Ekonomi KDV’de ‘Hasılat esaslı iade’ ile ödemeye 2 ay erteleme geliyor

KDV’de ‘Hasılat esaslı iade’ ile ödemeye 2 ay erteleme geliyor

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 33 yıldır uygulanan KDV sistemini değiştirecek yasa tasarısıyla işletmelere ve mükelleflere reform niteliğinde kolaylıklar getirileceğini söyledi.

KDV’de ‘Hasılat esaslı iade’ ile ödemeye 2 ay erteleme geliyor

TBMM’de konuşan Ağbal, yeni KDV sistemini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

- İşletmelerin bilançolarında KDV alacağı olarak gözüken bir rakam var ama bu rakamları yıllardır alamıyorsunuz. Mevcut sistemde yatırımcı âdeta cezalandırılıyor. Vergi yükünü net şekilde azaltması, vergiye uyum maliyetlerini düşürmesi, işletmelere sağladığı kolaylıklar, adaletli olmayan vergi uygulamalarını kaldırması bakımından bu bir reformdur.

- Devreden KDV’nin iade edilemezliği kuralı sadece ve sadece bizde var. 33 yıl önce konulmuş, değişmesi lazım. Bir kanun kuralı eğer ekonomi üzerinde yük oluşturuyorsa, ekonomi üzerinde yükümlülükleri büyütüyorsa onu çözmeniz lazım. KDV’de yepyeni bir dönem başlıyor. Kayıtlılığın artacağı bir dönem olacak.

- Şimdi diyoruz ki: ‘İhracat olmasa da indirimli orana tabi işlem olmasa da 12 ayda giderilemeyen vergi yükü varsa devlet bunu iade eder’. 12 ayda iade edilmezse iadenin önünü açıyoruz. Mali imkânlarımızı değerlendirerek bu süreyi 3 aya kadar indirme konusunda yetki alıyoruz.

Haberin Devamı

- Küçük işletmeler için hasılat esaslı KDV iade sistemi getiriyoruz. Sistemi basitleştiriyoruz. Küçük işletmeler satarken de, alırken de KDV’sini ödemek ve KDV’sini beyan etmek zorunda, tahsil etmek zorunda. Bu bakımdan, bir götürü vergileme yapmıyoruz, sadece tahsil edilen KDV ile indirilen KDV arasındaki denge üzerinde vatandaşın lehine belirleme yapıyoruz. Hiçbir şekilde indirim KDV’yle ilgili bir belgeden vazgeçme yok, belge düzenini ortadan kaldırma yok.

- Küçük işletmeler için KDV beyannamelerine bağlı ödeme sürelerini 2 ay erteliyoruz. Yani bir vatandaş bundan sonra beyannamesini verdikten sonra bugün hemen öderken yeni getirdiğimiz sistemde ödeme süresini 2 ay erteliyoruz.