış. Son kısmı atmak biraz zor."

Haberin Devamı

Wall Street Journal