Siyaset Son dakika: Kılıçdaroğlu CNN TÜRK'te açıkladı! İnce'nin oy oranı...

Son dakika: Kılıçdaroğlu CNN TÜRK'te açıkladı! İnce'nin oy oranı...

05.06.2018 - 21:13 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te 'Ne Oluyor?' programında Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Şirin Payzın, Murat Çelik ve Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

Son dakika: Kılıçdaroğlu CNN TÜRKte açıkladı İncenin oy oranı...

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Haberin Devamı

(SEÇİM ATMOSFERİ): Hangi açıdan balktığınıza bağlı. Seçim meydanları canlı özellkle Muharrem İnce'nin mitingleri son derece canlı, keyifli. Dipğerlei biraz daha durgun geçiyor. Millet ittifakının diğer bileşenlerinin mitingleri medtyda yer almıyor bud a bizi üzüyor tabi. En son Merak Akşner'in Gaziantep'te kamyonla engellenmesi bizleri sond erece üzdü.

(İNCE'NİN OY ORANI): 29-30 bandında görünüyor. Tabii ikinci turda Muharrem Bey kazanacak. Bu ülkede 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyenin kazanması lazım. Baştan beri söylediği şu: Ben 80 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım dedi. CHP rozetini çıkardığına göre ve 80 milyonu kucakladığına göre de beraber mitinge çıkmamızın doğru olmadığını düşündük.

Haberin Devamı

(PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ): Biz hiçbir zaman eskiyi savunmadık eski parlamenter sistemi de savunmadık. Şimdi diyorlar ki 'onlar eski sisteme dönmek istiyorlar' hayır efendim biz eskiye dönmek istemiyoruz. Bir partinin genel başkanı hâkim mi tayin eder? Yüzde 10 seçim barajı... 2002’de yüzde 34 oy aldılar parlamentoda yüzde 65’i temsil ettiler. Bu mu milli iradeyi temsil etmek? Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için defalarca teklif verdik kabul etmediler. Seçim yasasını neden değiştirmiyoruz? Neden kadın kotası getirmiyoruz? Arzu ederiz kadınlar daha fazla görünür olur parlamentoda.

(RESTORASYON SÜRECİ): Parlamenter sistemin yeniden inşa edilmesi lazım ve yeni kurumların gelmesi lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. İlk defa sivil anayasa imkanı doğacak. Öbür taraftan İnce bir ekiple yola çıkacak; her şeyi ben yaparım mantığıyla gitmeyecek zaten. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı bütün dünyaya ilan edilecek. Ona müdahale edilmeyecektir. 12 Eylül darbe hukukundan Türk hukuk sistemi kurtulmadıkça demokratik bir parlamenter sistemi kuramayız.

(EKONOMİ YÖNETİMİ): Sayın İnce meydanlarda da söyledi, ilk yapacağı OHAL'i kaldırmaktır. Bu en azından yargıya erişim hakkını yeniden yurttaşlara verecektir. Yargının önündeki engelleri kaldıracak dolayısıyla. Merkez Bankası'nın müdahale araçlarına siyasetin müdahale etmeyeceğini bütün dünyaya duyuracağız. Türkiye ekonomisi tefecilere çalışıyor. Erdoğan rantiye sınıfına çalışıyor. Türkiye'nin yatırım politikasını belirleyenler müteahhitler. Erdoğan içeride farklı dışarıda farklı konuşuyor. Ülke böyle yönetilmez. Türkiye'de ekonomiyi Erdoğan değil faiz lobisi yönetiyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin enflasyon konusunda hiçbir öngörüsü tutmamıştır. Türkiye güçlü bir ülke olacak. Herhangi bir vatandaş gerekirse Muharrem İnce'yi de Kılıçdaroğlu'nu da eleştirebilecek. Kimse eleştirdi diye tutuklanmayacak. Erdoğan neden ekonomiden söz etmiyor? Konuşulacak bir yanı yok ekonominin. Faizler yüksek, işsizlik arttı. Kişi başına düşen milli gelir artmadı. Erdoğan ekonomi konusunda dut yemiş bülbül gibi.

Haberin Devamı

'CHP yatırımlara karşı' deniyor. Bizim sorduğumuz soru; bunları kaça yaptığın. Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Çünkü bizim yurttaşların vergisiyle yapıyorsun sen bunu. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi havlu attı, 'biz metro yapamıyoruz' diye. İzmir 'yaparım' dedi devam etti. İstanbul'da bu maliyet 3 katı, Ankara'da 2 katı. Neden İstanbul'da 3 misliyle yapılabiliyor? Bu neden birinin bize bunu anlatması lazım. İşte devlet böyle yönetilir. Sen gideceksin Londra'daki tefecilere ülkeyi teslim ediyorsun. Sonra çıkıp Muharrem Bey'e 'Ülkeyi teslim ediyorsun' diyor. Vergisini ve sigorta birimini düzenli ödeyen, borcu olmayan her KOBİ'ye 0 faizle kredi vereceğiz. Daha fazla istihdam daha fazla üretim yapacak. Devler alamıyor ve sürekli af çıkariyor diyoruz ya. İşte bunun için Londra'ya gidiyor borç verin diyor. İşte ytahsil ettiğinde devlet bu borçlardan kurtulacak. İhracatı ve ihracatçıyı desteklemek zorundayız.

