Kendi Yağ Dokunuzla Gençleşin

Yüzümüz insanlarla iletişim kurarken karşımızdakinin ilk dikkat ettiği bölge olarak biliniyor. Yüzün çekiciliği direkt olarak gençlikle bağdaştırılıyor. Biz plastik cerrahlar yaşlanmış bir yüzü nasıl tanımlarız?

Yüz bölgesi, kemik, kaslar, yağ dokusu ve deriden oluşur. Yaş almış bir yüzde, kemik dokusunun kalınlığında incelme, yağ dokusunda hacim kaybı, kaslarda ve deride incelme görülür.

Günlük hayatımızda bizler bu bulguları, şakak bölgesinde çökme, göz çukurunda derinleşme, göz kapaklarında düşüklük, göz altı oluğunda belirginleşme, yanaklarda hacim kaybı ve aşağı doğru sarkma, üst dudakta sarkma, kafa öne eğildiğinde çene kenarlarında deri sarkması, boyunda sarkma ve genel deri elastikiyetinde azalma olarak gözlemleriz.

Haberin Devamı

Yüz Gençleştirmede Esas Hedef

İleri yaşlarda kemik ve kıkırdaktaki hacim kayıpları daha belirginleşir, diş kayıpları çene kemiği incelmesine eşlik eder. Burun ucu 2-3 mm kadar düşer.

Plastik cerrahide yüz gençleştirmede esas hedef hacim kayıplarının geri kazanılması ve deri sarkmalarının yaşla uyumlu olacak şekilde azaltılmasıdır.

Nano Fat Grafting

Son yıllarda hacim kayıplarını azaltmada en sık kullandığımız yöntem “nano fat grafting”, yani vücudun başka bir bölgesinden alınan yağ dokusunun gerekli işlemlerden geçirdikten sonra yüze verilmesi işlemidir.

Karın, basen gibi bölgelerden çok ince kanüllerle alınan yağ dokusu yüzde şakak bölgesi, alın, üst göz kapağı, kaşın üst göz kapağı ile geçiş bölgesi, alt göz kapağı- yanak geçiş bölgesi, yanaklar, dudak- yanak arası kıvrım, çene ucu, dudak gibi bölgelere uygulanabilir.

Verilecek yağ dokusunun miktarı yüzün hangi bölgesine verileceğine göre ve kişinin ihtiyacına göre değişir. Zayıf kişilerde bile bu yağ miktarını bulmak çoğunlukla mümkün olur, çoğu kişide verilecek miktar 30-40 cc’yi geçmez.

Yağ enjeksiyonunun dolgulara göre en önemli avantajı, vücudun kendi dokusu olduğundan herhangi bir allerjik reaksiyona yol açmaması ve ortalama % 50’sinin kalıcı olmasıdır. Ayrıca, yağ dokusu kök hücreler de içerdiğinden, deri kalitesini artırıcı bir özelliği de vardır.

Haberin Devamı

İki Hafta İçinde Düzelme

Kolajenin yeniden yapılanmasına yardımcı olur. Yani ameliyatı takip eden hafta ve aylarda deri kalitesinde artış görülür. Kısa da olsa yağ enjeksiyonu local veya genel anestezi altında yapılan bir cerrahi müdahaledir. Ameliyat sonrası dönemde hafif morluk ve şişlikler olabilir. Bunlar bir- iki hafta içinde düzelir.

Yağ enjeksiyonu artık günümüzde yüz germe ameliyatı ile beraber veya tek başına da yapılabilen, geç dönem sonuçlarına güvendiğimiz, kalıcılığı olan ve deri kalitesini de artıran bir işlem olarak sık uygulanmaktadır.

Doç. Dr. Çiğdem Ünal
Estetik, Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı