Dünya ‘Kaşıkçı’nın ses kaydını duymak istemedim’

‘Kaşıkçı’nın ses kaydını duymak istemedim’

19.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğü sırada alınan ses kayıtlarını dinlemek istemediğini ve kayıtların çok vahşice olduğunu söyledi.

‘Kaşıkçı’nın ses kaydını duymak istemedim’

Fox News kanalına röportaj veren Trump, Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kayıtlarının ABD’nin elinde olduğunu teyit etti ve kayıt hakkında detaylı bilgi aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Ses kayıtlarını “acı çekme tapesi” olarak niteleyen Trump, “Kaydı duymak istemedim, dinlemek için bir sebebim de yoktu. Oldukça şiddet dolu, vahşice ve berbattı” diye konuştu. Suudi yetkililere yaptırım uyguladıklarını hatırlatan Trump, “Aynı zamanda bir müttefikimiz söz konusu ve birçok noktada çok iyi olan bir müttefiki bırakmak istemiyorum” dedi.

Trump, bununla beraber Kaşıkçı cinayetine ilişkin kapsamlı bir raporun, en geç salı günü hazır olacağını duyurdu. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) Kaşıkçı cinayeti emrinin Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından verildiği sonucuna vardığı iddialarını değerlendiren Trump, “Henüz herhangi bir değerlendirme yapmadılar. Bunun için çok erken. Bu tamamlanmış bir rapor değil” ifadesini kullandı. Trump, “Önümüzdeki iki gün içinde, belki pazartesi veya salı günü tam bir rapor almış olacağız ve Kaşıkçı cinayetinin sorumluları belirlenmiş olacak” dedi. Gün içinde CIA Direktörü Gina Haspel ile görüştüğünü aktaran Trump, “Bir gazetecinin öldürülmesi korkunç bir şey” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

California’ya gitmeden önce gazetecilere konuşan Trump, CIA’in Kaşıkçı’nın cinayetinin Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından emredildiği sonucuna vardığına ilişkin haberlere ilişkin henüz CIA’den bu konuda brifing almadığını ifade etmişti. Trump, “Şu an itibariyle onun (Bin Selman’ın) bunda bir rolü olmadığı bize söylendi. Neler söyleyeceklerini bekleyeceğiz” demişti. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de, Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile CIA Direktörü Haspel ile telefonda görüştüğünü açıklamıştı. Sözcü, ABD’nin Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin nihai bir sonuca vardığı iddialarının doğru olmadığını bildirmişti. Nauert yaptığı açıklamada, “Amerika’nın nihai bir sonuca vardığını gösteren haberler doğru değil. Halen daha Sayın Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yanıt bulmamış çok sayıda soru var” diye konuşmuştu.

AB yine uyardı

Bu arada Avrupa Birliği (AB), Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması için şeffaf soruşturma talebini tekrarladı. AB Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ortak açıklamasında “Bu korkunç cinayete ilişkin tüm detayların açığa çıkarılması ve suçluların hesap vermesi gerekiyor” denildi. Açıklamada “Avrupa Birliği olayın başından bu yana derinlemesine, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma talebi çağrısında bulunmuştur” denildi. Açıklamada ayrıca Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmanın sonucunun yakından takip edileceği belirtildi.