Tatil Kaz Dağları'ndaki Adatepe Köyü kentlilerin yeni adresi

Kaz Dağları'ndaki Adatepe Köyü kentlilerin yeni adresi

18.09.2017 - 11:45 | Son Güncellenme:

Adatepe Köyü son yıllarda kentten kaçanların en büyük cazibe merkezlerinden biri oldu. Kaz Dağları'nın eteklerindeki Adatepe Köyü yerleşim birimi olarak günden güne göz dolduruyor. Adatepe'nin yerlilerinin 20 haneye kadar düştüğü köyde kentten gelen yeni sakinlerin bazıları da otel ve lokanta açtı, ahırları bile restore edip kafeye dönüştürdü.

Kaz Dağlarındaki Adatepe Köyü kentlilerin yeni adresi

Adatepe Köyü ile ilgili günden güne yeni gelişmeler yaşanıyor. Çanakkale'nin Kazdağları'ndaki doğayla içi içe köyü Adatepe, taş işçiliğinin en güzel örneklerini barındıran tarihi evleri, Arnavut kaldırımlarından oluşan yolları, ormanlık alanları, otantik yapısıyla kentlilerin yerleşim alanı oldu.

Haberin Devamı

Edremit Körfezi'nde Kazdağları eteklerindeki yüksek tepelerin birinde yer alan ve küçük bir köy olan Adatepe, hem yatırımcıların hem de şehir hayatından kurtulup dinlenmek isteyenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Adatepe'de fiyatları 2-3 milyon lirayı bulan taş evler ile bazı eski ahırlar restore edilerek konut, butik otel veya kafe olarak kullanılıyor.

Kaz Dağlarındaki Adatepe Köyü kentlilerin yeni adresi

1989 yılında sit alanı ilan edilmesinin ardından tarihi dokusu korunan Adatepe köyü, temiz havası, doğası, sessizliği ve otantik yapısıyla özellikle son yıllarda yüksek gelirli ailelerin gözdesi haline geldi.

1940'lı yıllara kadar 550 evin yanı sıra hamam, fırın, kahvehane, kunduracı, kasap, berber, zeytinyağı fabrikalarının bulunduğu köyde, kente yaşanan göçün ardından köylülerin sayısı parmakla sayılacak kadar azaldı. Köylülerin yüksek rakamlara sattığı binalarda yaşayanların çoğunluğunu ise Ankara, İstanbul ve İzmir'den gelen aileler oluşturuyor.

Haberin Devamı

Kaz Dağlarındaki Adatepe Köyü kentlilerin yeni adresi

ADATEPE KÖYÜ

Adatepe, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Küçükkuyu beldesinde, Kaz Dağları'nın yamacında bulunan bir köydür.

1980'li yıllarda köy, kent yaşamından kaçan bir grup tarafından keşfedilir. Bu grup köyde harabe sayılabilecek yapıları alır ve geleneksel mimariye tamamen sadık kalarak binaları yaşanılan mekanlara dönüştürür. Bugün köyün yerlileri ile dışarıdan gelenler Türkiye'nin hiçbir benzeri yerleşim yerinde olmadığı kadar uyum içinde birlikte yaşamaktadırlar.

Adatepe köyünün tarihi antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Köyün denize bakan tarafında Zeus Altarı bulunmaktadır. Yine köyün batı tarafında Roma dönemine tarihlendiği tahmin edilen buluntular yer almaktadır. Kurulduğundan bu yana sürekli yaşam olduğundan ve yeni yapılan yapılarda bir önceki yapı elemanları kullanıldığından bugün köydeki en eski yapı 263 yıllıktır.

Kaz Dağlarındaki Adatepe Köyü kentlilerin yeni adresi

Adatepe köyü, mimari olarak taş yapı geleneğine sahiptir. Köyün konumlandığı bölge kayalık bir arazidir ve bütün evlerin taşları çevredeki küçük taş ocaklarından edinilmekte ve çevre köylerde geleneksel taş işçiliğini devam ettiren ustalar tarafından işlenmektedir. 1989 yılında sit alanı ilan edilen köy, bölgedeki tek korunan köy olma özelliğni de taşımaktadır.