Zonguldak Kdz. Ereğli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı kutlandı

Kdz. Ereğli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı kutlandı

18.06.2016 - 16:40 | Son Güncellenme:

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin Fransız işgalinden kurtuluşunun 96. Yılı düzenlenen törenle kutlandı.

Kdz. Ereğlinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı kutlandı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin Fransız işgalinden kurtuluşunun 96. Yılı düzenlenen törenle kutlandı.
18 Haziran Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı nedeniyle Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi. Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, siyasi parti ve sivil toplu kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Hasan Doğan ile Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın Atatürk Anıtına çelenk konulması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Ereğli’yi anlatan şiir ve kompozisyon okundu.
Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır Ereğli ilçesinin Fransız işgali sırasında verdiği kurtuluş mücadelesini anlatıp, o dönemde kurulan Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Kurucusu Nimet Hoca’nın halka hitaben yaptığı konuşma metnini okudu.

Haberin Devamı


“KDZ. EREĞLİ RAMAZAN BAYRAMI’NDA KURTULDU”


Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise ilçenin 96 yıl önce Ramazan Bayramı’nın birinci günü kurtulduğunu söyledi. Uysal konuşmasında, “11 Ayın sultanı Ramazan Ayını idrak ettiğimiz şu günlerde, bir kez daha hatırlıyoruz ki, bundan 96 yıl önce bir Ramazan ayında Karadeniz Ereğli Fransızlar tarafından işgal edilmek istenmiş, denizden savaş gemileriyle top atışına tutulmuş, topraklarına düşman askerleri çıkartılmıştı. 8 Mart 1919’da Zonguldak’ı işgal eden Fransızların, bir yıl sonra 18 Haziran 1920 tarihinde Ereğli topraklarını işgal etmek istemelerine karşı unuttukları bir şey vardı. Ereğli halkının milli ruhu, vatan sevgisi, birlik ve beraberliği. Belediye başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca önderliğinde işgale karşı hızla müdafaa-ı hukuk cemiyeti kurulmuş, o yıllarda milli mücadele çalışmalarını yürüten, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal’e durum bildirilmiştir. Ereğli’nin işgal edildiği ilk günden beri her safhadan haberi bulunan, verdiği direktiflerle savaşa yön veren ve yardım sağlayan Mustafa Kemal, Karadeniz Ereğli’ye bir taraftan destek kuvveti gönderirken, egemenliğine ve bağımsızlığına düşkün Ereğli halkı boş durmamış, Müdafaa-ı Hukuk cemiyeti adı altında toplanarak, Fransızlara ilk kurşunu sıkıp topraklarında direnişe başlamıştır. Ramazan ayının son on gününde, Alaplı köyleri, Gülüç ve Kaptaş’tan, Cuma ve yalı boyundan gelerek, Emekli Yüzbaşı, Kuvayi Milliye Komutanı İzzet Dura komutasında direnişe geçen vatanseverlerimiz, 10 gün süren milli mücadele sonunda Ramazan bayramı sabahı Ereğli’yi düşman işgalinden kurtarmıştır. Devrekli Muharrem, Yüzbaşı Cevat Bey, İpsiz Recep de şanlı direnişe destek olmuş, Ereğli on gün içinde kendini işgalden kurtarıp, ‘Gazi Ereğli” ismiyle tarihte yerini almıştır. Bu şehrin Belediye başkanı olarak şunu çok iyi biliyorum. Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde, hiç kaybetmeden ortaya koyan Kdz Ereğli halkı, 96 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi, her zaman, her koşulda birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacaktır” dedi.
Tören Kdz. Ereğli’nin kurtuluşu nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.