Gündem Kaza orucunun art arda tutulması şart mıdır?

Kaza orucunun art arda tutulması şart mıdır?

27.05.2018 - 19:37 | Son Güncellenme:

Kaza orucu, Ramazan ayında çeşitli sebeplerden dolayı tutulamayan oruçların telafisidir. Kaza orucunun nasıl tutulması gerektiği, Ramazan ayında oruç tutamayan kişilerin sıklıkla düşündüğü bir konudur. Kaza orucu art arda tutulabilir mi?

Kaza orucunun art arda tutulması şart mıdır

Kaza orucu nedir?

Haberin Devamı

Kaza orucu, birçok farklı sebepten oruç tutamayanların, başka bir zaman diliminde tuttuğu oruçlara verilen isimdir. Ramazan ayında kadınlarda hayız /adet hali veya lohusalık durumlarında oruç tutulamaz. Bu zamanlar kaç gün sürüyorsa o kadar gün kazası gerekir. Kadın erkek fark etmeksizin hastalık, seyahat gibi oruca engel durumlarda da Ramazan orucu telafi edilir. Tutulamayan Ramazan orucunun farklı bir zamanda kaza edilmesine de kaza orucu denir.

Kaza orucunun art arda tutulması şart mıdır?

Kaza orucunun art arda tutulması şart değildir. Kısa süreli sağlık problemi sebebiyle tutulamamışsa sağlık el verdiğinde tutulabilir. İsteğe bağlı olarak birbirini takip eden günlerde de art arda kaza orucu tutulabilir. İki gün tutulup iki gün ara vererek de tutulabilir. Her ay 5 gün de tutulabilir. Kaza orucunun kaç gün ve nasıl tutulması gerektiği kişinin durumu ve isteğine göre değişmektedir. Kaza orucunda önemli olan, mümkün olan en kısa süre içerisinde kaza edilmesi ve eksiklerin tamamlanmasıdır.

Haberin Devamı

Kaza orucu hangi günler, nasıl tutulur?

Kaza orucu tutmak için belirlenmiş bir gün yoktur. Yalnızca mekruh olan günlere dikkat edilmelidir. Bu günler dışında kaza orucu tutulabilir.

“Bismillahirraminirrahim. Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.” diyerek niyet edilir ve oruç tutulur.

Oruç tutmanın mekruh olduğu günler

Kaza orucu tutmanın mekruh olduğu günlerin başında Ramazan bayramı 1. günü ve kurban bayramı günleridir. Bu beş günde oruç tutmak dinen uygun görülmemiş ve yasak kılınmıştır. Bu günlerde oruç tutulmamasının ve yasak olmasının sebebi bayram oluşlarıdır. Bayram günleri yeme, içme ve sevinç günleridir. 30 günlük Ramazan ayı sonrası gelen bayram, dinen bir ziyafettir. Ramazan bayramının birinci günü, biz ay boyunca tutulan oruçlar için genel bir iftar niteliğindedir. Bu günde oruç tutmak, Allah’ın sembolik iftar ziyafetine katılmamak anlamına gelir. Allah için kurban kesilen, kurban bayramı günleri de yine sembolik ziyafet günlerindendir. Bu günlerde oruç tutmak bu sebepler ile yasaklanmıştır. Bayram günleri; yeme, içme, Allah’ı bolca anma ve sevinç içinde olma günleridir.

Haberin Devamı

Hacıların, oruç tuttukları takdirde güçsüz ve yorgun düşme ihtimalleri bulunduğu takdirde, Zilhicce’nin 8. “terviye” ve 9. “arefe” günlerinde oruç tutmamaları daha uygun olur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), arefe günü Arafat’ta olanların oruç tutmalarını yasaklamıştır (Ebû Dâvûd, Savm, 64). Çünkü hac ibadetini yaparken daha zinde ve canlı olmaları, öncesinde nafile oruç tutmuş olmalarından daha hayırlıdır.