Dünya Kerkük düğümü çözülemiyor

Kerkük düğümü çözülemiyor

15.10.2017 - 14:47 | Son Güncellenme:

Kerkük'te Peşmerge ve Haşdi Şabi arasındaki gerginlik devam ederken; IKBY Başkanı Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Masum, Süleymaniye'de bir araya geldi. Erbil referandumda, Bağdat ise iptalinde ısrarcı.

Kerkük düğümü çözülemiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani'nin eşi Hero İbrahim Ahmed (Talabani) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve KYB politbüro üyeleriyle Süleymaniye'nin Dokan ilçesindeki bir otelde bir araya geldi.

Haberin Devamı

Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, referandumun sonuçlarını reddetmeyeceklerini söyledi. Bağdat’la krizi “barışçıl yollarla” çözmeyi teklif ettiklerini belirten Hawrami, askeri tehditleri kabul etmediklerini ve olası bir saldırıya direneceklerini de ifade etti.

Kasım Süleymani de Irak’ta

İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyon gücü Kudüs Gücü'nün başındaki isim General Kasım Süleymani, IKBY’den yetkililerle görüşmek için bölgeye gitti.

"İran'ın Ortadoğu'daki kılıcı" Kasım Süleymani'nin temaslarında gündem, tartışmalı referandum sonrasında Bağdat ile Erbil arasında artan gerilim.

Verilen süre doldu

Irak güvenlik güçlerinin, IKBY'ye bağlı Peşmerge'ye Kerkük kent merkezindeki "havalimanı, askeri üsler ve petrol kuyularını" teslim etmesi için yerel saatle 01.00'e kadar tanıdığı mühlet Pazar gününün ilk saatlerinde sona erdi.

Haberin Devamı

Kerkük halkı, Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasında dün gece çıkması muhtemel çatışma sebebiyle gergin bir gece geçirdi. Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri konuya dair yaptığı açıklamada, "Peşmerge'ye saldırı emri almadıkları ve bu yöndeki tüm haberlerin asılsız olduğunu" söyledi.

Söz konusu açıklamanın ardından bölgede durum kısmen de olsa sakin seyrediyor. Haftanın ilk iş günü olması itibarıyla da kentteki tüm devlet daireleri ve kurumlarında normal işleyiş devam ediyor. Dükkanlar ve daha önce güvenlik gerekçesiyle kapanan yollar trafiğe açılmış durumda.

“Haşdi Şabi'nin askeri sevkiyatı devam ediyor”

Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nin Peşmerge komutanlarından Albay Behçet Ömer Selim, dün gece herhangi bir çatışmanın meydana gelmediğini ancak Haşdi Şabi'nin 10 metrelik mesafede konuşlandıkları bölgeye çok sayıda askeri sevkiyat yaptığını belirtti.

Selim, "Dün geç saatlere kadar askeri sevkiyat yoktu ancak bu sabah yaklaşık 200 hummer ile karşımıza geçtiler. Israrla Kerkük'e girmek istediklerini belirttiler." dedi.

Haşdi Şabi, Tuzhurmatu'daki konuşlanmasını artırdı

Haberin Devamı

Salahaddin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Temsilcisi Kawe Perwez de Haşdi Şabi'nin Türkmenler ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Askeri Mahallesi'ndeki iki noktaya konuşlandığını kaydetti.

Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Tuzhurmatu ilçesi Kerkük kent merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede yer alıyor.

Bağdat'tan IKBY'ye "anayasaya uyun" çağrısı

Irak hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) "diyalog için önce anayasaya uymaları" çağrısında bulundu.

Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi'nin devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, "Referandum öncesindeki diyalog, referandum sonrası diyaloga benzemez. Bölgesel yönetimdeki yerel hükümet, herhangi bir diyalog detayına girmeden önce anayasa ve ulusal temellere uymalı." denildi.

"Referandum, ayrılık yönündeki çabayı göstermiştir." ifadesini kullanan Hadisi, bu gibi girişimlerin gelecekte yaşanmaması için yerel hükümetin garanti vermesi gerektiğini belirtti.

Hadisi açıklamasında şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Irak federal yönetimi rejimin korunması, ülkede emniyetin ve istisnasız her bölgedeki vatandaşların can güvenliğinin sağlanması ile mükelleftir. Anayasanın 143.maddesi, merkezi yönetime Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde otorite sağlama yetkisi vermektedir."