Gündem ‘Kayıp kitap’ 32 yıl sonra ortaya çıktı

‘Kayıp kitap’ 32 yıl sonra ortaya çıktı

18.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, anılarını kitaplaştırdı. Kitapta Gürcihan tarafından 32 yıl önce yazılan ve sadece TSK personeli tarafından bilinen “PKK Hakkında Bilgiler” başlıklı çalışma da yer alıyor...

‘Kayıp kitap’ 32 yıl  sonra ortaya çıktı

Uzun yıllar Doğu ve Güneydoğu’da PKK terör örgütüne karşı mücadele veren emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, anılarını; “Devletin Kayıp Kitabı/Türkiye’nin Terörle Bitmeyen Sınavı” başlıklı kitapta kaleme aldı. Gürcihan; Kurmay Binbaşı olarak görev yaptığı dönemde, sadece rütbeli askerlere dağıtılması için “PKK Hakkında Bilgiler” adlı çalışmayı kaleme aldığını belirtirken bu kitap için “Devletin Kayıp Kitabı” tanımlamasını yaptı.
Gürcihan’ın anılarında, dönemin Özel Harekat İcra Komutanı Korgeneral Kaya Yazgan’ın talimatları da ilk kez ortaya çıktı. PKK’lı teröristlerden ele geçirilen dökümanlarla 32 yıl önce bizzat Gürcihan tarafında yazılan ve 29 Nisan 1985’de Genelkurmay tarafından basımı yapıldığı vurgulanan bilgilendirme kitabının ilk sayfasında Korgeneral Yazgan’ın “Kısa adı PKK olan Kürdistan İşçi Partisi’nin amacı, taktik ve doktirini hakkında tanıtıcı bir döküman hazırlanmıştır. Birliklerimize ve Güvenlik Kuvvetlerine, mücadele ettikleri unsurları tanıtarak, uygulanan karşı harekatın etkinliğini arttırmak maksadı ile hazırlanan bu döküman, yararlanmak üzere bölük seviyesine kadar dağıtılmaktadır” ifadeleri yer alıyor.
Özal’a brifing
Gürcihan’ın anılarında Şemdinli-Eruh baskınlarından sonra dönemin Başbakanı Turgut Özal ile arasında geçen konuşma ve köy koruculuğu sisteminin ortaya çıkış serüvenini de anlatıyor:
“Özal’a brifing sırasında bölge insanının bize olan desteğini bu nedenle teröristlerin öldürdüğü Derecikli Ferhan’ı anlattım. Bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyince bana ‘Bu insanlar korucu olarak çalışır mı ve ne kadar maaş verirsek bu iş olur?’ diye sordu. Birçok kişinin kabul edeceğini ve asgari ücrete yakın bir maaşın yeterli olabileceğini söyledim. Ferhan’ın ailesine yardım yapılması ve ‘Gönüllü Koruculuk’ üzerinde çalışılması talimatını verdi. Kısa süre sonra koruculuk sistemi uygulamalarına başlandı.”

Haberin Devamı