Gündem Karneye aşırı tepki vermeyin

Karneye aşırı tepki vermeyin

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karneler bugün alınıyor.Öğrenciler, heyecanla karnelerini beklerken Psikolog Sena Sivri, notlar ne olursa olsun anne ve babaları aşırı tepkiler konusunda uyarıyor: “Sözel şiddete başvurmayın, ceza vermeyin, akranlarıyla kıyaslamayın.”

Karneye aşırı tepki vermeyin

İlk ve orta dereceli okullarda okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün karne alıyor. Karnesi ister başarılı, ister zayıf olsun ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımlarında aşırıya kaçmamalarının çok önemli olduğuna değinen uzmanlar, bu yaklaşımların uzun vadede çocuğun kişiliğine kalıcı zararlar verebileceğinin altını çiziyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Psikolog Sena Sivri karne gününde çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini anlattı. Sözel şiddetin yapılmaması gerektiğini belirten Psikolog Sivri, “Bu davranış çocuğun psikolojisinde, özgüven ve benlik algısında derin izler bırakabiliyor. Çocukta otoriteden korkma, geri çekilme, altına kaçırma gibi erken dönem yaşlarına ait davranışların ortaya çıkması gibi problemler gelişebiliyor” diyor.

Ceza vermek yerine düşük notların nedenini belirlemenin doğru bir yaklaşım olacağını kaydeden Sivri’nin bu konudaki önerileri şöyle: “Doğru iletişimle çocuk, zayıf notlarda kendi rolünün farkına varıp, gerekli sorumlulukları üzerine alacaktır. Çocuğunuzu asla akranlarıyla kıyaslayarak eleştirmeyin. Bu onun yetersizlik duygularını pekiştirir. ‘Sen tembelsin, aklın beş karış havada!’ gibi söylemler çocukta ‘Ben hiçbir işe yaramıyorum ve öyle kalacağım’ algısına sebep oluyor.”

Övgüyü abartmayın

“Notları yüksek olan çocuğa aşırı övgüde bulunmak sorumluluk ile başarı algısının yanlış şekillenmesine yol açabiliyor” diyen Sivri, “Aynı zamanda başarısızlık korkusunun artmasına ve ileriye dönük kaygının yoğunlaşmasına neden olabiliyor. Çocuğa tablet ve cep telefonu gibi pahalı hediyeler almak yerine takdir etmek, sözel ödüllere ağırlık vermek onun değer algısını pekiştiriyor. Karnesi iyi olduğunda da çocuğunuzla beraber karnede aldığı sonuçlara onu götüren yolu değerlendirmek, zorlandığı alanlar varsa bunları konuşmak ve onunla birlikte plan yapmak, sadece takdir etmekten çok daha önemli” diye konuşuyor.