Geri Dön
Kediler neden mırlar?

Kediler neden mırlar?

Kedisiz bir dünya düşünemeyenler... Yalnız değilsiniz. İlla bir kez olsun alıp beslemenize gerek yok. Dünyanın en cool canlılarından biri olan kedilere ayılıp bayılıyoruz. O zaman size bir soru: Kediler neden mırlar?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kediniz psikopat değil

Nasıl insanlar konuşa konuşa anlaşıyor, kediler de duygularını mırlayarak ifade ediyor aslında. Uzmanlara göre kedi mırlaması pozitif bir şeydir. Ancak aynı zamanda negatif de bir anlam taşıyor olabilir... Kafalar karıştı tabii. Tek tek gidelim. Eğer kedinizin kuyruğu dikse, güllük gülistanlık bir ortam varsa elbette kediniz de 'psikopat' filan değil. Mutluluktan mır, mır şeklinde mırlıyor.

Mutluluktan ya da mutsuzluktan

Kediler doğumdan birkaç gün sonra da mırlar. Bu da yavru kedinin anne kedi ile iletişimi için çok önemlidir. Yani mutlu bir ortam varken kedilerin mırlaması kadar doğal bir durum olamaz. Ancak öte yandan kediler korktuklarında, hastalandıklarında, acı çektiklerinde ya da stresli bir dönemden geçtiklerinde de mırlarlar. Birçok uzman, negatif bir sebepten ötürü mırlayan kedilerin mırlayarak kendilerini iyileştirdiklerini söylemekte.

Kendi kendilerini iyileştiriyorlar

Kedilerin kendi kendini iyileştirme mekanizmasını, tuvalet alışkanlıklarına benzetebiliriz. İster ev kedisi olsun, isterse sokak kedisi; hiç fark etmiyor. Kediler, tuvaletlerini gizleme yöntemini seçiyorlar. Tuvaletlerini gizleyen kedilerin, mırlama yöntemiyle çektikleri acıları iyileştirmeyi seçmeleri de onlara hayran olmamıza yeterli bir gerekçe elbette. Yani sözün özü, bir kedi mırlıyorsa asla ve asla paniğe kapılmamalı. Mırlamalarının yalnızca bir uyarı olduğunu düşünmemiz gerekiyor.

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler