Dünya Katalonya bağımsızlığını ilan ediyor

Katalonya bağımsızlığını ilan ediyor

05.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katalan meclisi 9 Ekim’de olağanüstü toplanma kararı aldı. Hükümet lideri Carles Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlık ilanında bulunacaklarını doğruladı

Katalonya bağımsızlığını ilan ediyor

İspanyol Anayasa Mahkemesi’nin yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim’de referanduma giden ve yüzde 90 “evet” sonucu çıktığını açıklayan Katalonya Özerk Yönetimi hükümeti, İspanyol hükümetinin tüm uyarılarına rağmen tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesi için harekete geçti. Siyasi partiler grup başkanları toplantısında, iktidardaki bağımsızlık yanlısı “Junts pel Si (Evet için Birlik)” ve ona dışarıdan destek veren Halk Birliği Adaylığı’nın (CUP) talepleriyle 9 Ekim’de Katalan parlamentosunun olağanüstü toplanması kararı alındı.
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlık ilanında bulunacaklarını doğruladı. Referandumun ardından ilk söyleşisini BBC’ye veren Puigdemont, özerk hükümetinin bağımsızlık için “bu haftanın sonu veya önümüzdeki haftanın başında” harekete geçeceğini söyledi. Puigdemont, merkezi hükümetin duruma müdahale ederek Katalan hükümetinin kontrolünü ele geçirmesi durumunda ne yapacakları sorusuna ise, “Bu her şeyi değiştiren bir hata olur” yanıtını verdi. Puigdemont, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada ise, “Şimdiden milyonlarca kişinin önemli bir karara vardığı özgür bir ülkenin başkanı gibi hissediyorum” ifadesini kullandı. Bağımsızlık ilanıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen CUP partisinden milletvekili Mireia Boya ise, “Hiçbir şey 9 Kasım’daki bağımsızlık deklarasyonunu frenleyemeyecek.” dedi.
Kral’a tepki
Öte yandan referandum günü gerçekleşen polis şiddeti İspanya’da gündemdeki yerini koruyor. Önceki gün halka seslenen İspanya Kralı 6. Felipe’nin konuşmasında bu konudan hiç bahsetmemesi tepki çekti. Felipe, ulusa sesleniş konuşmasında, bağımsızlık referandumu yapan Katalonya hükümetini eleştirdi. Bağımsızlık yanlısı girişimlerinden dolayı Katalonya Özerk Yönetimi hükümetini kabul edilemez bir sadakatsızlıkla suçlayan Felipe, “Katalonya yönetimi, Katalan halkını böldü ve karşı karşıya getirdi, İspanya’nın birliğini ve ulusal egemenliğini parçalamaya çalıştı, anayasayı, demokrasiyi ve İspanyol devletinin güçlerini sistematik bir şekilde çiğnediler.” ifadelerini kullandı.
Gemilerle Barselona’ya getirilen takviye polis ve jandarma güçlerinin ise 11 Ekim’e kadar Katalonya’da tutulmaya devam edileceği öğrenildi. İspanya Ulusal Mahkemesi, 20 Eylül’de jandarma baskınını protesto eden ve kamu mallarına zarar veren göstericilere müdahale etmeyerek yasalara karşı gelmekle suçlanan Katalonya yerel polisi (Mossos d’Esquadra) Genel Müdürü Josep Lluis Trapero ve Yardımcısı Teresa Laplana hakkında soruşturma açtı.