Siyaset Kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar

Kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar

27.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararını eleştirerek ‘İstedikleri kadar karar alsınlar, bu kararın bizim için hiç kıymeti yoktur’ diye konuştu

Kendi kendilerine  gelin güvey oluyorlar

Başbakan Binali Yıldırım, dün İstanbul Sağlık Fuarı’na katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin dinamik yapısı ve bölgedeki potansiyelinin bilindiğini, Türkiye ile medeni dostluk ilişkileri olduğuna inandıkları ülkeler ve Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin taşıdığı değerleri de iyi bilmeleri gerektiğini belirten Yıldırım, “Avrupalı dostların mesele Türkiye olduğu zaman objektif düşünce odaklarından uzaklaştıklarını” ifade etti.

‘Kabul etmeyiz’

Yıldırım, şöyle konuştu: “Avrupa Parlamentosu’nun iki gün önce aldığı karar bunun en güzel örneğidir. Objektiften uzak bu kararın hiç ama hiçbir anlamı yok. Kararın bizim için hiç kıymeti harbiyesi yoktur. Kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. İstedikleri kadar karar alsınlar. Aziz milletimiz ne karar alırsa ona boynumuz kıldan incedir, onun dışındaki kararların bizim için hiç ama hiç önemi yoktur. AP bu kararla kendini küçük düşürmekten başka hiçbir iş yapmamıştır. Milletimizin Avrupa Birliği’ne zaten azalmakta olan güven duygusunu daha da zedelemiştir. Birlik, bu kararını siyasi basiretten, iyi niyetten uzak bir şekilde almıştır. Öncelikle AB, Türkiye ile mi yoksa Avrupa’da kol gezen terör örgütleriyle mi iş birliği içinde olacak, bunun kararını vermelidir. Türk milleti bunu beklemektedir. Her zaman ‘Avrupa’nın güvenliği Türkiye’den geçiyor’ diye söyleyeceksiniz, sonra Türkiye’yi yıkmaya çalışan FETÖ’cü, BTÖ’cü terör örgütleriyle kol kola gireceksiniz. Kabul etmeyiz.”

‘Bir vizyonsuzluk’

Suriye ve Irak’ta yaşanan insanlık trajedisinden memleketlerini, yurtlarını, canlarını kurtarmak için terk eden milyonlarca vatandaşa, mülteciye kucak açan ülkenin Türkiye olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Türkiye bu mültecilere sahip çıkmazsa o zaman Avrupa’nın halini görün. Macaristan’a, Avusturya’ya 3-5 tane mülteci gitti, milletin gözü önünde tekmelediniz, yerden yere vurdunuz. İnsanlık Türkiye’de, insanlığın ölmediği ülke Türkiye’dir. Avrupalı dostlarımız bilsin ki bu mültecilerle ilgili anlaşmamız böyle devam edecek değildir. Türkiye anlaşmasına sözüne sadıktır. Bugüne kadar bunun aksi tahakkuk etmemiştir. Ama Avrupalı dostlarımızın da verdikleri sözün arkasında durmasını bekliyoruz” dedi. Yıldırım, 53 senedir bu yollarda yüründüğünü belirterek, “Kalkıp Türkiye’ye ayar vermeye çalışmak, en hafifinden vizyonsuzluktur. Yarım asrı geçen AB-Türkiye yolculuğunun zarar görmesine rıza göstermeyecek Avrupa’da vizyon sahibi liderler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Endişelenilmesin, seçim meçim yok’

“Vatandaşımız hiç endişeye kapılmasın” diyen Başbakan Yıldırım, “Türkiye’de ekonomi ile ilgili bu dalgalanma bütün dünyada var olan bir durumdur ve geçici bir durumdur. İnşallah 2017’den itibaren yatırımlara, üretime, istihdama daha fazla kaynak ayıracağız. Olağanüstü halin şartları da ortadan kalkmış olacak. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili sınırlı değişikliğimizi de yapıp yolumuza devam edeceğiz. Seçim meçim yok. 2019’a kadar vatandaş seçimini yaptı. Devam edeceğiz” dedi. Yıldırım, FETÖ başta olmak üzere Türkiye’nin düşmanlarının ‘alçak’ dedikoduları ekonomide de yaymaya devam ettiğini, “Sermayeye kısıtlama gelecek” gibi aslı astarı olmayan haberlere yer verildiğini dile getirerek, bunların külliyen yalan olduğunu söyledi. Yıldırım, “Seçim olacak” diye vatandaşın kafasını karıştırıp yatırım kararlarını ertelemeye çalışanlar olduğuna işaret ederek, “15 Temmuz’da silahlarla, yapmaya çalışıp başaramadıkları alçakça girişimi, şimdi Türkiye’nin ekonomisini akılları sıra bozmaya çalışarak başaracaklarını zannediyorlar. Orada da çakılacaksınız, dersinizi alacaksınız” dedi.

Haberin Devamı

‘Dolarla ilgili tedbirleri aldık’

Dolar kuruna değinen Yıldırım, şunları söyledi: “Bunun kaynağı da yeni ABD Başkanı Trump’ın uygulayacağı politikalardır. Ne diyor? ‘Ben yurtdışına yoğunlaşmaktan vazgeçeceğim. Önce ülkemin sorunlarıyla ilgileneceğim ve ülkenin eskimiş altyapısını, üst yapısını yenileyeceğim.’ Bu haberler bütün dünyada Trump’ın kazanmasıyla birlikte değer bulmaya başladı. Bir dalgalanma yaşıyoruz. Dolayısıyla bunu sadece Türkiye’ye mahsus ve kalıcı bir dalgalanma olarak görmek büyük hatadır. Bunu açıklıkla ifade etmek istiyorum. Temeli sağlam bir ekonomiye sahip olduğumuzu vatandaşlarımızın bilmesini istiyorum. ‘Dünyada bu dalgalanma var, Türkiye’de de var’ diye bir şey yapmayacak değiliz. Piyasaların, yatırımcılarımızın, iş adamlarımızın ufak da olsa tedirginliklerini gidermek bizim görevimiz. Hemen tedbirleri aldık.”
Alınacak ekonomik tedbirlerin iki boyutu bulunduğunu belirten Yıldırım, “Bundan sonra da Türkiye içerisinde yapılacak sözleşmelerin milli paramız, Türk lirası üzerinden yapılması kararını aldık”
diye konuştu.