Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

Kayserili ve Çerkez kızı olarak size Annemin yapmış olduğu Kayseri Mantısını anlatacağım.

Kayseri mantısının haricinde de değişik mantı türleri bulunmaktadır. Mantı çorbası, tepsi mantısı, yağ mantısı.

Herbirinin yapılış tarzı farklı olmasına rağmen en çok bilinen mantı türü ise Kayseri mantısıdır. Kayseri mantısının en önemli farklılığı ise; küçük olarak yapılmasıdır.

Bir kaşıkta kırk adet olması diye dillerden düşmeyen bir efsanesi de bulunmaktadır.

Kayseri mantısının en önemli baharatı ise Sumak ve kırmızı pulbiberdir..Sumak ve kırmızı pulbiber olmadan Kayseri mantısını düşünemiyorum.

Bu kadar açıklamadan sonra şimdi Kayseri mantısı tarifini sizlerle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Malzemeler

1 Kilo az yağlı dana eti kıyma
3 Yumurta
Bir bardak ılık su
Yeteri kadar Un
Tuz ve sumak, Pul biber, karabiber

Sos

125 gram Tereyaği
1 Yemek Kaşığı Domates Salcasi
1 Tatlı Kaşığı Biber Salca

Yoğurt Sosu için

2-3 Diş Sarımsak

Hazırlanışı

Bir derin kap içinde tüm malzemeler konulur.
Sert bir hamur yapılarak yoğurulur. Üc bezeye ( parçaya ) bölünür.
Yarim saat uzeri örtülerek dinlendirilir.Oklava ile acip pul büyüklüğünde kareler halinde kesilir.Kurumasın diye uzeri örtülür.
Manti harcı icin bir buyuk soğan rendelenip suyu sıkılır ve bir kilo az yagli dana kıyma et ile karıştırılır.Ayrica dilediginiz miktarda tuz ve karabiber eklenir.
Pul büyüklüğünde hamurlarin ortasına bir parca kıyma harcından konarak mantilar bükülüp bekletilir.
Makarna haşlar gibi derin bir tencerede su kaynatılıp bir tatlı kaşığı tuz atılır.Kaynayan suya mantıları atıp 8-10 dk pişmeye bırakılır.
Tencereyi arada bir karıştırarak taşmasını engellemis oluruz.Piştiğinden emin olmak icin bir çatal ile tadına bakmanız gerekiyor.
Ayri bir tencerede tereyagi, domates salcası ve biber salcası eritelerek hazırlanır.
Yogurt sosu icin sarımsak bir havan yardımıyla dövülerek yoğurdun icine karıştırılır.
Mantıların suyunu fazla buluyorsanız kepçe yardımıyla fazla suyunu alın.
Tabaklara servis ederken önce mantı sonra üstüne yoğurt ve salçalı sostan dökünüz.
Mantının olmazsa olmazı ise nane sumak ve pulbiberdir. Üzerini isterseniz nanede ekleyebilirsiniz .Ben naneyi çok seviyorum. Bu nedenle nanesiz mantı yiyemiyorum. Tavsiye edebilirim. Artık mantımız servise hazırdır.

Afiyet Olsun

Haberin Devamı