Gündem Katliam ihalesi için suç duyurusu

Katliam ihalesi için suç duyurusu

13.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmara Hayvan Hakları Federasyonu, “av turizmi” adı altında yaban hayvanlarının avlanması için yapılan ihalelerin iptali için suç duyurusu yaptı. İhalelerin iptali için de ülke genelinde eylem yapılacak

Katliam ihalesi için suç duyurusu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin birçok ilinde ’av turizmi’ adı altında çeşitli yaban hayvanlarının avlanması için açtığı ihalelerin iptali istendi. Büyük kısmı tamamlanan ihalelerde belirtilen rakamlara göre 10’ar bin TL’den 15 ayı, 5- 6’şar bin TL’den 143 yaban keçisi, 4 çengel boynuzlu dağ keçisi, 5 hatalı boynuz selek yaban keçisi avlanacak. Birçok ilde de yaban keçisi, yaban koyunu, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, ceylan ve melez yaban keçisinin sayısı belirtilmedi. Marmara Hayvan Hakları Federasyonu (MARMARAFED), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, bu ihalelerin iptal edilmesini ve ilgililerin cezalandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Tüm illerde eylem kararı

MARMARAFED Başkanı Şebnem Aslan tarafından yapılan suç duyurusunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinin ilgili tüm idarecileri şikayet edildi. Hayvan Hakları Konfederasyonu öncülüğünde ise bugün Türkiye genelinde ’Av Turizmine Hayır’ eylemleri düzenlenecek. Tunceli, Zonguldak, Kırklareli, Bursa, İnegöl, Yalova, Edirne, Çankırı, Hatay, Didim, Sakarya, Burdur, Sivas, Adana, Tekirdağ-Çorlu, Denizli, Aksaray, Kars, İzmir, Aydın- Kuşadası, Afyonkarahisar, Trabzon, Artvin, Denizli-Buldan, Sinop ve Antalya eylemin kesinleştiği iller. Eylemler eş zamanlı saat 12.00’de yapılacak.

83 bin imza toplandı

Av ihalelerinin iptali için imza kampanyası platformu ’change.org’ üzerinden oyuncu Arzu Yanardağ’ın kardeşi Aslı Yanardağ’ın başlattığı imza kampanyasına ise 83 bine yakın kişi imza atarak destek verdi. Her imzalayan kişi adına Başbakanlık ve Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile bakanlığın ilgili birimlerine mail olarak ’Av Turizmi katliamdır! İhaleyi durdurun ve katliama son verin’ başlıklı dilekçeler gönderiliyor.

Haberin Devamı

Bakan Veysel Eroğlu dahil ihaleleri yapan idareci ve görevliler, Hayvanları Koruma Kanunu, Milli Parklar Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ile Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern) muhalefetle suçlanıyor. Ayrıca nesli tükenmekte olan hayvanların yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı şekilde devlet eliyle avlanması için ihale düzenlenmesi de suç unsuru gösterildi.