Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır? Bölüm 3

Kulaklardaki kepçe kulak şekil bozukluğu henüz anne karnında olan bebekte genetik etkenler nedeniyle oluşan bir sorundur. Kulaklardaki bu deformite kulak estetiğini bozan bir etkendir. Estetik olarak göze hoş gelmeyen kulaklarda kulak kıkırdağı ile kafa arasındaki açı daha fazla olur. Bu açının kulaklarda fazla olması kulak içi kıvrımlarının bulunmaması nedeniyle kepçe kulak deformitesi meydana gelir.

Kepçe kulak deformitesi nedenleri

Kulaklarda ortaya çıkan bu sorun en fazla genetik yatkınlık nedeniyle oluşur. Ailede kepçe kulak sorunu olduğunda, ailedeki bireylerde ileri kulaklarda bile bu deformite ortaya çıkabilir. Bu konuda halk arasında yaygın bir inanış olan bebeğin doğumda vakumla çıkarılması, doğum sonrasında aynı kulağın üzerine yatmak gibi sebepler yüzünden kepçe kulak deformasyonunun ortaya çıkması söz konusu olmaz. Genetik etkenlerden kaynaklanan deformasyonun kepçe kulak ameliyatı sayesinde kalıcı şekilde düzeltilmesi mümkündür. Doğumdan sonraki dönemlerde geçirilen kazalar nedeniyle de, kepçe kulak sorunu yaşanabilir. Bu durumda yine cerrahi girişimle bu sorun düzeltilebilir.

Haberin Devamı

Kepçe kulak ameliyatı en erken ne zaman yapılabilir?

Doğuştan olan kepçe kulak deformasyonu bireylerde çocukluk döneminde, adeta sosyal bir sorun haline gelebilir. Özellikle okul çağına gelen bireylerde, yaşıtları arasında kepçe kulaklar nedeniyle alay konusu haline gelme durumu olabilir. Bu etken çocukların gelişimine olumsuz şekilde etki eder. Bunlar dikkate alındığında, kepçe kulak ameliyatının yapılması için en uygun zamanın okul öncesi dönem olduğu söylenebilir. Kepçe kulak sorunuyla doğan çocuklar, bu sorunla baş başa bırakılmamalıdır. Kulak kıkırdağı çocuklar 5-6 yaşına gelinceye kadar % 90 oranında gelişimini tamamlar. Ameliyatın bu yaşlarla birlikte her zaman yapılması mümkündür. Ameliyatın okul öncesinde yapılmış olması, çocuklardaki psikolojik olumsuzlukların gelişmesine engel olacaktır. Yetişkin olan bireyler bu ameliyatı olmaya kendileri karar verebilir. Günümüzde yapılan kepçe kulak ameliyatlarındaki yetişkin hasta sayısı oldukça fazladır.

Haberin Devamı

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?

Yapılacak ameliyatın hastane ortamında, ameliyathanede yapılması gerekir. Yetişkinler için lokal anesteziyle yapılabilen operasyonlar, çocuklarda genel anesteziyle uygulanır. Her iki kulağın ameliyatı sadece bir saat içinde tamamlanır. Kulak arkasından açılan küçük bir kesiden girilerek, kulak kıkırdaklarının kıvrımları için işlem yapılır. Bunların kalıcı olması için dikiş yapılır. Dikişler dışarıdan görünür halde değildir. Kulak kepçesi başla normalde olması gereken açıya getirilir. En son olarak kulak arkasından açılan kesi yeri görünmeyen ve kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılarak, operasyonu tamamlarız.

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında iyileşme süreci

Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanmayan hastalar, herhangi bir sorun yoksa aynı günde taburcu edilebilir. Genel anestezi altında ameliyat edilen hastalar bir gün gözlem altında tutulabilir. Ameliyatın sonunda kulaklara yerleştirilen bandajlar 1-2 gün süreyle kulaklarda kalır. Operasyon nedeniyle kulaklarda oluşan ödem iki hafta içinde etkisini yitirir. Kulaklardaki kızarıklıklar da bu süreçte geçer. Kepçe kulak ameliyatının sonucunda kulakların son halini görmek için, 1-2 ay süre geçmelidir. Fakat bu iyileşme döneminde kulaklarda hastaları rahatsız edici bir görünüm olmaz. Ameliyatın kulak arkasından küçük bir kesiyle yapılması nedeniyle, arkadan bakışla bile görünür bir iz meydana gelmez. Oldukça ince olan kesi yeri ve dikiş izi belirsiz şekilde kalır.

Haberin Devamı

Kepçe kulak ameliyatı kulaklarda işitme kaybına neden olur mu?

Bu sorun kepçe kulak deformasyonu olan hastaların en fazla merak ettiği konuların başında gelir. Ancak bu operasyon kulaklarda herhangi bir işitme kaybına neden olmaz. Aksine hastaların dış görünümlerine olumlu katkı yaparak, psikolojik olarak rahatlamalarına neden olur.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

Site: http://www.selcukinanli.com/

Instagram: https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook: https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/