Dünya Katalonya için kritik gün

Katalonya için kritik gün

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya hükümetinin, Katalonya’nın özerkliğini iptal etme konusunda atacağı adımları belirleyecek kritik toplantı bugün yapılacak.

Katalonya için kritik gün

Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya bölgesi lideri Carles Puigdemont’un bağımsızlık konusunda kendisine net yanıt vermemesi üzerine bugün özel bir kabine toplantısı yapacak. Toplantıda, anayasanın 155. maddesinin yürürlüğe sokulması ve bölgenin özerkliğinin askıya alınması sürecinin başlatılması masaya yatırılacak.
Seçim anlaşması
İspanya anayasasının 155. maddesi, ulusal tehdit ve egemenlikle ilgili konularda “gerekli görülmesi halinde” özerk yönetimlerin haklarının merkezi hükümete devredilmesini öngörüyor. Bu zamana kadar hiç uygulanmayan 155. maddenin yürürlüğe girmesi için mecliste mutlak çoğunluk onayı gerekiyor. Mecliste Rajoy’un Halk Partisi’nin (PP) çoğunlukta olması, önlemlerin kabul edilmesi ihtimalini artırıyor.
Öte yandan Madrid hükümeti, Katalonya’da muhalefetteki Sosyalist İşçi Parti (PSOE) ile ocak ayında bölgede seçime gitme konusunda anlaşıldığını açıkladı. Sosyalist politikacı Carmen Calvo, ulusal kanala verdiği röportajda seçimlerin, Özerk Katalonya Bölgesi’nin özerkliğini geçici olarak askıya almak için alınan olağanüstü önlemlerden biri olduğunu söyledi. PSOE, Katalonya krizinde iktidara destek veriyordu. Madrid, bu adımla İspanya’dan ayrılmayı isteyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont’un seçilmiş hükümetini bertaraf etmek istiyor.

Katalonya’da banka müşterileri bağımsızlık referandumu sonrasında genel merkezini Özerk Katalonya Bölgesinin dışına taşıyan bankalardan mevduatlarını sembolik tutarlarda çekmeye başladı. Bölgenin özerkliğini askıya almayı öngören 155. maddeye gönderme yapan kişiler, bankalardan 155’e en yakın olan meblağlarda para çekip sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.

İtalya’da da referandum

Katalonya’daki bağımsızlık girişimleri Avrupa’yı endişelendirirken, İtalya’da da kısmi özerk bölgeler Lombardiya ve Veneto, daha güçlü özerklik için referanduma gidiyor. “Danışma referandumu” özelliği taşıyan yarınki halk oylamasının sonucunun yasal bir bağlayıcılığı olmayacak; ancak, hükümetle müzakereler için bölge yönetimlerinin elini güçlendirecek.