Dünya Katar krizinde ‘sen aradın’ kavgası

Katar krizinde ‘sen aradın’ kavgası

10.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Prensi ve Katar Emiri’nin gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından umutlar Suudi yetkililerin açıklaması ile söndü. Suudi Arabistan Katar’ı gerçekleri saptırmakla suçladı

Katar krizinde ‘sen aradın’ kavgası

Katar ile Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkeleri arasında yaşanan krizle ilgili olarak dün önemli gelişmeler yaşandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğuyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yaptığı telefon görüşmesinde krizin aşılmasına yönelik adımlar konuşuldu. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Katar Emiri Temim, Prens Muhammed’i telefonla arayarak Katar ile bazı Körfez ülkeleri arasındaki krizin çözümü için tüm tarafların çıkarlarını güvence altına alacak şekilde diyalog masasına oturulması istediğini söyledi. Prens Muhammed’in öneriyi memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Diyaloğu kim başlattı?

Ancak görüşmenin ardından Suudi Arabistan’dan şok bir açıklama geldi ve Suudi Arabistan’ın, Katar’ın “açık bir şekilde tutumunu ortaya koyuncaya kadar” diyalog seçeneğini devre dışı bıraktığı bildirildi. Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani’nin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesine işaret eden yetkili, görüşmeyle ilgili Katar resmi haber ajansı QNA’da yayımlanan haberde Doha yönetiminin “gerçekleri saptırdığını” öne sürdü. Söz konusu görüşmenin, 13 maddelik talep listesiyle ilgili dört ülkeyle diyalog talep eden Katar’ın talebi doğrultusunda gerçekleştiğini belirten yetkili, “Görünen o ki Katar yönetimi diyalog konusunda ciddi değil ve daha önce izlediği reddedilen politikayı sürdürüyor.” ifadesini kullandı. Reuters haber ajansında yer alan haberde, Suudi yetkililerin, Katar’da basında yer alan haberlerde telefon görüşmesini Katarm Emiri tarafından başlatıldığına atfen bir ifade bulunmaması nedeniyle tepki gösterdiği iddia edildi. Bu gelişmeler krizin daha da büyümesine neden oldu.