Kendini İyi Hissetmenin Zihin Yolu

Geçtiğimiz günlerde pek çoğunuz gibi ben de bayram ziyaretlerimi yaptım. Bu arada şehir dışında olduğum için pek çok yeni insanla tanışma fırsatı da buldum. Bunlardan birini sizinle paylaşmak istedim. Eminim sizin de hayatınızda bu modele benzeyen birileri vardır, belki de size benziyordur.

Evet, bu kişi içimizden biri, mutsuz, sık sık hastalanıyor, omuzlar çökmüş, bakışlar karanlık ve hayat da ondan yana hareketler yapmıyor. Tabii ki bu duruma ben hiç şaşırmıyorum. Çünkü beraber olduğumuz yaklaşık bir saat içinde en çok nelere sinir olduğunu, nelere kızdığını, nelerden nefret ettiğini anlattı. Konuşmalarının başında “ben neye sinir oluyorum biliyor musun...” ya da “ben şu duruma acayip gıcık oluyorum” gibi insanın içini daraltan, gözünü gönlünü karartan, insana kendini kötü hissettiren olumsuz duygulara boğuluyordu. Tabii ki etrafındaki insanlar da bundan etkileniyordu. Etrafındaki insanların yanlış davranışları, hayatındaki talihsizlikler ve nice olumsuz durum, onu rahatsız ediyordu. Kendini hep haklı görüyor, suçu başkalarında ya da durumlarda buluyordu. Kullandığı kelimelerin çoğu “kötü, berbat, rezalet, felaket, sıkıntı, problem...” gibi olumsuz duygu ve enerji taşıyan kelimelerdi. Böyle düşüncelere odaklanmış, olumsuz bir beyin algısı taşıyan bir kişinin sık sık hastalanması, mutsuz olması, hatta kendine olumsuzlukları çekmesi çok doğaldır.

Haberin Devamı

Etrafınızdaki mutlu ve mutsuz insanların konuşmalarına odaklanın, kullandıkları kelimelere bakın. Kendi kelime seçimlerinize de dikkat edin. Ağzınızdan en çok hangi kelimeler çıkıyor? Farkı çok kolay görebilirsiniz. Kullandığımız kelimeler, konuştuğumuz konular, bizim zihin programımızla ilgili önemli ipuçları verir.

Bütün gün etrafta şikâyet ederek, “nefret ettiklerini”, “sinir olduklarını” konuşarak geçiren bir insanın gün içinde veya gün sonunda mutlu olması, iyi duygular hissetmesi ya da hayatına güzel sürprizler davet etmesi mümkün değildir. İçteki neyse dıştaki de o dur. Mevlana’nın dediği gibi: “Testinin içinde ne varsa dışına o sızar.”

Haberin Devamı

Kendinizde olun, farkında olun… :)

Bugün kendinize odaklanın ve gün boyunca ağzınızdan çıkan ya da aklınızdan geçen kelimeleri tespit edin.

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com