Siyaset 'Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmeliyiz'

'Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmeliyiz'

10.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetin kurulmasını, çok partili hayata geçilmesini ve sosyal demokrasi kültürünün yerleşmesini CHP’nin sağladığını belirten Kılıçdaroğlu, “Şimdi dördüncü devrime hazırlanmak zorundayız. Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmeliyiz” dedi

Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmeliyiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmek zorunda olduğunu ifade ederek, “Tek adam rejimi ile mücadeleyi sadece biz mi yapacağız? Hayır. Bu bir halk hareketi olmak zorunda. Bir darbeyi savuşturmalıyız. Bir tek adam rejimini yok etmeliyiz. Bunu Kuvayı Milliye ruhuyla yapacağız. Bunlar uzun süre dayanamazlar, yönetemiyorlar Türkiye’yi” dedi. Kılıçdaroğlu, partisinin kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen il başkanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

DÖRDÜNCÜ DEVRİM: 95. yılı devirdik. Biz aydınlıktan yanayız, karanlıktan değil. Özgürlükten yanayız, baskıdan değil. Rahmetli Ecevit’in dediği gibi ‘ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen’den yanayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel noktalarında CHP imzası vardır. Birincisi; Milli Kurtuluş Savaşı’nı veren kadrolar Cumhuriyet’i kurmuşlardır. İki; çok partili hayat. Demokrasi konusunda da en önemli adımları atan kadrolar CHP kadrolarıdır. Üç, bu ülkeye sosyal demokrasi anlayışını ve kültürünü getiren kadrolar CHP’li kadrolardır. Şimdi hep birlikte dördüncü devrime hazırlanmak zorundayız. Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmek zorundayız.

SİVİL DARBE YAPILDI: Geldiğimiz nokta; keyfi, basiretsiz bir yönetim var ve süratle hanedanlığa yönelen bir devlet anlayışı var. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra 20 Temmuz bir sivil darbe yapıldı. 15 Temmuz hain darbe girişimini, 20 Temmuz’un ana aktörü olan kişi Allah’ın lütfu olarak değerlendirdi. Bir kişi, darbe girişimini Allah’ın lütfu olarak dillendiriyorsa, ondan çok şey beklediğini ve ondan haberdar olduğunu aslında aktarıyordur.

Haberin Devamı

SİSTEM HİKAYE: Demokrasiyi getirmek için mücadele edeceğiz, görev hepimize düşüyor. Öncelikle bu görev CHP’lilere, Kuvayimilliyecilere, ülkesinin geleceğini düşünen bizlere düşüyor. Bedeli ne olursa olsun biz bu mücadeleyi vermek zorundayız. Tek adam rejimindeyiz. Sistem mistem hepsi hikaye.

HALK HAREKETİ OLMALI: Tek adam rejimi ile mücadeleyi sadece biz mi yapacağız? Hayır. Bu bir halk hareketi olmak zorundadır. Bir darbeyi savuşturmalıyız. Tek adam rejimini yok etmeliyiz. Biz bu mücadeleyi yapacağız. Dört büyük devrimden söz ettim. Üçü var, dördüncüsü yok. Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırdığımız zaman CHP görevini yapmış olacaktır.

OĞLUNUN NE İŞİ VAR?: Türkiye bir borç batağında ve tefecilere teslim olmuş vaziyette. Bu bataktan nasıl çıkacağız? Devleti tepeden tırnağa yeniden yapılandıracağız, liyakat esasını getireceğiz. Erdoğan Kırgızistan’a gidiyor, oğlu da var devletin protokolünde. Senin oğlunun ne işi var devletin protokolünde? Devlette liyakat yok ki, hanedanlık var.

Haberin Devamı

DİŞLİ ELEŞTİRİSİ: Bakın çok çarpıcı bir olay anlatayım. Ben grup başkanvekili iken Şaban Dişli’nin 1 milyon dolarlık malı nasıl götürdüğünü belgesiyle ortaya koymuştum. Tık bile çıkaramadılar, Dişli bir süre sonra istifa etti. Ben siyaseti bırakır diyordum şimdi Saray’da. Tam adamını bulmuş, malı götüren, daha büyük malı götürenle yan yana. Ve şimdi bunu büyükelçi tayin ediyor. Ne yapacak Hollanda’da? Aynı zamanda kardeşi de içerde Mehmet Dişli. Bu beyefendinin özelliği ne ki büyükelçi atıyorsun.