Haberin Devamı

(MİLLET İTTİFAKI): Millet İttifakı çoğunluğu sağlayacaktır. Muharrem Bey ikinci turda kesinlikle cumhurbaşkanı olarak seçilecek. Millet İttidakı da parlementoda çoğunluğu sağladığında kadroya Muharrem Bey karar verecek. Dolayısıyla onun kararını bugünden yönlendirmek veya ipotek altına almak doğru değildir. Ben parlamentoda millevekilliği yapacağım. Parlamentoda ben partimin grup başkanı olacağım. Tabi bu arada seçim yasasını değiştireceğiz, lider sultasına son vermek için seçim yasasını değiştireceğiz.

Haberin Devamı

(SEÇİM SONRASI İTTİFAK MESELESİ): Sayın Akşener'in de arzı üzerine bir ekip oluşacak, bu ekip önümüzdeki süreci bir takvime bağlayacak liderlere sunulacak. Konu Türkiye olduğunda üç partinin lideri de Türkiye'nin geleceği açısından her türlü özveriye hazırlar.

(BAHÇELİ'NİN AF AÇIKLAMALARI): Cumhur İttifakı'nda çatışma var. Bahçeli af diye ısrar ediyor, diğer taraf gündemimizde böyle bir şey yok diyor. İlkesiz bir ittiafak olduğu için bu normal tabii. Bahçeli af konusunda ısrarcı ama Erdoğan'dan ses çıkmıyor. Niye çıkmıyor? Biz af konusuna karşıyız. Çocuk tecavüzcüsü ya da mafyacı neden dışarı çıksın? İlke olarak affı doğru bulmuyoruz. Ne oldu da bir partinin lideri bir mafya lideriyle yanyana gelir. Hangi demokrasiden hangi ahlaktan bahsediyorsunuz böyle bir şeyi toplum kabul edebilir mi? Sayın Bahçeli Balyoz ve Ergenekon davasında apoletleri sökülen genelkurmay başkanı hakkında ne söyledi? Bu yargılamanın tekrar yapılması gerektiğini söylüyor demekki hükümete neen baskı kurmuyor. Neden ilkelerini ortaya koyamıyorlar Gazeteciler hapiste. Neyle suçlandıkları bilinmiyor., iddianameleri hala yok. Buna ssahip çıkan yok. Koysana kardeşim bunu Cumhur İttifakı'na. Neden koyamıyorsun? 33 er 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Bunların ne günahı var. Sen cezayı ona emir veren komutana vereceksin. Bir adaletsizlik dalgası almış gidiyor. Bahçeli hala mafyayı dışarı çıkarmaya bakıyor. Muharrem Bey seçildiğinde biz adaleti sağlayacağız. Ne güzel söyledi İnce, "Benim önümde hiçbir hakim önünü iliklemeyecek" diyor.

(FETÖ ELEBAŞI GÜLEN'İN İADE TALEBİ POLEMİĞİ): Henüz rapor sunulmadı. Yarın rapolar hazırlanacak. Arkadaşlarımız raporun bir öreniğini bana bir örneğini Muharrem Bey'e gönderecek. 7 ayrı mahkeme kararı car iade hususunda. Bunlar iade sürecinde ABD'ye gönderilmiş. Bir dosyada ayrıca Gülen'in tutukluluk devamı da var. Muharrem Bey Baro'dan 2 avukat görevlendirildi. İkisinin de FETÖ'yle ilgisi yok, olsa tutuklanıtlardı. Sayın Feyzioğlu'nun bu husustaki hassasiyeti zaten malumunuz. İnce benimle paylaşmadı ABD'den kim ile görüştüğüne dair. Usulüne göre istenmeye ilişkin AKP'nin tavrını rapora bakmadan bir şey söylemem doğru değil. Adil Öksüz neden izlenmedi? Benim izliyorlar, dinliyorlar; onun telefonunu niye dinlemediler. Bu mümkün değil. Çok karanlık nokta var. Keşke mümkün olsa da Erdoğan ile FETÖ olayını oturup konuşabilsek. Adil Öksüz ve Kemal Batmaz neden izlenmedi. Cemaati izlemeyn de biz değiliz, 2004'te MGK kararını uygulamayan da biz değiliz.

