İstanbul Kartal'da kadın girişimciler destekleniyor

Kartal'da kadın girişimciler destekleniyor

31.03.2015 - 14:42 | Son Güncellenme:

Kartal Belediyesi ve Kartal Kadın Kooperatifi işbirliği gerçekleştirilen proje kapsamında, girişimcilik kültürünün dar gelirli kadınlar arasında yaygınlaştırılması ön görülüyor.

Kartalda kadın girişimciler destekleniyor

Kartal Belediyesi ve Kartal Kadın Kooperatifi işbirliği gerçekleştirilen proje kapsamında, girişimcilik kültürünün dar gelirli kadınlar arasında yaygınlaştırılması ön görülüyor.
Kartal Belediyesi tarafından, Kartal Kadın Kooperatifi işbirliği ile Aralık 2014 - Haziran 2015 tarihleri arasında uygulamaya konan kadınların desteklenmesine yönelik projenin amacının, girişimcilik kültürünün dar gelirli kadınlar arasında yaygınlaştırılması ve kadınların gerçekçi iş fikirleri geliştirerek hayata geçirebilmeleri konusunda cesaretlendirilmek olduğu açıklandı.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’ni ziyaret ederek Sosyolog Sebla Güngören’den yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Sedat Ertekin, Kartal Kadın Kooperatifi’nin ilk proje yürütme deneyimi olacak olması sebebiyle Kartal Belediyesi adına Sebla Güngören’in koordinasyonunda yürütüldüğünü söyledi. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, “Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, kadının sosyalleşmesi adına bir dizi proje uyguladı. Gerek kadının meslek edinimi, üretimde yer alması, ürettiğini satabilmesi, kendi işini kurması; gerekse çocukları için kreşler gibi ihtiyaçlar konusunda Kartal Belediyesi çalışmalar yaptı” dedi.
Uygulanan projeyle kadınların sosyal hayatlarındaki konumunun değişeceğine değinen Sosyolog Sebla Güngören, “Uygulanan projede kadınlar; toplumsal rolleri, kaynaklara (para, eğitim, istihdam) sınırlı erişimi vb. sebeplere bağlı olarak toplum içerisinde dezavantajlı durumda kalmakta ve ekonomik hayata katılamamaktadır. Ancak ekonomiye katılmanın tek yolu maaşlı bir iş bulmak değildir. Kadınlar mevcut beceri ve deneyimlerini kendi küçük işlerini kurarak da değerlendirebilir. İstihdam olanağı yaratabilirler. Kadınlar kendi küçük işlerini, girişimlerini başlatarak iş yapma konusunda deneyim kazanır, sosyalleşme imkânı bulur, özgüvenleri gelişir, aile ve toplum içinde saygınlıkları artar. Böylece kadınlar sadece ekonomik olarak değil sosyal olarak da güçlenirler. Ayrıca, kadının güçlenmesi ve gelir kazanması, doğrudan aileyi de etkiler, çocukların eğitim düzeyi ve ailenin yaşam kalitesi yükselir” şeklinde konuştu.
Yürütülecek çalışmalarla Kartal Belediyesi, Kartal Kadın Kooperatifi aracılığıyla ilçede kadınlara yönelik yürüttükleri destekleri daha geniş kesimlere tanıtma imkanı bulacak. Kartal Kadın Ürünleri Pazarı’nın yeni üretici kadınlarla canlandırılması, kooperatifin kadınların kapasitelerini yükseltmeye yönelik çalışmalarının ortaklarıyla sınırlı kalmasının önüne geçilmesi sağlanacak. Kooperatif birimleri arasında iletişimi güçlendirecek kadınların ortak bir hedef doğrultusunda çalışma pratiği kazanmalarının sağlanacağı açıklandı.