Kayseri KAYSERİ BİYOLOJİK MÜCADELE İÇİN BÖCEK ÜRETECEK

KAYSERİ BİYOLOJİK MÜCADELE İÇİN BÖCEK ÜRETECEK

15.08.2016 - 14:27 | Son Güncellenme:

.

KAYSERİ BİYOLOJİK MÜCADELE İÇİN BÖCEK ÜRETECEK

İl Müdürlüğümüz tarafından Orta Anadolu Kalkınma Ajansı destekli olarak, çiftçilerde "Her Böcek Zararlı Değildir" bilincinin oluşturulması amacıyla 10-12 Ağustos tarihlerinde "Biyolojik Ve Biyoteknik Mücadele" konulu eğitim toplantısı düzenlendi.
Teknik elemanlara verilen eğitim toplantısının açılışına İl Müdürü Özkan Kayacan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Özkan, Böcek Üretim Firması Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Atay, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şükrü Taşyürek ve teknik elemanlar katıldı.
Toplantıda konuşan İl Müdürü Özkan Kayacan, Türkiye’de yıllardır konvansiyonel tarım yapıldığının fakat alternatif bir çalışma olarak bakıldığında biyolojik mücadelenin ön plana çıktığını belirtti. Yıllardır kullanılan zirai ilaçların büyük kısmının yurt dışından satın alındığını, Bakanlığın reçeteli sisteme geçemediğini ve henüz ilaç kullanımını dahi kontrol altına alamadıklarını ifade eden Kayacan; "10 - 15 sene öncesine kadar kullanılan ilaç miktarı 10 bin civarındaydı ve şu anda bu miktar 3 - 4 binlere kadar düştü fakat bu yeterli değil" dedi.
Biyolojik mücadelenin önemini 4 yıl önce bazı çalışmalarla gündeme getirdiklerini vurgulayan Kayacan; "Biyolojik mücadelenin sahada uygulanabilirliğini düşünmek ve tartışmak lazım. Bunu sahaya nasıl indiririz, sahadaki çiftçimize nasıl yansıtabiliriz? Bu amaçla bu eğitim toplantılarını düzenliyoruz. Biz son yıllarda Kayseri olarak fazla kullanılan gübreyi daha aza düşürmek, bilinçli gübre kullanımını sağlamak amacıyla solucan gübresi fikrini ortaya attık. Alternatif bir proje haline geldi. Bu gün de kullandığımız kimyasal ilaçları minimuma düşürmek hatta mümkünse hiç kullanmamak hatta onun yerine biyolojik mücadelede kullanılacak yeni canlıları tanımak ve sahaya sürmek amacıyla bu çalışmayı yapıyoruz. Ben olacağını inanıyorum." diye konuştu.
Bu projenin sonunda yeni bir proje daha yazarak Bakanlıktan destek almayı hedeflediklerini belirten Kayacan; küçük çaplı da olsa belli başlı böceklerle başlayarak kendi böceklerini kendilerinin üreteceklerini ve böylelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri gibi Türkiye’nin birçok yerine de ürettikleri böcekleri satmaya başlayacaklarının altını çizdi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan tarafından katılımcılara Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele konularında eğitim verildi. Eğitim esnasında Prof.Dr Cem Özkan ekip çalışmasının önemini vurgulamak amacıyla katılımcıları gruplara ayırarak birlikte spagetti makarnalardan bir kule çalışması yapmalarını istedi. Ekip çalışmasının ardından gruplar arasında derecelendirme yapılarak çalışma esnasında yaşanan sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.