Gündem Kazı sırasında kemikler bulundu

Kazı sırasında kemikler bulundu

14.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkentray projesi kapsamında yapılan kazılar sırasında toprağın altından insan kemikleri çıktı. İşçilerin çalışması sırasında tesadüfen bulunan kafatasları ve kemikler incelemeye alındı

Kazı sırasında kemikler bulundu

Ankara’da Başkentray projesi kapsamında Çankaya ilçesinin Cebeci semtinde sürdürülen Sincan-Kayaş Banliyo Tren Hattı üzerindeki kazılarında bazı insan kalıntıları bulundu. Perşembe günü 18.00 sıralarında işçilerin çalışması sırasında bir noktadan ortaya çıkan kalıntılar, bölgede durumu fark eden vatandaşlar tarafından toplandı.

Haberin Devamı

Bölge sakinleri bunun üzerine polis ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, üç adet kafatasını ve kemik parçalarını gördükten sonra Cebeci İnönü Stadyumu’nun arkasında yer alan kazı bölgesine, olay yeri inceleme ekiplerini yönlendirdi. Ekiplerin çalışmaları sonrasında kemik parçaları torbalara konularak incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Olay hakkında soruşturma başlatıldı.

‘4 kafatası daha’

Bir görgü tanığı, “Kepçe operatörü toprağı taşırken bir anda kemikler ortaya çıktı ardından kafatasları belirdi. Operatör, kemikleri ve kafataslarını görmesine rağmen kemikleri aldı ve yeni yapılan yolun altına gömdü” iddiasında bulundu. Kendisinin üç kafatası çıkardığını ama bölgede üçten fazla kafatası olduğunu ileri süren görgü tanığı, “4 adet kafatası ve birçok kemik parçalarını operatör toprakla üzerini kapattı. Tekrar inceleme başlatıldığı an kalıntılar bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Balaban: Faili meçhul olabilir

Mahalle sakinleri bölgede eski bir mezarlık olduğunu ileri sürerken, Ankara üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen tarihçi Haluk Balaban, cumhuriyet kayıtlarına göre 1892’den bugüne kemiklerin çıktığı alanda hiç bir mezarlığın yer almadığını belirtti. Geçmişte bazı askeri mıntıkların orada yer aldığını ifade eden Balaban, “Kayıtlara göre civarda Atpazarı mezarlığı adıyla bilinen eski bir mezarlık Ulucanlar Cezaevi yakınında var. Ama kalıntıların çıktığı yerde mezarlık yok” dedi. Kazı alanının yakınında külliye ya da türbe de bulunmadığını belirten Balaban, kemiklerin tek bir noktadan çıkarılmasının şüpheli olduğunu kaydederek, “Katliam ya da faili meçhul cinayetler de olabilir. Kemiklerin incelenmesinden sonra net bir durum ortaya çıkacaktır” yorumunda bulundu.

Yetkililer: ‘Bizim bir bilgimiz yok’

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri bakanlığa intikâl etmiş bir ihbarın olmadığını bildirdi. Ortaya çıkan insan kemiklerinin ardından bakanlığın bir çalışmasının bulunmadığı belirten yetkililer, “Kalıntılar adli tıpta inceleniyor. Kültür varlığı olması durumunda bize olay intikal edebilir. O alanla ilgili eski bir mezarlığın olup olmadığıyla bilgimiz yok. O alanla ilgili daha önce ihbar almadık. Bir gömü mü yoksa cinayet mi olduğunu bilemeyiz. Etrafındaki buluntularla beraber açıklanacak bir durum bu” dedi. Emniyetten edinilen bilgiye göre ise kafataslarına yüz tanıma çalışması için maske yöntemi uygulanacak. Bu işlemin de yaklaşık bir ayı bulması bekleniyor.