Gündem Kas yapayım derken memeniz büyümesin

Kas yapayım derken memeniz büyümesin

22.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kaslı bir vücut için kullanılan ilaçların kısırlık, meme büyümesi ve cinsel fonksiyon bozukluğu başta olmak üzere birçok yan etkiyi de beraberinde getirdiği uyarısında bulunan uzmanlar sağlıklı beslenme ve spor yapmayı öneriyor...

Kas yapayım derken  memeniz büyümesin

Uzmanlar, kaslı bir vücuda sahip olmak için kullanılan ilaçların sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. Medical Park Göztepe Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Deveci, bu ilaçların kısırlık, meme büyümesi ve cinsel fonksiyon bozukluğu başta olmak üzere birçok yan etkisi bulunduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Kaslı bir vücuda sahip olmak isteyen birçok kişinin sporla birlikte kas yapımını hızlandıran ilaçlar da kullandığına dikkat çeken Deveci, üçgen vücutların geleneksel yöntemlerle ağırlık çalışarak mı yoksa kas yapımını artıran ilaç kullanımı ile mi olduğunu tespit etmenin zor olduğunu vurguladı. Deveci, şöyle devam etti:

Kadınları da etkiliyor

“Yapılan güncel araştırmalar, günümüzde bu ilaçları kullananların yüzde 78’inin aktif sporcu olmadığını ve sadece görsel olarak beğenilen bir vücuda sahip olmak için kullandıklarını gösteriyor. Anabolik etkinlik ile hücre büyümesini tetikleyerek protein sentezini artıran bu ilaçlar, kas kitlesinde ve direncinde artışa yol açıyor. Kaslardaki yerleşik yağ dokusu oranını azaltıyor. Ancak vücudun doğal hormonal dengesini de etkileyen bu ilaçlar, saldırgan davranış biçimi, kontrolsüz hipertansiyon, akne, kellik, karaciğer hastalığı, inme ve kalp krizi riskinde artışa yol açıyor. Bu etkilerinin yanı sıra erkekte doğal testosteron yapımını azaltarak yumurtalıklarda küçülme, sperm yapımında azalma ve geçici kısırlığa neden oluyor. Kas yapımını artıran ilaçların bir diğer istenmeyen etkisi de testosteronun aromatoz enzimi etkisi ile östrojene dönüşümü sonucunda erkeklerde meme büyümesine neden olması. Kadınlarda ise adet düzensizliği, gebelikte bebeğin gelişiminin etkilenmesi, klitoriste kalıcı büyüme, ses kalınlaşması, saçta azalma ve vücut kıllanmasında artışa yol açıyor.”