Ankara Kazak Öğrenciler ‘Yesevi Sofrası'nda Bir Araya Geldi

Kazak Öğrenciler ‘Yesevi Sofrası'nda Bir Araya Geldi

02.02.2018 - 12:18 | Son Güncellenme:

.

Kazak Öğrenciler ‘Yesevi Sofrasında Bir Araya Geldi

Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Yesevi Sofrası’ Kazak öğrencileri bir araya getirdi. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, etkinliği geleneksel hale getireceklerini söyledi.
Kazak öğrencilerin buluştuğu Yesevi Sofrası’nda seymenler gösterisi, Kazak müzisyenlerden Dombıra dinletisi ve zeybek gösterileri sunuldu. Yesevi Sofrası’nı geleneksel hale getireceklerini belirten Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, “Biliyorsunuz Türk kültüründe sofra açmak çok önemlidir. Bundan sonraki yıllarda da inşallah bu ‘Yesevi Sofrası’nı kurumsallaştırıp geleneksel hale getireceğiz. Kazak kardeşlerimiz için bir buluşma platformu olacak. Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye ile Kazakistan’ın ortak devlet üniversitesi. Bu sebeple buraya gelen Kazak kardeşlerimize kol kanat gelmek, onların dertleriyle dertlenmek bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

“Anadolu’da Türklük ve Müslümanlık varsa bu Hoca Ahmet Yesevi sayesindedir”
Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
“Ahmet Yesevi Üniversitesi biliyorsunuz 1991 yılında daha Kazakistan’ın bağımsızlığından önce Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Türk İslam Devlet Üniversitesi olarak kurulmuştur. 850 yıl önce bütün o coğrafyaya adeta ışık saçan Hoca Ahmet Yesevi’nin kurmuş olduğu medrese yeniden inşa edilmiş oldu. Bugün Anadolu’da Türklük varsa, Müslümanlık varsa bu üniversitemizin adının olduğu değerli büyüğümüz Hoca Ahmet Yesevi sayesindedir. Fars dilini bilmesine rağmen Türkçe’yi sevip söyleyen Hoca Ahmet Yesevi, 850 yıl önce adeta bugüne hitap ediyor. Bizler de gerek Türkiye’de, gerek Kazakistan’da, gerekse dünyanın değişik yerlerinde büyüğümüzü anmak için 2 yıl içerisinde 410 faaliyette bulunduk.”
Programa Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yıldız, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, çok sayıda Kazakistanlı öğrenci ve davetli katıldı. Program çektirilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.