Dünya Katar’dan talepler uzun tanınan süre kısa...

Katar’dan talepler uzun tanınan süre kısa...

24.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkeleri, Katar’la ilişkilerin normale dönmesi için bu ülkeden isteklerini bir listede sıraladı. Listede Türkiye ile askeri ilişkilerin kesilmesi de bulunurken, sadece 10 günlük bir süre tanındı...

Katar’dan talepler uzun tanınan süre kısa...

Katar’a karşı yaptırım uygulama girişimini başlatan Suudi Arabistan’ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır, Kuveyt gibi ülkeler, ilişkilerin yeniden normalleşmesine yönelik olarak bu ülkenden talep ettikleri adımları belirginleştirdi. Gün yüzüne çıkan ve 13 maddede toplanan Katar’dan talepler listesinde, terör örgütlerine yardımların kesilmesi, bir haber kanalının kapatılması gibi maddelerin yanı sıra Türkiye’nin Katar’daki El Rayyan Askeri Üssü’nün kapatılması ve askeri işbirliğinin sona erdirilmesi de bulunuyor.
Amerikan medyasında ve Reuters haber ajansında yer alan haberlere göre, Suudi Arabistan’ın basın çektiği Körfez bölgesindeki Arap ülkeleri, söz konusu listeyi, krizde arabulucu rolünü üstlenen Kuveyt aracılığıyla Katar yönetimine iletti ve bu talepleri yerine getirmesi için de 10 gün verildi. Merkezi Katar’da bulunan ve listede kapatılması yönünde talepte bulunulan “El Cezire” yayın kuruluşu da, önceki gün, Körfez ülkelerinin Katar için oluşturduğu talep listesinin, Kuveyt tarafından Katar’a teslim edildiğini duyurmuş ancak ayrıntılara yer vermemişti.
Tazminat da var
Toplam 13 başlığın bulunduğu listede, ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması da istendi. Bu maddede, “Yakın zamanda kurulan Türkiye askeri üssünü kapatın ve Katar sınırları içinde Türkiye ile askeri işbirliğini durdurun” ifadesi yer aldı.
Listede, Katar merkezli ve uluslararası yayın yapan El Cezire televizyonunun kapatılması, Yemen’de hükümete karşı savaşan Şii Husilere mali desteğin kesilmesi, İran ile diplomatik ilişkilerin dondurulması ve ticaretin kesilmesi, terör örgütü olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler, DAEŞ ve El Kaide gibi gruplar ve hareketlere maddi desteğe son verilmesi,gibi maddeler de yer alıyor. Bunun yanında Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn tarafından aranan teröristleri teslim edilip, mal varlıklarının dondurulması, başka ülkelerin içişlerine karışılmaması, Katar’ın politikaları nedeniyle son yıllarda yaşanan can ve mal kayıpları için tazminat ödenmesi de, sıralanan talepler arasında. Listedeki taleplere uyulması için Katar’a 10 gün süre verildi.
ABD uyarmıştı
Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı, Körfez bölgesindeki Arap ülkelerinin Katar’a “ekonomik ve siyasi abluka koymalarına neden olan şikayetlerini halen detaylandırmamaları” karşısında şaşkın olduklarını açıklamıştı. Katar açıklamayı memnuniyetle karşılamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Katar’ın komşularının taleplerinin “makul ve uygulanabilir” olması gerektiği yönünde çağrıda bulunmuştu. 4 Arap ülkesinin talepler listesi açıklaması, bu çağrıların ardından gerçekleşti.

Haberin Devamı