Ankara Kendi "Sahte" Acısı "Gerçek"

Kendi "Sahte" Acısı "Gerçek"

08.02.2018 - 11:06 | Son Güncellenme:

Daha fazla kazanç elde etmek amacıyla etil alkol yerine metil alkolden yapılan sahte içkiler yaşamı tehlikeye atıyor İnsan sağlığına zararları, çeşidi ve kullanım miktarına göre değişen metil alkol, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, solunum zorluğu, görme kaybı, hareket kabiliyetini yitirme gibi sonuçların yanı sıra ölümlere de neden oluyor Manisa'da son iki haftada 4 kişinin sahte içki nedeniyle hayatını kaybetmesi, birkaç ay önce İstanbul'da tek operasyonda rekor düzeyde sahte içki ele geçirilmesi ve İzmir'de sahte içki imalatı için yaklaşık 3 bin metrekare alana kurulu "fabrikanın" ortaya çıkarılması, tehlikenin boyutunu bir kez daha gündeme getirdi

Kendi Sahte Acısı Gerçek

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Daha fazla kazanç sağlamak amacıyla insan sağlığını gözetmeksizin imal edilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor.

Haberin Devamı

Manisa'da son iki haftada 4 kişinin sahte içki nedeniyle hayatını kaybetmesi, birkaç ay önce İstanbul'da tek operasyonda rekor düzeyde sahte içki ele geçirilmesi ve İzmir'de sahte içki imali için yaklaşık 3 bin metrekare alana kurulu "fabrikanın" ortaya çıkarılması, bu ciddi tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kaçak içkilerde normalde tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine maliyeti düşürmek amacıyla kimya sanayisinde yararlanılan, odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturulan metil alkol kullanılıyor.

Etil alkolün dörtte biri fiyatına temin edilebilen metil alkolün yanı sıra farklı aroma ve boyaların bulunduğu, rakı, votka ve viski gibi içkilere benzetilen sahte içkiler, damacana, pet şişe veya atık içki şişelerine doldurularak satılıyor. Bakkal ve manav gibi iş yerlerinin yanında seyyar tezgahlarda dahi bulunabilen bu içkiler, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılması nedeniyle tercih ediliyor.

Haberin Devamı

- Ölümlere neden oluyor

Metil alkolün yol açacağı zararlar, çeşidi ve kullanım miktarına göre değişiyor.

Metil alkol tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı sonucu görme kaybı, beynin belli bir bölgesinde hasar oluşması nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler görülüyor.

İlk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olan metil alkol zehirlenmeleri ölümle de sonuçlanabiliyor.

- Tehlikenin boyutu

Son günlerde alkol zehirlenmesi nedeniyle meydana gelen ölümler, operasyonlarda ele geçirilen sahte içkilerin miktarı ve ortaya çıkarılan tesisler, tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Manisa'nın Soma ilçesinde son iki haftada 4 kişi, sahte içki nedeniyle hayatını kaybederken İstanbul'da 21 Kasım 2017'deki operasyonda rekor miktarda sahte içki ele geçirildi.

Kentteki 20 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 120 bin şişe sahte içki, 10 ton metil alkol, çok sayıda sahte bandrol, boş şişe ve içki yapımında kullanılan malzemeler bulundu.

Haberin Devamı

İzmir'in Torbalı ilçesinde 28 Aralık'ta düzenlenen operasyonda yaklaşık 3 bin metrekare alana kurulu sahte içki üretim tesisi ortaya çıkarıldı.

"Fabrika" gibi olduğu belirlenen sahte içki üretim tesisinde arıtma cihazına bağlı onar bin tonluk 4 su tankı, yüz bin boş şişe, kapaklama ve etiketleme makineleri, boş kapak üzerine marka basan makine, değişik markalara ait çok sayıda ambalaj kutusu, 500 litresi şişelenmiş 4 bin 500 litre sahte içki, sahte içki yapımında kullanılan malzemeler ile yüz binlerce bandrol ve etiket ele geçirildi.

Güvenlik güçleri, İzmir'de geçen yıl farklı tarihlerde düzenledikleri operasyonlarda Bornova'da 7,6 ton, Çeşme'de 3 ton, Karşıyaka'da bir ton, geçen yılın kasım ayında Amasya'da iki operasyonda da 6,5 ton sahte içki ele geçirdi.

- Sahte içki üretip satana 33 yıl hapis cezası

Sahte içki üretimi ve satışı yapanlar için olayın sonucuna göre farklı ceza uygulamaları bulunuyor.

İzmir Barosu avukatlarından Avukat Ercan Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölümle sonuçlanan olaylarda temin eden ve satanların "olası kastla adam öldürmek" suçundan 20-25 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığını söyledi.

Haberin Devamı

Alkol zehirlenmesi sonucu kalıcı olarak bir duyunun, organının kaybedilmesi durumunda ise istenilen cezanın "olası kastla yaralama" suçundan en az 5 yıl olduğuna dikkati çeken Dönmez, geçici körlük gibi müdahaleyle tedavi edilebilen sonuçlarda da sanıkların 4 ay ila bir yıl hapis cezası istemiyle yargılandığını, cezanın para cezasına dönüştürüldüğünü kaydetti.

Eskişehir'de geçen yıl, metil alkol zehirlenmesi sonucu 2 kişinin ölümüne neden olan ve sahte içkiyi üretip sattığı iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık, "olası kastla kasten insan öldürmek" ve "bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti" suçlarından 33 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.