KEPEK SAÇ DÖKÜLMESİNE SEBEP OLUR MU ?

Kafanızda kepek arttığında saç dökülmesinin arttığını da hiç gözlemlediniz mi?

Ya da saçlarınız öbek öbek, şiddetli bir şekilde dökülürken, aynı zamanda saçınızda kepeklenmenin de arttığını ?

Kepekle saç dökülmesi arasında acaba bir neden-sonuç ilişkisi mi var?

Yani “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan” ikilemi söz konusu olabilir mi ?

Kepek, saç dökülmesine neden olur mu?

Bu tür sorular biraz daha derinlemesine düşünelim bakalım...

İlk önce mantıksal açıdan bakalım sorumuza: Kepeklenme ve saç kaybı arasında bir ilişki söz konusuysa, acaba kepek problemini çözebilirsek saçlarımızın dökülmesi de durur mu? İnsanların yarısı hayatlarının bir döneminde kepek sorunu yaşıyor. Her yıl tüm dünyada milyonlarca dolar para “kepek sorunu”nu çözmek için şampuan, serum , tonik vs gibi ürünlere harcanıyor. Fakat kepek problemi çözülse bile pek çok kişi saçlarını kaybetmeye devam ediyor. Öyleyse kepek ve saç kaybı arasında bir alaka yok diyebilir miyiz? Yani saçlarımızın tümünü kaybetseydik, hiç saçımız olmasaydı acaba kepek problemi ortadan kalkar mıydı ?

Haberin Devamı

Bilimsel çalışmalara bakıldığında uzmanlar saç kaybıyla kepek arasındaki direkt bir ilişki olmadığı görülüyor. Aşağıdaki olaylar dizisine bir bakalım :

1) Genellikle uzmanlar muhteviyatında minoksidil bulunan serumları saç dökülmesi problemi yaşayan hastalarına reçete ederler.

2) Minoksidil yapısında bulunan alkol, deride kuruma, pullanma ve kepek oluşumunu tetikler/başlatır.

3) Kurumuş ve kabuklanmış deri kaşınmaya neden olur.

4) Kurumuş cilde bağlı aşırı kaşınma, kaşımaya bağlı deri tahribi görülebilir.

5) Kuvvetli kaşımaya ve cilt hasarına bağlı olarak aynı zamanda saçlarda kopma, kırılma ve saç dökülmesine benzer klinik tablo ortaya çıkabilir.

Yani kuvvetli kaşıntıya yol açan ciltte kuruma, kepek oluşumuna ve dolaylı olarak saçlarda kayba neden olabilir. Bu yüzden kepek önleyici şampuanlar genellikle kaşıntıyı azalttıkları için saç dökülmesini de azalttıklarını ya da saç kaybını durdurmaya yardımcı olduklarını iddia ederler. Aslında saç kaybını direk olarak önlemeseler de bu ürünlerin kişiyi sosyal ortamlarda daha konforlu bir duruma getirdiği bir gerçek (hiç kimse arkadaş toplantısı ya da davetlerde koyu renkli gömlek ya da bluzu üzerinde kepek fark edilmesini istemez).

Haberin Devamı

Kepeklenmenin nedeni bilinmiyor ve tam olarak anlaşılamamış. Ancak çok yağlı ya da çok kuru deride oluşuğu biliniyor. Semptomları genellikle aynı olsa da pek çok çeşit kepek oluşabilir. Kozmetik bir problem, bulaşıcı değil ve hayatı tehdit etmiyor.

Saç dökülmesi saç köküyle ilgili bir durum; kepek ise cilt yüzeyi ile alakalı. Ama her durumda kaşıntı ve omuzlarımızda minik beyaz benekler oluşturması ve bunu başkalarının bizden daha önce görmesi çok nahoş. Bazı ciddi dermatolojik hastalılar da kepek benzeri oluşuma yol açabilir: Seboreik dermatit ve psoriasis yani “sedef” hastalığında kaşıntılı bir cilt ve kepek oluşumu görülür; geçici saç kaybına yol açabilir. Bu yüzden kepek önleyici şampuanlara rağmen kepekde azalma yoksa, kaşıntı artarak vücudun diğer yerlerine de yayılıyorsa, deri hastalıkları uzmanına gitmenizde fayda var.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre kepek olsun ya da olması dünyadaki tüm kadın ve erkeklerin %64 ünde saç incelmesi, kırılma ya da saç kaybı görülebiliyor. Saçlar her yıkamada dökülür ve kişi bu durumdan kurtulmak için saçlarını yıkama sıklığını azaltabilir. Aslında saçlarımızı hangi sıklıkta yıkadığımızın saç kaybıyla/dökülmesiyle bir alakası yok. Ne kadar zaman yıkamazsak o zaman süreci içinde dökülecek olan saçlar kafada kalır ve bir dahaki yıkamada daha yoğun bir dökülme ve saç teli kaybında artış görülür. Aslında saçları yıkamayı azaltmak kir nedeniyle kaşıntıyı artırır ve saç kaybını tetikler.

Sonuç olarak kepek, tek başına saç dökülmesine neden olmuyor, sadece dolaylı yoldan saç kaybını artırabiliyor.