Gündem Kariyerleri için ilk adımı attılar

Kariyerleri için ilk adımı attılar

15.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), Kariyer Hayatına İlk Adım Projesi’ni hayata geçirdi.

Kariyerleri için ilk adımı attılar

Kariyer.net’in desteğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında burs desteğinin yanı sıra öğrencilerin kişisel farkındalık bilincinin artırılması hedefleniyor. “Geleceğini gelecekte değil, şimdi planla” sloganıyla başlatılan projeyle öğrencilere analiz, değerlendirme ve koçluk çalışmaları yapılarak hayat planı hazırlanıyor. 19 öğrencinin katıldığı proje, sonraki yıllarda TEVİTÖL bünyesinde bulunan Psikolojik ve Rehberlik Danışmanlık Merkezi tarafından yıllara yayılarak devam edecek.

Haberin Devamı

Projeyle ilgili bilgi veren TEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TEVİTÖL Okul Kurucu Temsilcisi Adnan Adil İğnebekçili, projeyle öğrencilerin kişilik profilinin, ilgi alanlarının, öğrenme stilinin, güçlülük ve zayıflık gösterebileceği alanların, motivasyon kaynaklarının, yapıcı yönde kullanabileceği mesleki ve kariyer kapasitesinin tespit edildiğini belirtti. Öğrencilerin normalde farkına varamayacağı noktalarını anlamasına yardımcı olduklarını vurgulayan İğnebekçili, pilot çalışmanın 1,5 ay sürdüğünü ve şu an projenin Rehberlik Birimi tarafından devam ettiğini kaydetti.

Çalışmaların verimli bireysel danışmanlık ve mesleki rehberlik anlamında kariyer planlama ve hedef belirlemeyi içerdiğini ifade eden İğnebekçili, “Öğrencilerimizin üniversiteye giden yolda sağlıklı seçim yapabilmeleri için kendilerini, üniversiteleri, meslekleri, sınav sistemlerini tanımalarına yardımcı olacak çalışmalar yapılıyor” dedi. Programa katılan bazı öğrencilerin görüşleri ise şöyle:

Haberin Devamı

‘Kişilik testi yapıldı’

Hazal Ergelen: En çok yararlandığım hizmet kariyer danışmanlığı oldu. Genetik mühendisliği okumak istiyordum fakat nasıl yapabilirim bilmiyordum. Bu konuda yardım aldım. Ayrıca stres yönetimi problemim vardı. Kişilik analizi testleriyle nasıl aşabileceğimi araştırdık. Projenin çok faydasını gördüm.

‘Çok kararsızdım’

Derya Deniz Ergen: Yurtdışında mı, Türkiye’de mi okusam diye çok kararsızdım. Aldığım rehberlikle Türkiye’de üniversite okumayı seçtim. Akademik açıdan kafam çok karışıktı. Şimdi seçeceğim alanları daralttım. Program, geleceğe yönelik kararlar almamı sağladı. Ne yapacağımı, nasıl yapacağımı bilmiyordum. Şimdi bu fikirlerim netleşti.

‘Hobi ve işi ayırdım’

Akın Deniz Heper: İlgi alanlarım çok geniş. Ne yapacağıma karar veremiyordum ve kariyerimi düşünmüyordum. Yapılan kişilik analizleriyle geleceğe yönelik planlar yapmaya başladım. Program, hangi alanda başarılı olabileceğimi düşünmemi ve bu alanları daraltmamı sağladı. Neleri hobi neleri kariyer olarak yapabilirim onu ayırdım.

‘Kendimi tanıdım’

Haberin Devamı

Gülşah Uslu: Danışmanlık hizmetinden sonra yurtdışında okumayı tercih etmeye karar verdim. Hangi özelliklerim baskın, yeteneklerimi nasıl kullanabilirim gibi konularda kendimi tanıdım. Kendimi göstermekten korkan biriydim, yeteneklerimi göstermem gerektiğini öğrendim. 9. sınıfta kimya dersinden nefret ederdim, rehberlikle kimya dersimin bu kadar kötü olmadığını fark ettim. Resme olan yatkınlığımı ortaya çıkardım. Hedeflerimi belirledim.