DOLAR BARONLARININ ADAMI: Dolar bazında ihale yaptılar, sanki bu ülkede Türk Lirası geçersiz. Vatandaşa bağırıyor; dolarını bozdur, bunlara niye bir şey demiyorsun. Çok açık söylüyorum. Sevgili Erdoğan sen dolar baronlarının adamısın. Tazminat davası mı açacaksın, aç bakalım. Açarsa ispat edeceğim. Belli konularda dava açmıyor. Türkiye’yi tefecilere teslim ettiler.

AYRANI YOK İÇMEYE: 30 Ağustos dolayısıyla düzenledikleri şeye bakın. Ejder meyveli smoothie, aloevera, zencefilli bilmem ne? Hani bizim meşhur bir lafımız var. Ayranı yok içmeye diye... Arkasını söylemiyorum. Türkiye’yi getirdikleri nokta bu.

Haberin Devamı

UZUN SÜRE DAYANAMAZLAR: Erdoğan’a 9 soru sordum, şu ana kadar tık yok, cevap vermesi zor. Bunlar uzun süre dayanamazlar, yönetemiyorlar Türkiye’yi, yönetemezler de zaten. İsraftan başı dönmüş bunların. Bunu düzeltecek olan biziz. Bu bizim namus borcumuzdur.

‘ESAD İLE İLİŞKİ KURUN’

CHP lideri şöyle devam etti: Tahran’da bir toplantı yaptılar. Dedik ki Esad ile ilişki kurun. ABD, Rusya, İran, Fransa, Almanya kuruyor biz niye kurmuyoruz? Dış politika kan davası haline gelmez. Daha komik bir şey. Toplantıya bakıyorsunuz Rusya Devlet Başkanı var yanında Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı, İran’da da iki bakan var. Türkiye’ye bakıyorsunuz bir tarafta Dışişleri Bakanı, öbür tarafta damat. Milli Savunma Bakanı arkada oturuyor. Niye arkada? Hazine ile ilgili bir konu mu görüşülüyor? Konu Suriye. Milli Savunma Bakanı’nın orada olması lazım. Devletin geldiği hale bakın. Devlet hanedan mantığıyla yönetiliyor.

Haberin Devamı

PAPAZ VE TRUMP: Eskinden bir şey olunca hep CHP’ye ihale ederlerdi. Şimdi iş dolara döndü, suçlu bulacaklar. Kim? Papaz ve Trump. Efendim ‘dış güçler memleketi bu hale getirdi’ Bunları dış güçler yapıyor da Erdoğan sen ne yapıyorsun?

'YEREL SEÇİM FIRSAT'

CHP lideri Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 4 saat sürdü. Kılıçdaroğlu’nun partisinin il başkanlarından, yerel seçimlerin “Türkiye’ye tam demokrasinin gelmesi için fırsat” olarak görülmesini istediği belirtildi. Ağırlıklı olarak Türkiye’de 2019’da yapılması planlanan yerel seçimlere ilişkin çalışmaların ele alındığı toplantıda, il başkanları teker teker söz alarak bölgelerindeki durum hakkında bilgi verdi. Belediye başkan adaylarının belirlenmesi konusunda izlenecek yönteme ilişkin görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, il başkanlıklarının yapacakları çalışmaların aday belirlemede etkili olacağı vurgulandı.

Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmeliyiz

GENÇLERLE SICAK KUTLAMA

CHP’nin 95’inci kuruluş yıl dönümü ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. “Bir Nehir Gibi”, “Neylersin” ve “Böyledir Bizim Sevdamız” isimli şarkıların seslendirildiği etkinlikte, yazar Sunay Akın da “Bir Cumhuriyet Hikayesi” adlı gösterisini sundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, etkinliği partili gençlerin arasında takip etti. Daha sonra vatandaşlarla fotoğraf çektiren Kılıçdaroğlu’na gençler yoğun ilgi gösterdi.

Kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etmeliyiz

Meşaleler sönmedi

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 97. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ellerinde bayrak ve meşaleler taşıyan çok sayıda kişi 4 kilometrelik mesafeyi katederek Duatepe’ye yürüdü. Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Üçpınar Mahallesi’nde “saygı nöbeti” tutan çok sayıda kişi, daha sonra ellerinde bayrak ve meşalelerle 4 kilometrelik mesafeyi kat ederek Duatepe mevkisine kadar yürüdü. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, burada yaptığı konuşmada, Anıtkabir ziyaretiyle başlattıkları Sakarya Zaferi kutlamalarını Milli Mücadele’nin ruhuna uygun olarak bu yürüyüşle taçlandırdıklarını söyledi.