Cadde Ken Loach’a ikinci Altın Palmiye

Ken Loach’a ikinci Altın Palmiye

23.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

69. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü dün gece sahibini buldu. 21 filmin yarıştığı ödülün sahibi İngiliz yönetmen Ken Loach tarafından çekilen ‘I, Daniel Blake’ oldu. Jüri Büyük Ödülü verilen ‘Juste la fin du monde’ filmi ise salonda tartışmalara neden oldu

Ken Loach’a ikinci  Altın Palmiye

69. Cannes Film Festivali dün gece düzenlenen ödül töreniyle sonlandı. Laurent Lafitte’nin sunduğu törende George Miller başkanlığındaki jürinin kararları açıklandı. Miller dışında, yönetmenler Arnaud Desplechin, Laszlo Nemes, oyuncular Kirsten Dunst, Valeria Golino, Vanessa Paradis, Donald Sutherland, Mads Mikkelsen, yapımcı Katayoon Shahabi’nin yer aldığı jüri, büyük ödül Altın Palmiye’yi Ken Loach’un yönettiği ‘I, Daniel Blake’e verdi.

Haberin Devamı

Ödülü Gibson verdi

2006 yılında ‘The Wind That Shakes the Barley’yle ilk Altın Palmiye’sini kazanan politik sinemanın usta ismi Loach, iki Altın Palmiye ödüllü Michael Haneke gibi bir avuç yönetmenden biri oldu. Altın Palmiye Ödülü’nü Mel Gibson’dan alan Loach, konuşmasında ”Bunu almak bizim için garip. Çünkü bize ilham verenler dünyanın beşinci en zengin ülkesi İngiltere’de yiyecek bulamayanlar” dedi.

Ken Loach’ın filmi ‘I, Daniel Blake’, sağlık durumu çalışmaya el vermediği için büyük güçlükler yaşayan bir marangozu merkez alıyor. Miller jürisi, ikincilik ödülü olan Jüri Büyük Ödülü’nü ise tartışma yaratacak bir kararla Kanadalı genç yönetmen Xavier Dolan’ın yönettiği melodram ‘Juste la fin du monde’a verdi.

Haberin Devamı

Salonda yuhalandı

Salonda yuhalanan Dolan, göz yaşları içinde yaptığı uzun konuşmada, jüriye filminin duygusunu hissettiği için teşekkür etti. Törende ‘Bir Ayrılık’la Oscar kazanmış İranlı yönetmen Asghar Farhadi yeni filmi ‘The Salesman’la ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ve ‘En İyi Senaryo’ ile iki ödül aldı.

Tiyatrocu bir çiftin bir saldırının ardından verdikleri tepkilere odaklanan filmin senaryo ödülünü almak için sahneye çıkan Farhadi, “Çok eğlenceli filmler çekmiyorum. En azından ödüllerle halkıma neşe taşıyabilirim,” diye konuştu.

Jüri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü ise Fransız sinemacı Olivier Assayas ve Romanya sinemasının önemli yönetmenlerinden Cristian Mungiu, arasında paylaştırdı. Mungiu, konuşmasında festivale bir uyarıda bulundu: “Adil bir karar vermeye çalışan jüriye teşekkür ederim. Auteur sineması Cannes’da yeşerdi ama eskisi gibi önem verilmiyor.”

Ken Loach’a ikinci  Altın Palmiye
Altın Kamera Ödülü ‘Divines’ filminin oldu. Filmin yönetmeni Douda Benyamina, “Jüriler erkeklerden oluşuyor,” dedi ve sinemada kadınların daha fazla temsil edilmesi gerektiğini “Kadınlar, kadınlar,” diye bağırdığı tutkulu bir konuşmayla vurguladı.

Ayakta alkışlandı

Gecede Jean Pierre Leaud’ya Onur Ödülü sunuldu ve “400 Darbe”nin de aralarında olduğu filmlerin efsane oyuncusu ayakta alkışlandı. Leaud konuşmasında “‘400 Darbe’nin senaryosunu aldığımda nasıl heyecanlandıysam hala o heyecanı yaşıyorum” dedi. Jürinin kararları özellikle Cristi Puiu’nun ‘Sieranevada’sının ve Maren Ade’nin ‘Toni Erdmann’ının görmezden görülmesi nedeniyle eleştirileri konusu olacak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Ödüllerin listesi

- Altın Palmiye En İyi Film: ‘I, Daniel Blake’ (Yön.: Ken Loach)
- Jüri Büyük Ödülü: Xavier Dolan (‘Juste la fin du monde’)
- En İyi Yönetmen: Cristian Mungiu (‘Bacalaureat’), Olivier Assayas (‘Personal Shopper’)
- En İyi Kadın Oyuncu: Jacklyn Jose (‘Ma’Rosa’)
- En İyi Erkek Oyuncu: Shahab Hosseini (‘The Salesman’)
- En İyi Senaryo: Asghar Farhadi (‘The Salesman’)
- Jüri Özel Ödülü: ‘American Honey’ (Yön.: Andrea Arnold )
- Altın Kamera En İyi İlk Film: ‘Divines’ (Yön.: Douda Benyamina)
- En İyi Kısa Film: ‘Timecode’