Kayseri Kayseri'den down sendromlu yüzücüler yetişiyor

Kayseri'den down sendromlu yüzücüler yetişiyor

18.12.2014 - 11:45 | Son Güncellenme:

Kayseri’de, Zekiye Bölükbaşı ve Fatma Köse isminde Down Sendromlu iki kız çocuğu, Kayseri’nin ilk özel yüzücüleri olma yolunda ilerliyor.

Kayseriden down sendromlu yüzücüler yetişiyor

Kayseri’de, Zekiye Bölükbaşı ve Fatma Köse isminde Down Sendromlu iki kız çocuğu, Kayseri’nin ilk özel yüzücüleri olma yolunda ilerliyor.
2013 yılının eylül ayında, Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün engellilere yönelik başlattığı yüzme kursuna katılan, Down Sendromlu Zekiye Bölükbaşı ve Fatma Köse bir yılı aşkın süredir yüzme sporu ile engelleri aşıyor. Yüzmeye ilk başladıkları dönemde, su ile adaptasyon sorunu yaşayan Zekiye ve Fatma, şimdilerde tüm yüzme stillerini başarıyla gerçekleştiriyor. Performanslarıyla Kayseri’nin ilk özel yüzücü olma adayı gösterilen sporcular, gayretleriyle antrenörlerinin beğenisini topladı. Down Sendromlu yüzücülere bir yılı aşkın süredir emek verdiğini söyleyen Milli Engelli Yüzücü Feyyaz Bölükbaşı, Dowm sendromluların gelişimi, engellerinden dolayı zor olduğunu ifade etti. Bölükbaşı, yüzücülerin gelişimlerini büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyerek müsabakalara hazırlandıklarını belirtti.
Feyyaz Bölükbaşı, "Down sendromlular buraya ilk geldiklerinde yüzme bilmeyen diğer bireylerde olduğu gibi sudan korkuyorlardı. Yüzme konusunda bir bilgileri yoktu. Yüzmeyi başlangıçta oyun olarak görüyorlardı. Daha sonra aralarından seçmiş olduğumuz Zekiye Bölükbaşı ve Fatma Köse ile daha iyi bir seviyeye geldik. Artık yüzmeye oyundan ziyade performans olarak bakıyorlar. Onlarda diğer sporcular gibi havuza geliyorlar. Engellerinden dolayı gelişim aşaması biraz zor oluyor. Kendileri bunu başarmak istiyorlar. Bu şekilde onları yüzmeye alıştırarak önlerine çıkan engellerini aşmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı


“ARTIK ONLAR DA SOSYAL BİREY”


Zekiye ve Fatma’nın sosyal yaşamlarının yüzmeyle birlikte daha da iyi olduğunu söyleyen Bölükbaşı, spor sayesinde kızların daha sosyal bir yaşama sahip olduğunu ifade etti. Yüzmeye ilk başladıkları dönemde yüzücüler ile iletişim kurmakta zorlandığını belirten Bölükbaşı, artık çok rahat iletişim kurabildiğini söyledi. Bölükbaşı ”Kızlarımız, diğer yüzücüleri de görerek gelişim gösterdiler. Amacımız onların lisanlı sporcular arasında yer almalarını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda geçen seneden bu yana bu işle uğraşıyoruz’’ dedi.


“KAYSERİ’NİN İLK DOWN SENDROMLU YÜZÜCÜLERİ OLACAKLAR”


Engelli bir antrenör olarak Zekiye ve Fatma’ya yardımcı olduğunu söyleyen Bölükbaşı, kızların Kayseri’nin ilk down sendromlu yüzücüleri olduğunu belirtti. Bölükbaşı, ”Bu arkadaşlarımız gibi özel sporcuların sayısı Kayseri’de ve Türkiye’de çok az. Kayseri’de down sendromlu ilk özel sporcular olacaklar. Önümüzde yüzme yarışmaları olacak. Down sendromlu arkadaşlarımızla bu yarışlara hazırlamaya çalışıyoruz. Onlardan katılacakları bu müsabakalarda madalyalar bekliyoruz. Biraz zor olacak ama onlara güvenimiz ve sabrımız tam” şeklinde konuştu.
Yüzme sporunu çok sevdiğini söyleyen Zekiye Bölükbaşı, futbol ve koşu sporu da yaptığını söyledi.