Ekonomi Katar Katar yatırıma geliyorlar

Katar Katar yatırıma geliyorlar

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Katarlı Commercial Bank’ın Murahhas Azası Omar Hussain Alfardan, “İki ülke arasında ekonomik ilişkileri güçlendirmek için Alternatif Bank nezdinde yatırımlar sürecek” dedi

Katar Katar yatırıma geliyorlar

Alternatif Bank’ın sermayedarı olan Katarlı Commercial Bank’ın Murahhas Azası Omar Hussain Alfardan, Alternatif Bank üzerinden Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye’yi orta ve uzun vadede çok önemli bir yatırım merkezi olarak gördüklerini söyleyen Alfardan, “Alternatif Bank’la tam bir sinerji içerisinde, ticaret ve yatırım akışının sağlanmasında önemli bir rol oynuyoruz. Alternatif Bank bizim için kardeş ülkeler Türkiye ve Katar arasındaki değerli dostluğu sembolleştiren bir “inci” konumunda bulunuyor. Banka, büyük hedefleri, attığı kararlı ve istikrarlı adımları ile her iki ülke için ekonomik ve toplumsal değer üretmeye devam ediyor” dedi. Yaklaşık 1 milyar dolarla Katar özel sektörü tarafından şu ana kadar Türkiye’de yapılan en yüksek tutardaki yatırım olan Alternatif Bank’a Commercial Bank’ın tam desteğine sahip olduğunu söyleyen Omar Hussain Alfardan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Aramızdaki işbirliği ve entegrasyonun artması anlamında büyük bir gelişim gösterdik, bu da zor dönemlerde birbirlerinin yanında olan iki dost ülke arasında kuvvetlenen stratejik işbirliğini yansıtıyor. Türkiye ve Katar arasında finansal ve ticari alanda karşılıklı olarak sunduğumuz destekler en temel önceliklerimiz arasında bulunuyor. Türk bankacılık sektöründeki Katar menşeli ilk yatırımcı olarak, Alternatif Bank nezdinde yatırımlarımıza yenilerini eklemeye devam edeceğiz.”

‘Türkiye zoru aştı’

Türkiye ekonomisinin son aylarda yaşadığı sürece ilişkin sorumuza Alfardan şu yanıtı verdi:”Türkiye ekonomisi yakın geçmişte zorlu bir süreçten geçti ancak temellerinin ne kadar sağlam olduğunu hep birlikte gördük. Commercial Bank olarak hem ülkenin hem de bankacılık sektörünün geçici mahiyetteki bu zor dönemden daha güçlü çıkacağına inancımız tam. Türkiye’de bankacılık sektörünün çok olgun ve yetkin olduğunu düşünüyoruz. İleriye dönük baktığımızda da ekonomik olarak yadsınamaz bir potansiyeli var. Bu potansiyelin gerçeğe dönüşmesi noktasında da bankacılık sektörünün ekonomiye finansman ve bilgi aktarımının önemli olduğunu görüyoruz. Orta vadede hem Türkiye ekonomisi hem de bankacılık sektörü için beklentilerimiz pozitif yönlü.”

Haberin Devamı

Dünya küçülüyor...

Küresel büyüme eğiliminin güçlü düzeylerinden kademeli güç kaybı eğilimine girdiğini ifade eden Omar Hussain Alfardan, “Bu süreçte Fed’in faiz artırımlarını sürdürmesi ve likiditeyi sıkıştırmasına ek olarak ticaret savaşları halen önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Gelişmekte olan ülkeler faiz artırımlarından ciddi düzeylerde etkilenebilir ve piyasalarda son dönemde güçlü bir fiyatlama mevcut. Bu yöndeki gelişmelere rağmen, 2018 yılsonuna ilişkin küresel risk algısı nispeten ılımlı; önümüzdeki yılda ise büyümede sınırlı zayıflamanın etkilerini izleyeceğimiz, emtia fiyatlarında nispeten düşük seviyelerin görülebileceği bir süreç yaşanacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

‘ABD’de faiz tartışılacak’

ABD’de bu yıl gerçekleşen kuvvetli büyüme rakamlarında kademeli güç kaybının gündeme geldiğini kaydeden ve Fed’in faiz artırımlarının 2019 ortalarında sorgulanmaya başlayacağını belirten Alfardan, ekonomiye ilişkin şu görüşleri ifade etti:

Haberin Devamı

“Muhtemelen yılın bitimine doğru faiz artırımlarında sona gelineceği noktasında değerlendirmeler yapılacak. Avrupa’da ise büyüme eğilimi daha şimdiden güç kaybetmeye başlamışken, ECB’nin 2019 yılı ortasında başlaması beklenen faiz artırımlarının yılın sonlarına ötelenmesi olası görünüyor. Asya’da temel gösterge olarak takip ettiğimiz Çin’in büyüme rakamlarındaki güç kaybının devamı bekleniyor. Bu eğilim Asya piyasalarında da belirgin güçlenmeleri engelleyebilecek. Gelişmekte olan ülkeler için ise Fed’in faiz artırımı süreci baskı yaratmaya devam ederken, bu etkilerin yılın devamında daha geniş bir alana yayılacağını öngörüyoruz.”