Gündem Kayısı çekirdeği minik Hiranur’u hastanelik etti

Kayısı çekirdeği minik Hiranur’u hastanelik etti

08.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Niğde’de yaşayan 2 yaşındaki Hiranur Yürer, Yavuz Mahallesi’ndeki evlerinde baygınlık geçirince Niğde Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kayısı çekirdeği minik  Hiranur’u hastanelik etti

Kayısı çekirdeği yedikten sonra fenalaştığı öne sürülen Hiranur, çekirdekte bulunan siyanürün etkisiyle zehirlendiğinin anlaşılması üzerine Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

Baba Ahmet Yürer, 6 yaşındaki kızının bahçede oynarken kayısı çekirdeği bulduğunu ve kardeşine yedirdiğini belirterek, şunları anlattı: “Doktorlar, ‘Çocuk ilk geldiğinde durumu ağırdı’ demişlerdi ama verilen ilacın ardından kızım hızla iyileşti.”

‘Tüketimi tehlikeli’

Hiranur’un tedavisiyle ilgilenen Dr. Hasan Samsa da siyanürün genel olarak madencilikte kullanıldığını vurgulayarak, şu bilgileri
verdi: “Kayısı, erik elma, kiraz ve şeftalinin çekirdeklerinde bulunan ‘amigdalin’ denilen bir maddeden de siyanür üretilebiliyor. Bunların çekirdeklerinin tüketilmesi tehlikeli. Çocuklarda hızlı soluk alıp vermeye, hızlı kalp atımına neden oluyor. Bu zehirlenme, hastayı komaya hatta kaybetme noktasına kadar götürebiliyor.” l