Cadde Kemoterapi ilaçlarında robotik dönem

Kemoterapi ilaçlarında robotik dönem

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanserle mücadelede kullanılan kemoterapi ilaçları, Türkiye’de bir süredir robotlar tarafından hazırlanıyor.

Kemoterapi ilaçlarında robotik dönem

Hastanın tedavi sürecini güvene alan, sağlık çalışanlarını ise ilaçların olumsuz etkilerinden koruyan robotik sistem, olası riskleri ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı


Kan dolaşımıyla kanser hücrelerine ulaşan kemoterapi ilaçları, kanserle mücadelede hayati öneme sahip. Hastalık sürecini yavaşlatmak, geriletmek ya da durdurmak için kullanılan bu ilaçların doğru dozda ve steril ortamda hazırlanması gerekiyor.

Doz ayarındaki en küçük bir sapma veya hastaya bulaşabilecek enfeksiyon, tedavi sürecini zora sokuyor. İlerleyen teknoloji sayesinde artık bu ilaçlar, 6 kollu robotlar tarafından hazırlıyor.

Toksik etki sıfırlanıyor

Kemoterapi ilaçlarının tamamına yakını, toksik etkileri nedeniyle tehlikeli ilaç kategorisinde. Bu ilaçları hazırlayan, uygulayan veya taşıyan sağlık çalışanlarında kısa dönemde saç dökülmesi, deri döküntüsü, alerji, halsizlik; uzundönemde ise organ hasarı, kısırlık, gebelerde düşük veya bebekte gelişim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunları görülebiliyor.

Haberin Devamı

Sistemi kullanan Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Hakan Özcan, “Miligram ve mikrogram bazında karıştırılması gerekebilen kanser ilaçları, robotik sistemin gelişmiş sensörleri ve elektronik terazisiyle gravimetrik olarak (karışımlardaki maddeleri ayırıp ölçerek) hazırlanıyor” dedi.