Dünya Karşılıklı restleşme

Karşılıklı restleşme

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, İran’ı tehdit ederek, “Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran’ın resmen sonu olur” derken, Tahran da “Ekonomik terör ve soykırım iğnelemeleri İran’ı bitiremeyecek” yanıtını verdi

Karşılıklı restleşme

ABD ile İran arasındaki gerginlik, her geçen gün karşılıklı olarak yapılan açıklamalarla artmaya devam ediyor. Nitekim son olarak Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden İran’a adeta “rest” çekerken, İran da buna yanıt vermekte gecikmedi ve “Ekonomik terör ve soykırım iğnelemeleri İran’ı bitiremeyecektir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında savaş olmamasını umduğunu söyleyen, hatta Tahran yönetiminin, “diyalog için kendisini arayabileceğini” kaydeden ABD Başkanı Trump, bu kez İran’a sert çıktı. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran’ı adeta tehdit etti ve “Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran’ın resmen sonu olur. Bir daha ABD’yi asla tehdit etme!” ifadesini kullandı.

‘1000 yıldır ayakta’

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, Trump’ın açıklamalarına hemen yanıt verdi. Zarif, Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, “Ekonomik terör ve soykırım iğnelemeleri İran’ı bitiremeyecek” ifadelerini kullandı. Zarif, “Trump, ‘B takımı’nın kışkırtmalarıyla İskender, Cengiz Han ve diğerlerinin başaramadığını elde etmeyi umuyor. Tüm işgalciler giderken İran bin yıldır ayakta. Ekonomik terör ve soykırım iğnelemeleri İran’ı bitiremeyecektir” dedi. Zarif, mesajının sonunda, “Hiçbir zaman bir İranlıyı tehdit etme” etiketiyle “Saygı göstermeyi dene, işe yarar!” diye yazdı. İranlı Bakan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’i Trump’ın “B Takımı” olarak niteliyor.

Haberin Devamı

Karşılıklı restleşme

Irak’ın başkenti Bağdat’taki “Yeşil Bölge”de bulunan ABD Büyükelçilik binası yakınlarına önceki akşam katyuşa füzesiyle saldırı düzenlenmiş, Başkan Trump da, “Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran’ın resmen sonu olur. Bir daha ABD’yi asla tehdit etme!” ifadelerini bunun üzerine paylaşmıştı. Söz konusu olayda ölen ya da yaralanan olmamış, ancak bu saldırıdan İran’ın ya da İran’la ilişkili grupların sorumlu olduğunun tespiti halinde karşılık verileceği belirtilmişti.Trump yönetimi, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018’de çekildiğini açıklamış, sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koymuşABD, nisan ayında de İran Devrim Muhafızları’nı “yabancı terör örgütleri” listesine almıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD’nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs’ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran’ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

Haberin Devamı

ABD, kısa bir süre önce İran’dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla “USS Abraham Lincoln” Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü’nü Basra Körfezi’ne göndermişti.

Karşılıklı restleşme

İran uranyum üretimini artırdı

ABD ile gerilim yaşayan İran’ın Atom Enerjisi Örgütü Sözcüsü Behruz Kemalvandi, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin son kararı çerçevesinde düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum (yüzde 3.67) üretimini 4 kat artırdıklarını açıkladı. İranlı yetkili, birkaç hafta içinde İran’ın bu düzeydeki uranyum stokunun 300 kilogram tavanını aşacağını açıkladı. Bununla birlikte uzmanlar, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun, anlaşmada belirtilen sınırları aşabileceğine dikkati çekiyor. Öte yandan ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Twitter’dan ABD’nin İran ile müzakereye çabaladığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek “İran hazır olduğunda bizi arayacak. Bu arada, ekonomileri çökmeye devam ediyor. İran halkı için çok üzücü!” dedi.