Ege Katarakt ameliyatıyla yaşam kalitesi artıyor

Katarakt ameliyatıyla yaşam kalitesi artıyor

30.03.2017 - 02:53 | Son Güncellenme:

Katarakttan kurtulan hastaların, günlük hayatlarının kolaylaştığını, iş hayatında daha uzun süre çalıştıklarını, bir hobiler edindiklerini belirten Dr. Fece, “Bilimsel olarak, katarakt ameliyatı olanların yaşamı güzelleşiyor” dedi.

Katarakt ameliyatıyla yaşam kalitesi artıyor

Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Fece, “Ortalama yaşam süresi arttıkça insanlar günlük hayatta daha fazla vakit geçiriyorlar, iş hayatında daha uzun süre bulunuyorlar ve bir takım hobiler yapıyorlar, tüm bunlar gerçekleştirirken de daha iyi görmek istiyorlar. Günümüzde gelişen teknoloji ve uzman hekim kalitesi ile birlikte Katarakt ve Excimer Lazer ameliyatlarında da başarı oranı artıyor” dedi.

Haberin Devamı

İleri yaş kaynaklı

Opr. Dr. Murat Fece, katarakt ameliyatlarının hastaların daha iyi ve konforlu görmesini sağlamak için yapıldığını belirterek “katarakt ameliyatlarından sonra hastaların yaşam kaliteleri artmaktadır” dedi. Fece, “Gözün içerisine giren görüntüler bu merceğe takıldığı için net bir şekilde sinir tabakasının üzerine odaklanamaz ve hastanın görmesinde engellenme olur. Katarakttın oluşma sebepleri arasında ileri yaş birinci sırada yer alır. Bunun dışında geçirilen travmalar, diyabet gibi bir takım sistemik hastalıklar, kortizonlu ilaç kullanmak, genetik faktörler, metabolitik rahatsızlıklar ya da doğumsal nedenlerden de oluşabiliyor” diye konuştu.

Erişkin bir hastada katarakttın belirgin özellikleri arasında görmenin azalmasının yer aldığını anlatan Opr. Dr. Fece, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun dışında katarakt kişide ışık saçılmalarına neden olabilir. Bebekler derdini anlatamadığı için sadece rutin tarama muayenelerinde katarakt olup olmadığı tespit edilir. Katarakt teşhisini koymak için çok ayrıntılı cihazlara gerek yok. Göz bebeğini büyüten bir damla damlatılıp lensi görmek tanıyı koydurabiliyor. Katarakt ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık değildir.”

Haberin Devamı

Ameliyat süresi 10 dakika

Ameliyat sırasında damla ile gözün uyuşturulduğunu hatırlatan Dr. Fece, şu bilgileri aktardı: “Ameliyat süresi yaklaşık 10 dakika. Hastamız ertesi günü sosyal ve iş yaşantısına dönebiliyor. İki milimetreden gözün içine girilerek takılan merceklerin de çeşitleri var. Excimer Lazer ve Femto Lazer kullanılıyor ve çok başarılı.”

Femtolasik yöntemi

“Hastanemizde ve dünyada gelişmiş sağlık merkezlerinde sık kullanılan yöntemler, Femtolasik yöntemidir” diyen Opr. Dr. Murat Fece, bu yöntemin hastaya ve hekime güven verici olduğuna dikkat çekti.