Siyaset Kaybettiklerini dünya biliyor

Kaybettiklerini dünya biliyor

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan halk oylamasına ilişkin olarak açıklama yaptı. CHP lideri, “Onlar kavga ediyorlar çünkü kaybettiklerini bütün dünya biliyor. Kazanan biziz” diye konuştu

Kaybettiklerini dünya biliyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün 16 Nisan halk oylaması sonuçlarını değerlendirmek üzere Ankara Hilton Garden Inn Otel’de il başkanlarıyla bir araya geldi.
Halk oylamasına ilişkin olarak “Çalıştık ve baskılara rağmen çok önemli bir sonuç aldık. Kazanan biziz, her yerde gururla söyleyeceksiniz” diyen Kılıçdaroğlu, özetle şunları kaydetti:
BASKILARA BOYUN EĞMEDİK: Bu süreçte devletin bütün kadroları, imkânları, araçları, parası, forsu, televizyonları kullanıldı. Bunların hiçbirisi bizi yıldırmadı. Çünkü bir davaya inanıyorduk, mücadelemiz bunun içindi. Hiçbirimiz baskılara boyun eğmedik. Çorbada tuzu olan herkese teşekkür etmek boynumun borcudur. Sadece devletin baskısını kastetmiyorum, kurşunlanan, bıçaklanan arkadaşlarımız oldu.
SADECE BİZ DÜŞÜNMÜYORUZ: Yaptığımız mücadele, demokrasi tarihimizin dönüm noktalarından birisidir. Hayır diyenlere terörist dediler, aldırmadık. Dini istismar ettiler, aldırmadık. Yıllarca konuşmadığımız pek çok çevre ve siyasi partiyle bir araya geldik. Bir baktık ki, Türkiye’yi düşünen sadece bizler değiliz, bizim gibi milyonlar var. Gördük ki demokrasi paydasını oluşturduk ve genişletme fırsatı bulduk. Eğer bu ülkede seçmenin yüzde 50’den fazlası, demokrasiyi savunup tek adam rejimine karşı hayır diyorsa, bu sadece CHP’nin başarısıdır dersek doğru olmaz. Ana aktör CHP’dir ama arkasında milyonlar var. Başarı, bu ülkenin, bütün baskılara rağmen direnen insanımızın başarısıdır. O insanları saygıyla selamlamalıyız.
YÜZDE 97 İMZALI TUTANAK: 1982 Anayasası’nı düşünün, aynı koşularda halk oylamasına gittik. O dönem yüzde 94 oranında ‘Evet’ çıkmıştı, şimdi seçmenin yüzde 50’den fazlası ‘Hayır’ dedi. Halk oylamasının yapıldığı akşam, sandıklardan ıslak imzalı tutanakların geliş oranı yüzde 97.44.

‘YSK’da çalınmış, aklımıza gelmedi’

EN ZAVALLI KİŞİLER: Bizler, sandıklara sahip çıktık. Halkımıza verdiğimiz sözü tuttuk ama geriye dönüp baktık ki oylar YSK’da çalınmış. Hırsızlığın adresi başka bir yer olmuş, aklımıza emin olun gelmedi. Çünkü, orada hakimler var. Vicdanı, ahlakı olmayan bir hakim olmaz diye düşündük. Bu kadar saygısız bir grubun YSK’da kümelendiğini düşünmedik. Ağır konuştuğumu biliyorum. Orada kümelenen bir grup hakimin cübbesi, ilikleri ve düğmesi var. Siyasi otoritenin önünde eğilen ve talimatla hareket eden kişiye hakim denmez, onlar toplumun en zavallı kişileridir.
NOHUT KADAR AKIL ANLAR: YSK’ya şunun için güvendik. Kanun maddeleri o kadar açık ki, bu kanun maddelerini anlamak için hukuk fakültelerini, ilkokulu bitirmeye gerek yok, okuma yazma bilmeye de gerek yok. Nohut kadar akıl varsa, bu maddeleri anlar. Bu okuyacağım iki maddeyi cebinize koyacaksınız: ‘Üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmaya zarflar geçersiz sayılır’ diyor. Bunu anlamak için nohut kadar akıl yeter. Ama cübbe giyenler bunu anlamazlıktan geldiler. Vatandaş sandığa gitti, 49 milyon vatandaş oy kullandı. Birileri araya giriyor, doğuda sayım bittikten sonra maçın ortasında kural değişiyor. Bu rezilliği sadece biz değil, bütün dünya biliyor. Türkiye ile ilgili yazılan bütün raporlarda,
bu adaletsizlikler sıralanmış durumda. En son AKPM’de de Türkiye, 3. lige düşürülürken,
o denetim sürecine girmenin nedenlerinden birisi de maalesef bu.

‘Çalışırsak kazanırız’

ÖFKEYE TESLİM OLMADIK: Yeni bir çalışma yöntemini götürdük. Toplumun en duyarlı kesimleriyle birebir muhatap olmaya, onlarla birebir konuşmaya özen gösterdik. Çalışırsak, kesinlikle kazanırız. Çalıştık ve baskılara, imkânsızlıklara rağmen çok önemli bir sonuç aldık. Kendi aylığından kesip para harcayan il başkanlarım oldu. İlk kez CHP olarak siyasi parti, sivil toplum ayrımı gözetmeksizin, inanç ve kimlik farkı gözetmeksizin hiç kimseyi ötekileştirmeden herkesle tokalaşma imkânı yakaladık. Bunu yaptığımız ve devam ettiğimiz sürece Türkiye’nin birleştirici gücünün CHP olduğunu geniş kitlelere aktarabiliriz. Bu bizim ilk adımımız, bu adımı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu süreçte, hiç kimsenin yaşam tarzını malzeme etmedik. Ayrıştırıcı bir dil kullanmadık. Bizi en acımasız şekilde eleştirdiler, hakaret ettiler ama biz duymadık. Öfke üzerine siyaset kurmadık çünkü biz Mevlana’nın, Hacı Bektaş’ın, Karacaoğlan’ın, Yunus Emre’nin, Köroğlu’nun, Dadaloğlu’nun torunlarıyız. Bu ülkenin hümanizmasını yaşattık. Öfkeye teslim olmadık. Sandık başında kurşunlanarak ölen CHP’liler oldu.

‘Birbirlerini suçluyorlar’

KAZANAN BİZİZ: Yüzde 51 ile kazanıldı deniliyor ama hiçbirisi gülmüyor ve hayatından memnun değil, ölü toprağı serpilmiş gibiler. Kaybettiklerini biliyorlar. Yol arkadaşı olanlar, hain olarak birbirilerini suçluyorlar. Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz. Kazanan biziz. Kavga ediyorlar çünkü kaybettiklerini dünya biliyor.
KULAK KABARTTILAR: Bilgiye dayalı muhalefet yaptık. İlk kez CHP’li olmayan vatandaş bize kulak kabarttı. Bir demokrasi ortak paydasını oluşturduk. İl başkanlarından ricam, kadın kollarına önem verin. Çalmadığımız kapıları onlar çalabiliyorlar.