Tatil Kemaliye 'sakin şehir' olabilecek mi?

Kemaliye 'sakin şehir' olabilecek mi?

04.10.2018 - 14:18 | Son Güncellenme:

Kemaliye'de bugünlerde heyecan var. İtalya'nın Torino kentinde gerçekleştirilen Cittaslow (sakin şehir) Koordinasyon Toplantısı'nda, Erzincan'ın Kemaliye ilçesinin 'sakin şehir' adayı olması ilçede sevinçle karşılandı. Peki Kemaliye'yi Cittaslow adayı yapan nedenler neler? İşte Kemaliye ilçesini önemli kılan özellikler...

Kemaliye sakin şehir olabilecek mi

Kemaliye 'sakin şehir' (Cittaslow) diye tabir edilen Koordinasyon Toplantısı'nda aday oldu. İtalya'da 1999 yılında kurulan, 'sakin' felsefesine ve kendi özelliklerine sahip çıkan kentlerin bir araya geldiği Cittaslow Birliği'ne Erzincan'ın Kemaliye ilçesi ile birlikte Türkiye'deki üye sayısı 15'e yükselecek.üç yıl süren hazırlık ve 54 kriterin yerine getirilmesinin ardından İtalya'nan Torino kentinde gerçekleştirilen Cittaslow (sakin şehir) Koordinasyon Toplantısı'nda Kemaliye de aday gösterildi.

Haberin Devamı

Peki Kemaliye'nin özellikleri neler?

Geçmişte Eğin olarak bilinen ilçenin adı Mustafa Kemal’in adından esinlenerek Kemaliye’ye çevrildi. 1922 yılına kadar Eğin ismiyle bilinen ilçe, halkın Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk'e bağlılığını bildirmek için gönderdiği telgrafta 500 atlı ile yanında olacağını bildirmesi üzerine Atatürk'ün "Eğinliler, siz kemale ermiş insanlarsınız. Bu yüzden adımı size veriyorum." demesiyle yeni adını alıyor.

İlçenin Keban Baraj Gölü kıyısında olması coğrafi olarak bölgeye bambaşka bir atmosfer kazandırıyor.

Karanlık Kanyon

Karanlık kanyon, Fırat Nehri’nin, Karasu (en uzun kolu) Irmağı üzerinde ve Kemaliye’nin hemen 2 kilometre kadar kuzeyinden başlamaktadır. Kanyon daha önceleri daha derinken ve Karasu milyonlarca yılda deldiği Sandık Dağı ve Erek Dağı’nın arasından akarken, 1970’lerde Keban Barajı’nın yapılmasıyla sular 80 metreden fazla yükselmiş ve Kanyon’un muhteşem bir görsellik kazanmasına neden olmuştur.

Haberin Devamı

Zincirlikaya: Halk arasında Zincirlikaya olarak da bilinen bir kaya, Kemaliye'nin yamaçlı arazilerinde yapılmış olan ve insanoğlunun doğaya hükmedeceği zihniyetine dayanan bir yapıdır. 2004 yılında bazı hayırseverler ve Kemaliye Belediyesi'nin desteğiyle bir merdiven yapılmış olup yol kısmından en az 530 adım (içinde 192 basamak bulunan bir yamaç boyunca) yürüyerek varılabilen turistik alandır. Zincirlikaya üzerinden Kemaliye (Eğin) merkezi ve çevresi rahatlıkla görülebilmektedir.

Kemaliye merkezinden bakan kişilerin kayanın düşmesini engelleyen tek faktör olarak kayayı çevreleyen zincir olduğunu düşünmekte olup bazı kimseler ise Yaratıcı'nın kayanın düşmesini engellediği inancı da görülür.

Kışlacık Köyü Camii: 1005 yılında Melik Ahlet , Paşa tarafından yaptırılmış, halen cami olarak kullanılmaktadır.

Salihli Köyü Camii: 1305 tarihi bulunan camii, halen kullanılmaktadır.

Taşdibi Cami: İlçe merkezinde 1051 yılında, yapılmış ve cami olarak kullanılmaktadır.

Yeşilyamaç Köyü Camii: 1213-1275 tarihlerini, taşıyan cami, Padişah Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır.

Haberin Devamı

Başpınar Köyü Camii: Caminin kitabesinde “(Rumi 1025 El hacı Hüseyin Abdullah) IV Murat zamanında 1111-1112 Bekçiler Başı Müdürü Başpınar' lı Salim Ağa yazılıdır .

Kadıgölü: Güzel bir tabiat köşesi olan Kadıgölü, çeşitli efsanelere de konu olan bir su kaynağıdır.

Ala Mağarası: İlçenin kuzeydoğusunda bulunan ala mağarasının, içinde dehliz ve kanallar bulunmaktadır. Girişinde sızıntı olarak akan suyun, ala ve sedef hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Kırkgöz Mesire Alanı: İlçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta yer alan mesire alanıdır. Kemaliye ve çevre il ve ilçelerden ziyaretçilerin piknik yapmak amacıyla geldiği bir alandır.

İlçe aynı zamanda evleriyle de ünlü. Kemaliye evleri dünya kültür mirası listesinde yer alıyor.

Kemaliye'de görülmesi gereken diğer yerler ise şöyle;

Endiçi Kalesi, Roma Mezarlığı, Pigan Kalıntıları, Hasgel Kalıntıları, Arsanias Kalıntıları, Topkapı Kalesi, Orta Camii, Kadıgölü, Ala Mağarası, Ocak Köyü…