Siyaset Kaybolmaya yüz tutan mesleklere destek arıyor

Kaybolmaya yüz tutan mesleklere destek arıyor

11.02.2018 - 15:50 | Son Güncellenme:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  çalışmaları ve ilgili bakanlıklara verdiği soru önergeleri ile kaybolmaya yüz  tutan meslekleri Meclis gündeminde tutmaya çalışıyor.

Kaybolmaya yüz tutan mesleklere destek arıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada kültürün ve geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli unsurlarından birinin de meslekler olduğunu işaret etti.

Haberin Devamı

Özellikle Anadolu’nun pek çok kentinde zamana ve modern dünyaya direnen meslekler olduğunun altını çizen Gürer, bu mesleklere ve ustalarına sağlanacak desteklerin büyük önem taşıdığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin soru önergesine verdiği yanıtta, 31 Ekim 2017 tarihi itibariyle kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren toplam 158 esnaf ve sanatkarın ustalık belgesi sahiplerine yönelik destek kredisinden yararlandığı bilgisinin verildiğini aktaran Gürer, önergeye göre 14 Aralık 2017 tarihi itibariyle aynı kapsamda faaliyette bulunan kişilerden 2 bin 258'inin ise esnaf vergi muafiyeti belgesi aldığını ifade etti.

Bu sayının artması gerektiğini savunan Gürer, mesleklerin yaşaması rekabet koşullarına direnebilmesi için maddi desteğin artması, ayrıca bu alanda çıraklığın özendirilmesi gerektiğine değindi.

Haberin Devamı

Gürer, "Örneğin bizim bölgemizde keçiboynuzundan bıçak yapan ustalar vardı. Her şey fabrikalarda üretilmeye başladı, düşük fiyatlı Çin malları piyasaya girdi. Ustaların el emeği bu ürünlere rağbet düştü. Ancak bu ve benzeri alanlarda üretim yapan ustaların ayakta kalabilmesi için devletin mutlaka proje geliştirmesi lazım." diye konuştu.

"Faizsiz kredide istenen sonuç alınamadı"

Türkiye'de on binlerce esnaf ve sanatkarın, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra ederek, bu mesleklerin gelecek nesillere aktarılması için mücadele verdiğine işaret eden Gürer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarımızın daha uygun koşullarda ve kriterleri esnetilmiş faizsiz kredilerden faydalanmalarına olanak sağlanmalı. Hükümetin ustalık belgesi sahiplerine ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkara verileceği açıklanan faizsiz kredi uygulamasında, istenen sonucun alındığı söylenemez. Bu kapsamda kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının çok düşük seviyede kalması, uygulamayla ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor. Yetkililerin, bu alandaki esnaf ve sanatkarın kredi kullanarak işyeri açmasını sağlayacak olanakları geliştirmesi, pürüzleri gidermesi gerekiyor."

Haberin Devamı

"Okullarda ders olarak okutulsun"

Gürer, hükümetin bu alanda geliştirmesi gereken projenin bir ayağının da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde yeni esnaf ve sanatkarların yetiştirilme olduğunu vurgulayarak, bu mesleklerde çıraklığın özendirilmesi ile olacağını dile getirdi.

Meslek okullarında kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ilişkin programlar geliştirilebileceğini, ders olarak müfredata konulabileceğini belirten Gürer. bunun özendirici olacağını, yeni ustalar yetişmesinin önünü açacağını bildirdi.

Gürer, bu meslekleri gelecek kuşaklara aktarmanın ülkenin kültürel hafızasının yaşatılması açısından son derece gerekli olduğunun altını çizerek, tüm siyasi partilerin bu yöndeki çalışmalara destek vermesini de istedi.