Gündem Kayyuma şirket kurma yetkisi

Kayyuma şirket kurma yetkisi

26.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında dün sabaha karşı yayımlanan KHK ile yapılan diğer önemli bazı düzenlemeler şöyle:

Kayyuma şirket kurma yetkisi

Kayyum yetkileri TMSF’ye devredilen veya fonun kayyum olarak atandığı şirketlerde ilişkili bakanın onayı ile yeni şirket kurulmasına karar verilebilecek. Bu halde şirket ortaklarının yeni şirket kurulmasına ilişkin izin ve muvafakati aranmayacak. Yeni kurulan şirkette kayyımlık yetkisi bir mahkeme veya hakim kararına gerek olmaksızın fona devredilmiş sayılacak. İlgili bakan, şirket genel kuruluyla ilgili yetkilerini kısmen veya tamamen TMSF Başkanı’na veya Fon Kurulu’na devredebilecek.
Kenevir ekimi yapan kişiye 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasının yanında 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezası da verilebilecek.
Uyuşturucu suçlarının işlenmesinde kullanılan araçlara el konulabilecek.
Madde bağımlılığı tedavisine yönelik sağlık hizmetleri de SGK kapsamına alındı.

Hâkime ve savcıya vergisiz silah hakkı

Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait olacak. Soruşturmayı Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği vekili bizzat yapacak. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde suçun işlendiği yer Cumhuriyet savcısı zorunlu delilleri toplayacak ve kararlar bulunduğu sulh ceza hâkimliğinden alınacak.
Vekil soruşturması Ankara’ya
Milletvekilleri hakkında açılmış olan davalarda yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilemeyecek. Bu davalar kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar mahkemelerce bakılmaya devam edecek. Milletvekilleri hakkında başlatılmış soruşturmalarda da yetkisizlik kararı verilemeyecek.
Terörle mücadele sırasında şehit ve gazi olanların ailelerinin kamu konutlarından yararlanma hakkı bir yıldan 10 yıla çıkartıldı.
Hâkim ve savcılara verilecek silah ve mermiler vergiden muaf olacak.

Binlerce kadro açıldı

İçişleri, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde yeni kadrolar ihdas edildi.
Adalet Bakanlığı taşra teşkilatlarında 4 bin hâkim ve savcı, 2 bin de hâkim adayı kadrosu oluşturuldu. Öte yandan Bakanlığın merkez teşkilatına ise bir İnsan Hakları Dairesi Başkanı, dört daire başkanı kadrosu ihdas edildi.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu için 30 başmüfettiş ve 70 müfettiş olmak üzere 100 kadro ihdas edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatına 32 bin 12 kadro ihdas edildi.