(FETÖ İLE İLİŞKİ İDDİASI): Bir ilişkimiz olsaydı ortaya çıkarırlardı. FETÖ’ye ben mi ziyaret gittim. Yok öyle bir şey. Benim bütün hayatım o hareketin yanlış olduğunu söylemekle geçti. Onlar kalktılar FETÖ için bu ülkede para bastılar. Devletin namusunu sattılar. Bunu unutmuşlar, dertleri Kılıçdaroğlu. 17-25'ten hemen sonra uçak tahsil edip gazeteciyi Pensilvanya'ya göndermek istediler. Bunların ülke yönetecek kapasitesi yok. 'Ne istediniz de vermedik?' diyen bunlar değil miydi? İki cambaz aynı ipte oynamaz biri düştü diğeri hala duruyor. Pensilvanya'ya giden 5 kişiyi yine aday göstemediler. CHP'de böyle biri varsa gelip bana göstersinler. Her alanda devletin üst kademesinden görev almak isteyenler Pensilvanya'ya gidiyordu. Bütün bunlara rağmen utanmazlıkla bizi suçluyorlar.

(TERÖRLE MÜCADELE): Seçim beyannamesinde biz terörle mücadelenin nasıl olması gerektiğini zaten söylüyoruz. Biz gelecek inşa ediyoruz, geçmişle hesaplaşma değil. Bizim bütün eleştirimiz devleti yönetenlere. Onlara oy veren vatandaşlara değil. Biz bu kişilere saygı duyarız. CHP gelirse sosyal yardımları kesecek diyorlar. Niye keselim? Biz kimsenin ekmeğiyle alın terinle oynamayız. Herkesin işi, aşı olsun. Herkes üretsin, herkes kazansın.Tehdit ve şantajla bunu yapmaya çalışıyorlar. Kamu görevlilerine CHP için bunu söyleyeceksiniz diyorlar ve onlar da söylüyor. Demokrasiyi savunan birisinin demokrasi dışı işlem yapması doğru olabilir mi? CHP gelirse kimse merak etmesin İmam hatipleri kapatmayacağız. Benim burs verdiğim öğrencinin gittiği okulu niye kapatayım? Biz onlar başarılı olsun istiyoruz. Biz onların daha iyi eğitim almasını ve daha nitelikli okukllarda okumasını isteriz. 16 yılın sonucu niteliksiz okullar. Aileler de bunu görüyor ve şikayetçiler.

(ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ SÖZ VE KARAR SAHİBİ OLACAK): Uyuşturucu yaşı maalesef 10 yaşına indi. Özellikle son 10 yılda toplumumuz ahlaki bir yozlaşma yaşıyor. Kadına şiddet, taciz tecavüz artmaya devam ediyor. Gençlere; YÖK’ün, baskı ve kısıtlamaların olmadığı üniversiteler vaat ediyoruz. Üniversite öğrencisi, üniversite yönetiminde de söz ve karar sahibi olacak. Üniversitelerin; bilimsel, mali ve yönetsel özerkliği olacak.

(SAVCI AVUKATLARLA BİRLİKTE OTURACAK): Bir hakim milletvekili olmak isteyebilir. İsterse istifa ediyor; olabilirse milletvekili oluyor, olamazsa siyasi kimliği ortaya çıktığı için görevine dönemiyor. Ama iktidar tam tersini yapıyor; partisinde görev alan avukatı hakim olarak atıyor. Yargıca diyeceğiz ki kararını ver karar yanlış olabilir bir üst mahkemeye gidilir orda da yanlış olursa bir üst mahkemeye gidilir. Bir yanlış karar verildiği zaman köşe yazarı yazacak haber yapılacak milletvekili eleştirecek hakimde bunları görerek kendini düzeltecek. Bizim düşündüğümüz yargıda savcı ve hakim yanyana oturmayacak, savcı avukatlarla birlikte oturacak.

(KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ LAZIM): Gerçekten Kürt sorununun çözülmesi lazım sorunu çözecek olan siyasiler. Çözüm silahla değil parlamento ile olmalı. Erdoğan'ı ziyaretimde Sorunun çözüm adresinin parlamento olduğunu söylemiştim. Bir komisyon oluşturulmasını önermiştim. PKK'yı muhatap almanın da yanlış olduğunu belirtmiştim. Muahrrem Bey Kürtlerden oy alır. Bütün vatandaşları kucaklayan birisi.

(EN BÜYÜK YANLIŞLARDAN BİRİSİ): Terörün adı ister PKK ister IŞİD ister FETÖ olsun tüm siyasi partilerin net tavır laması lazım. PKK'yla elbet mücadele edilecek. Terör örgütü ile masaya oturmak en büyük yanlışlardan birisiydi. Mevcut hükümetin yaptığı bu yanlışın faturası da vatandaşa çıkarıldı. Göreceksiniz Muharrem İnce bu sorunu çözecek. 16 yıllık bu hükümet her kesimi yordu. Bu süreç içerisinde Türkiye büyümeyi demokratikleşmeyi başaramadı. Karamollaoğlu'nun dediği gibi bir dip dalga geldiği doğrudur. Değişim bütün toplumların kaçınamayacağı bir gerçektir.

(BİZ ÜRETECEĞİZ): İyi yapılan şeyler elbette devam edecek. Yol yapmayan, köprü yapmayan hükümet mi var? Biz üreteceğiz. Üretmezseniz; başkalarının ürettiğini tüketen bir ülke haline gelirsiniz.